Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Om helse og litteratur med utgangspunkt i romanen "Bloddråpetall" av Ingrid Storholmen.
Ingrid Storholmen fotografert av Merete Haseth for Aschehoug med omslaget til Bloddråpetall.
I romanen Bloddråpetall (Aschehoug, 2024) tar Ingrid Storholmen utgangspunkt i HUNT-undersøkelsen som i 40 år har målt og kartlagt hva som innvirker på helsa vår, og hvordan uhelse påvirker livene våre. Bloddråpetall forteller historiene bak statistikken og viser det emosjonelle landskapet rundt sykdom.
I foredraget Hunt – bak tallene er det fortellinger, forteller Storholmen hvordan hun har forvandlet en helseundersøkelse til skjønnlitteratur som har fått anmelderne til å juble:
Briljant feltrapport fra de sykes rike. Ingrid Storholmens roman skaper store rom til å tenke over både de politiske og eksistensielle konsekvensene av hva det vil si å være syk. (...) Man får lyst til å hente ut meningsladede utsagn på hver eneste side for å demonstrere hvilke store rom boken skaper - rom til å både tenke og føle i. (...) Med litterær briljans viser Storholmen den menneskelige fylden i Hunts prosjekt: å hjelpe oss bygge samfunn hvor vi lever best mulig. Om du ikke får styrket troen på skjønnlitteraturen av dette, kan jeg ikke hjelpe deg. – Arne Borge, Morgenbladet
Storslått om våre små liv. Jeg kjenner ingen forfatter som er så original som Ingrid. (...) Fabelaktig blanding av levde liv, poesi, statistikk og brutale fakta. – Cathrine Krøger, Dagbladet
Med formmessig kreativitet og empatisk innsikt løfter Ingrid Storholmen fram livene i helseforskningen. Det viser hvordan statistiske oppramsinger faktisk handler om levde liv, og fungerer som en kontrast til vitenskapens konstaterende språk. Med små detaljer får vi oppleve menneskeligheten oppi det hele (...) Fortsetter Storholmen langs dette sporet, har vi mange flere sterke historier i vente. – Sigrid Elise Strømmen, Vårt Land
Foto:
Merete Haseth
Ingrid Storholmen
Ingrid Storholmen debuterte i 2001 med diktsamlingen Krypskyttarloven og fikk stor oppmerksomhet både for denne og for de neste samlingene Skamtalen. Graceland (2005), Siriboka (2007) og Til kjærlighetens pris (2011). Hun har deltatt på en lang rekke internasjonale litteraturfestivaler.
Storholmens første prosabok Tsjernobylfortellinger (2009) fikk strålende mottakelse, og hun ble nominert til Brageprisen, Kritikerprisen og den betydningsfulle IMPAC Dublin Literary Award 2015. Boka er oversatt til blant annet engelsk, hindi, fransk og estisk. Romanen ble dramatisert for teater i 2015. Mora som glemte at det var kveld (2012) var hennes første barnebok.
Her lå Tirpitz (2014) er forfatterens andre roman. Det tyske slagskipet Tirpitz lå lenge i Fættenfjorden, ikke langt fra der Storholmen vokste opp. Hver gang familien passerte stedet, sa de voksne: «Her lå Tirpitz.» Dette minnet ble utgangspunktet for den kritikerroste boka, som ble nominert til P2-lytternes romanpris. Romanen Støvberar kom i 2020. Og i 2024 er hun aktuell med prosaboken Bloddråpetall.
For sitt samlede forfatterskap er Ingrid Storholmen blitt tildelt Sultprisen 2010, Bokhandlernes forfatterstipend 2010, Ole Vig-prisen 2010, Tanums kvinnestipend 2011 og Verdal kommunes kulturpris 2018.