Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Dette foredraget tar utgangspunkt i den ikoniske bildeserien av Alan Kurdi. Synet av den vesle, døde gutten utløste kollektiv mageknip høsten 2015 og ga støtet til en folkelig mobilisering Europa sjelden har sett maken. Hvordan er ståa ti år etter? Journalist og forfatter Guro Kulset Merakerås svarer.
Foto: Knut Bry og Nilüfer Demir
Pjokken lå på magen i sanda, med rød t-skjorte og blå kortbukse og bleierumpa litt i været. Han lå slik små barn gjør når de sover, men dette barnet skulle aldri våkne igjen. Han reagerte ikke da morgendønningene sendte vann over sanda der han lå. Selv om fjeset hans var delvis skjult, ga lille Alan Kurdi et ansikt til den katastrofen som utspilte seg på havet mellom Tyrkia og de greske øyene da hundretusenvis av syrere flyktet fra borgerkrigen i hjemlandet sitt i 2015.
Guro Kulset Merakerås har skrevet boka Moria. På innsiden av Europas største flyktningleir sammen med Katrin Glatz Brubakk. Den høstet terningkast seks da den kom ut i 2023, ble oversatt til tysk i 2024 og vant NTNUs litteraturpris samme år.
Med utgangspunkt i en bildeserie som ingen kan glemme, tar Kulset Merakerås oss i dette foredraget med til den greske øya Lesvos, der en pågående menneskerettighetskrise ser ut til å være nettopp - glemt.
Flyktningene på greske øyer dukker sjelden opp i dagens mediebilde. Pressen får ikke tilgang til flyktningleirene og solidaritetsarbeidere som engasjerer seg blir truet med straffeforfølgelse. Båter blir dyttet ut på åpent hav av maskerte bander som patruljerer de samme strendene som var befolket av frivillige hjelpere i 2015. Forholdene er ganske enkelt svært skremmende. I dette engasjerende og engasjerte foredraget får vi innblikk i noe av det Kulset Merakerås observerte og opplevde i arbeidet med boka Moria.
Foto:
Kari-Anne Toth
Guro Kulset Merakerås
er journalist og forfatter. Hun kunne tatovert terningkast seks på kroppen, men har valgt å la være. Hun har blitt hedret av Norsk Journalistlag for sin journalistikk fra Europas yttergrenser, og opptak gjort med skjult kamera i en leir som er stengt for pressen, er blant annet sett av over en million tv-seere i Tyskland.
Guro har vært selvstendig næringsdrivende i mediebransjen siden 2007. Les mer om utdannelse, bakgrunn og virksomhet på www.meramedia.no.
Hun har utgitt fire sakprosabøker og debuterte internasjonalt som forfatter i 2024, da boka Moria. På innsiden av Europas største flyktningleir ble utgitt på tysk. For denne boka mottok hun samme år NTNUs Litteraturpris, som deles ut av en jury med medlemmer fra Norsk Forfattersentrum, Litteraturhuset i Trondheim og NTNU.