Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Rammefortellingen i boken Det ville Østen er jakten på en sibirsk boksemester som har forsvunnet. Denne jakten fører forfatteren fra Moskva til Sør-Sibir, ved hjelp av tog, bil og tommel. Underveis får utallige mennesker snakke – og presenterer dermed både landet og seg selv. Gjennom et bredt spekter av delvis absurde opplevelser forteller MiRee Abrahamsen om hvordan Russland og russere er i dag – et Russland slik man ikke får det servert i Dagsnytt.
Rammefortellingen er jakten på en sibirsk boksemester som har forsvunnet.
Denne jakten fører forfatteren fra Moskva til Sør-Sibir, ved hjelp av tog, bil og tommel. Underveis får utallige mennesker snakke - og presenterer dermed både landet og seg selv. Vi møter nynazisten som er kirketjener, menneskesmugleren med fargerike knestrømper, ny-dimitterte spesialsoldater, representanter for Sibirs urbefolkning, vi kjører på vei bygget av Gulag-fanger og lærer at tørrfisk er Russlands potetgull. Kan alt dette gjøre at forfatteren blir et realt mannfolk? Teksten presenterer naboen vår på godt og vondt, og er proppet med mye fakta om Russland – og ikke minst en god dose humor. Boken fikk glitrende mottakelse i pressen, og ble bl.a. belønnet med en sekser på terningen i VG.
Første time leser forfatteren, forteller om arbeidet med boken, og om møtet med russisk kultur som utenlandsk kvinne (ikke uproblematisk). Hun snakker om moralske dilemma og ansvar ved det å skrive om virkelige mennesker, og drar paralleller fra seg selv til elevene – og diskuterer etiske dilemmaer rundt andres tekster (eks. Knausgård, Ørstadvik og Seierstad) – både pros og cons. Men hun tar også opp mer hverdagslige, universale tema som ”vennskap” – er vennskap ulikt i ulike kulturer? Og kan egentlig mennesker av motsatt kjønn være ekte venner?
Andre time er i sin helhet en powerpoint-fremvisning der forfatteren har dokumentert hele reisen fra Moskva – langs den transsibirske jernbanen til Sibir med egne foto. Slik blir det sammenheng med fortellingene fra første time. Mye artig faktastoff til bildene - både kuriosa og matnyttig kunnskap.
Underveis kan elevene komme med innspill og spørsmål. Dersom klassen er aktiv og deltakende, kjører vi debatt.
Foto:
Cappelen Damm
Miree Abrahamsen
Det ville Østen er B. MiRee Abrahamsens femte bok. Hun har bodd og studert i Russland og Hvite-Russland, dessuten reist i alle de tidligere Sovjetstatene, så dette er nært stoff for henne. Videre har hun bodd i en rekke land, blant annet i Midtøsten (fem år) og Kina (fem år), hvor hun for tiden trener kung fu. Fordi hun har brukt hele voksenlivet i utlandet, er det å formidle kulturforståelse og vri på velkjente perspektiver en hjertesak. Hun er utdannet kunstner fra Holland/ Israel, har studert arabisk i Syria og har reist mye. Jobber ellers som journalist, lærer og kung fu/ tai ji- instruktør. Forfatteren har vært på mange forfatterturneer for DKS, og opplegget er derfor godt gjennomarbeidet – og utprøvd. Forfatteren er selverklært ”sibirofil”.