Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Du trodde kanskje at 1814 bare er en historie om grunnloven og Eidsvollmennene? Du har sikkert hørt hvor viktig det som skjedde i 1814 var. Men visste du hvor nervepirrende spennende det var? Og hvorfor det var så viktig?
For å forstå hva som skjer på Eidsvoll i 1814, og betydningen av det, trekkes linjer både bakover og framover i tid. Forestillingen tar for seg hele året 1814 og er basert på Jon Ewos sakprosabok 1814 – Nære på illustrert av Bjørn Ousland og utgitt i 2014.
Jon Ewo og Bjørn Ousland snakker og tegner seg gjennom hele dette viktige året i Norges historie. Vi forteller hele årets historie, fra januar til desember. For å forstå hva som skjer på Eidsvoll og betydningen av det som skjer trekker vi linjer både bakover og framover i tid. Vi bruker synsvinklene til fire av de faktiske historiske personene: Den danske prinsen Christian Frederik, den svenske kronprinsen Karl Johan, grev Herman Wedel Jarlsberg og professor Georg Sverdrup. 1814-historien har alt en som en spennende historie krever; helter, fiender, forrædere, krig og mye drama. I tillegg har vi med oss lydkulisser som levendegjør handlingen – med blant annet kanoner, muskett-ild og kirkeklokker.
Dette er en blanding av foredrag, teater og live illustrasjon.
Foto:
June Witzøe
Jon Ewo
Jon Ewo (1957) har jobbet som konsulent, redaktør, forfatter, frilanser og forlegger. Han ga ut den første boka si i 1986 har skrevet over 100 bøker, nesten alle for barn og ungdom. Han har skrevet både skjønnlitteratur og sakprosa. Sakprosabøkene har vært biografier og andre historiske emner. Jon Ewo har vunnet en rekke norske og internasjonale priser, bla. Brageprisen, Kulturdepartementets priser og Riksmålsprisen. Han er oversatt til 8 språk.
Bjørn Ousland (1959) har skrevet og tegnet en rekke tegneserier, både humoristiske striper og hele album, blant annet basert på historiske materiale og norske folkeeventyr. Han var i en årrekke blant de mest fremtredende tegnerne i humorbladet Pyton.
I de seinere åra har han illustrert en rekke bøker for barn, deriblant fire bildebøker med tekst av Knut Nærum og flere skolebøker. Bjørn Ousland har også skrevet tegneseriemanus for andre tegnere. Og ja - han er broren til polfareren Børge Ousland.
Teknisk krav - En flate hvor Bjørn kan henge opp arkene han skal tegne på. - Et avlangt bord til tegnesaker og medbrakt lydanlegg. - Et lite firkantet bord som tåler vekten av en forfatter på 85 kilo - En stol - Skjøteledning med minst to uttak (til lydanlegget)
Programlengde 60 minutter. Maks to forestillinger pr. dag.