Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Boka Tro, håp og revolusjon handler om Sedegheh som vokste opp i Teheran da Beatles og miniskjørt var på moten. Som radikal, karrierebevisst student full av framtidsdrømmer, stod hun på barrikadene for å styrte den USA-vennlige sjahen i 1979. Venstreradikale og religiøse kjempet side om side, men i demokratiets navn og med islam som våpen vant mullaene maktkampen som fulgte etter revolusjonen.
Foto: Pax forlag
Sedeghehs livshistorie er en fortelling om å leve et dobbeltliv under et fundamentalistisk prestestyre, om flukt, savn, lengsel og håp. Og om styrken som skulle til for å skape seg et nytt liv i et nytt land. Med en traumatisert mann og to små sønner klarte hun å arbeide seg opp fra å være vaskehjelp til å ta doktorgraden her i Norge. Hun er et forbilde for innvandrerkvinner som setter seg høye mål.
Medaljen har likevel en bakside, for kroppen glemmer aldri fortida. Frykten hun følte under Khomeinis regime har bitt seg fast i henne. I Iran ga den henne adrenalin, i Norge ga den henne migrene. I Iran påtvang regimet henne hijab, i Norge tok hun den på seg i protest mot hijab-brenningen på Youngstorget 30 år etter. I Iran flyktet hun fra fundamentalistiske islamister, i Norge møter hun på Vestens fordommer og frykt for islam. I Iran måtte hun ta et brudd med familie og venner, i Norge har hun etter snart 25 år ingen nære norske venner.
Om forberedelser
Boka er skrevet på en lett og engasjerende måte som vil passe for videregående. Den tar opp mange tema som går rett inn i dagens samfunnsdebatt, og ikke minst gir den et historisk og politisk bakteppe til det som skjer i Midtøsten i dag:
• Religion: Boka tar opp spenningsforholdet mellom religion og politikk. Ayatolla Khomeini som ledet revolusjonen i Iran for 30 år siden, ble av mange omtalt som ”Mannen som forandret verden”, fordi han brukte islam som politisk våpen, og fordi han ønsket å eksportere den islamske revolusjonen til andre land i Midtøsten. Tema å diskutere: Hvilke elementer er med på å gi islam politisk sprengkraft?
• Historie: Boka gir oss et historisk bakteppe for den politiske situasjonen vi har i dag, med stigmatisering av muslimer og angsten for religiøse fundamentalister, og ikke minst for å forstå den opprørsbølgen vi nå ser i Midtøsten, som har mange likhetstrekk med revolusjonen i Iran for 30 år siden. Under revolusjonen i Iran kjempet sekulære og religiøse side om side for å styrte den USA-vennlige sjahen, slik vi ser demokratiforkjempere og religiøse fundamentalister kjempe side om side i Midtøsten i dag for å styrte gamle diktatorer. I den blodige maktkampen som fulgte, ble tidlige allierte arrestert og henrettet. Tema å diskutere: Hvordan var det mulig for et såpass vestligorientert samfunn som sjahens Iran å falle i hendene på religiøse fundamentalister? Vil maktkampen vi ser i mange land i Midtøsten i dag, bli en blåkopi av det som skjedde i Iran for 30 år siden? Er det en demokratisk eller islamsk oppvåkning vi nå er vitne til?
• Samfunnsfag: Boka gir god innsikt i hvordan det er å være flyktning i Norge. Etter 22. juli har vi fått et større behov for å forstå hverandre, enn for å stigmatisere hverandre. En slik forståelse krever erkjennelse av hvem vi selv er sett med andres øyne, og det krever ikke minst innsikt i andres situasjon. Tema å diskutere: Hvordan oppleves det for muslimsk ungdom å lete etter sin identitet i et samfunn, som i økende grad er preget av islamofobi og muslimfrykt?
• Norsk: Det står på agendaen at sakprosa skal styrkes i skolen, ikke minst er det mangel på gode sakprosatekster for ungdom. Denne boka er et dokumentarportrett og går derfor under definisjonen litterær sakprosa, en sjanger som ligger tett opp til den skjønnlitterære. Boka er både kunnskaps- og opplevelsesorientert og vil kunne bryte med elevenes oppfatning av sakprosa som tungt og kjedelig. Teksten vil kunne være med på å utvide elevenes oppfatning av sjangeren, og slik forhåpentlig også inspirere elevene selv til å skrive spennende sakprosatekster. Tema å diskutere: Hva kjennetegner de forskjellig sjangrene og hvor langt kan en gå i sjangerblanding?
Foto:
Tove Skagestad
Tove Skagestad har bakgrunn som skuespiller, journalist og forfatter, og formidling har gått som en rød tråd gjennom hele hennes yrkeskarriere. Hun har master i faglitterær skriving fra Høgskolen i Vestfold, og ved siden av forfatterskapet holder hun kurs i skriftlig og muntlig formidling, basert på journalistiske grep for å utvikle manus og skuespillerteknikker for framføring.
Bøkene Hva med meg da? Når partneren blir syk og Se meg! Å vokse opp med syke foreldre kom begge ut i 2008, mens Tro håp og revolusjon kom ut høsten 2011.