Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Visste du at mauren kan trylle? At trærne hjelper hverandre? At selen synger under vann?
Foto: Marit Røgeberg Ertzeid
Naturen kommer tett på barna gjennom store nærbilder og morsomme faktaopplysninger. Vi blir kjent med noen av de mest vanlige dyre- og planteartene både på land og i havet. Bøkene gir svar på spørsmål og inspirerer til å stille nye spørsmål. Teksten er enkel med ord og uttrykk fra barnas egen verden, og den legger opp til samtale mellom leser og tilhører.
Forfatteren har laget et opplegg som passer både inne og ute. Hun bruker bøkene som utgangspunkt for å gi barna ny naturkunnskap, men legger også opp til at barna kan bidra med sin kunnskap. Forfatteren har erfart at barn lett lar seg engasjere når de får mulighet til å fortelle om sine opplevelser i naturen. Bokstunda vil ha litt det samme preget som ei samlingsstund i barnehage/skole, med ispedd kjente bevegelsessanger og litt smådramatisering. Forfatteren har med seg konkreter fra naturen slik at barna kan både se og kjenne på noe av det det som bøkene handler om.
Småkryp for småfolk gir oss et innblikk inn i de små dyrene sin verden. Hvordan er kroppen deres? Hva spiser de? Bæsjer de? Hvor bor de?
Boka handler om snegle, mygg, marihøne, maur, flue, humle, edderkopp, sommerfugl, tusenbein, skolopender, bille, meitemark, stankelbein og veps.
Fjæra for småfolk forteller oss om dyrene som er vant til å være både over og under vann. De kan hoppe, svømme, krype og grave. Alle fanger maten sin selv og de fleste bor i selvlagde hus.
Dyrene i boka er blåskjell, knivskjell, kamskjell, hjerteskjell, kongsnegl, purpursnegl, albuesnegl, strandsnegl, sjøstjerne, eremittkreps, kråkebolle, rur, fjæremark og tangloppe.
Markblomster for småfolk lar oss bli kjent med blomstene på en ny måte. De fargerike blomstene har ulike egenskaper og er både tøffe, smarte og sterke.
Boka handler om hestehov, hvitveis, løvetann, enghumleblomst, rød jonsokblom, smørblomst, skogsstorkenebb, prestekrage, tiriltunge, rødkløver, blåklokke, geitrams, fuglevikke og reinfann.
Skogen for småfolk viser oss hvordan små og store dyr og planter lever sammen og er avhengige av hverandre. Vi hører bl.a. om soppen som hjelper trærne med å suge opp vann fra bakken.
Boka handler om grantre, maur, skogfiol, humle, blåbær, trost, bjørketre, elg, furutre, snutebille, sopp, skogsnegle, mose og skumsikade.
Havet for småfolk tar oss med under havets overflate. Der møter vi mange forskjellige dyr. Vi får vite at spekkhoggerne lager plystrelyd under vann og at det har vært brennmaneter i havet siden dinosaurene levde.
Havdyrene som er med i boka er torsk, sjøanemone, reke, spekkhogger, brennmanet, krabbe, trekantmark, sel, rognkjeks, sjøpølse, brugde, oter, steinbit og slangestjerne.
Husdyr for småfolk forteller oss om de tamme dyrene. Vi hører om sauene som kjenner hverandre igjen på stemmen og ansiktet, og høner som liker å bli klappet og kost med.
Boka handler om ku, sau, hest, ullgris, høne, rein, hund, geit, ærfugl, honningbier, katt, alpakka, kanin og kalkun.
Foto:
Marit Røgeberg Ertzeid
Marit Røgeberg Ertzeid
Marit Røgeberg Ertzeid er født og oppvokst utenfor Oslo, men har nå bodd i Nordland i over tretti år. Hun er utdannet barnehagelærer og opptatt av å formidle naturglede til barna, noe som har resultert i seks sakprosabøker for de minste: Småkryp for småfolk (2017), Fjæra for småfolk (2018), Markblomster for småfolk (2019), Skogen for småfolk (2021), Havet for småfolk (2022) og Husdyr for småfolk (2023). Hun er ansvarlig for både idé, tekst og bilder.