Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Er eplet «kunnskapens frukt»? Og i så fall; hva innebærer det?
Illustrasjon: Rikke Runde. Forfatterportrett: Tomm W. Christiansen.
Det er over 7500 kjente eple-sorter i verden (400 i Norge). Men i den globale handelen er det bare rundt 15 sorter som dominerer. Strømlinjeformingen truer mangfoldet. Forskere søker nå tilbake til de opprinnelige ville eplene for å finne resistens mot sykdom og utarming. Kan det ville redde det kultiverte, og omvendt? Eplet er sunt for både menneske og natur.
Dessuten: Hvor kommer egentlig eplet fra – og hvorfor er det så tett knyttet til religion, myter og kunst, i bortimot alle av klodens kulturer? Er virkelig eplet «kunnskapens frukt», fra Edens hage, via Newton til dagens mest kjente varemerke (Apple-logoen)?
Visste du for øvrig at eplet var utgangspunktet for noe av den vestlige verdens første litterære storverk (Iliaden og Odysséen)? Og at Osebergdronningen hadde med seg 54 epler i graven?
Eplet er helt klart frukten over alle frukter; men et eple er ikke bare et eple – det er så mye mer.
Dette vil forfatter Torolf Kroglund fortelle mer om i et fascinerende og spennende foredrag, basert på boka Eplet – en reise i Edens hager (Cappelen Damm 2024), som er skrevet på basis av utallige eplereiser i inn- og utland, fra Telemark og Hardanger til Kasakhstan og Italia.
Foto:
Tomm W. Christiansen
Torolf E. Kroglund
Torolf E. Kroglund er utdannet litteraturviter. Tidligere journalist, festivalsjef i Ibsen- og Hamsun dagene i Grimstad og kultursjef i Risør. Har skrevet flere dokumentar og sakprosabøker, blant annet fra skateboard- og jeger-miljø som begge, på ulikt vis, er overraskende subkulturelle i norsk offentlighet.