Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Tysklandsbrigaden – krigsungdom til Tyskland for freden
Hva skjer når en krig er over? Hvorfor kan vi bare navnene på de som fører krig, men sjelden på de som bygger opp igjen et hus, en by eller et helt land? Hva gjorde femti tusen unge, norske soldater i Tyskland i 1947 til 1953, etter krigen? Hva slags Norge reiste de fra og til hvilket Tyskland ankom de? Og hvorfor fortalte så få av disse nordmennene om hva de opplevde?
Foto: Tor Stian Ulstein
1947. Mellom flyteminer og gjennom pakkis sendes de første 5000 norske soldatene over Nordsjøen i et tidligere tysk troppetransportskip. Destinasjon: fiendeland. Oppdrag: å vokte freden. Idet de ankommer, er fredsavtalen fortsatt ikke undertegnet, og millioner av statsløse mennesker er jaget inn i ruinene av Hitlers rike. Tyskland er fullstendig knust, men en ny trussel stiger fram fra øst. Snart står de norske soldatene som første og eneste skanse mellom Norden og den sovjetiske hæren som rev Tyskland i biter. De vet ikke hva ordren blir dersom angrepet kommer. Evakuere eller slåss til siste mann?
Geir Stian Ulstein (f. 1982) er dokumentar- og romanforfatter med mastergrad i historie fra The American University of Paris og Universitetet i Oslo. Ulstein debuterte med krigsromanen Piggtrådroser i 2007 og har gitt ut flere sakprosabøker siden.