Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Kurator, kritiker og forfatter Jan Kokkin tilbyr en serie ulike kunstforedrag for alle trinn i videregående skole. Mange års erfaring med kunstformidling og kuratering gjør at han kan foredra om et bredt spekter av norsk og internasjonal kunsthistorie og samtidskunst.
Karikaturer – uskyldig moro eller blodig alvor?
Foredraget er en kunsthistorisk gjennomgang av karikaturens historie. Karikaturtegninger har gledet og provosert helt siden antikken, men de siste årene har de såkalte Muhammed-karikaturene ført til en tilspisset konflikt mellom muslimer og kristne. Islams utbredte ikonoklasme (billedfiendtlighet) har i liten grad vært fremme i debatten omkring “Muhammed-karikaturene” og må ses som en bakgrunn for mange muslimers reaksjon. Men også jødene som folkegruppe har gjennom århundrene blitt utsatt for hets gjennom karikaturen
Vincent van Gogh – bare gal eller en original kunstner?
Foredraget tar for seg mytene omkring van Gogh som en gal, ensom, misforstått og fattig kunstner som bare solgte ett bilde mens han levde. Van Goghs kunst settes inn i en internasjonal sammenheng der også den norske kunstneren Hans Heyerdahl har en viktig plass som en av van Goghs støttespillere tidlig i hans karriere.
Odd Nerdrum – kitschmaler eller modernist?
Odd Nerdrum blir ofte oppfattet som en konservativ kunstner som går bakover i historien for å finne inspirasjon til sin kunst. Selv om formen er gammelmodig inneholder likevel Nerdrums kunst aktuelle samtidstemaer og sivilisasjonskritikk. Kan vi dermed kalle ham en radikal og samfunnskritisk modernist?
Edvard Munch og hans samtid
Foredraget tar for seg kunstnerens arbeider sett i forhold til samtidig norsk og internasjonal kunst. Foredraget utdyper enkelte temaer i Munchs kunst og ser på forbindelsene til verker av blant andre Christian Krohg, Gerhard Munthe og Eilif Peterssen og til utenlandske kunstnere som Paul Gauguin, Fernand Khnopff, Felicien Rops, James Ensor og Max Klinger.Foredraget varer ca. 60 minutter og er ledsaget av digitale lysbilder. Dette forutsetter at oppdragsgiver kan stille datamaskin og projektor til rådighet.
Hva er kunst?
Kunstbegrepet slik det har utviklet seg fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag med særlig vekt på den institusjonelle kunstteorien. Foredraget viser utviklingen gjennom kunstnere som Cézanne, Picasso, Duchamp, Yves Klein, Andy Warhol, Sol LeWitt, Joseph Beuys, Rirkrit Tiravanija og Tino Sehgal og retninger som kubismen, dadaismen, pop-kunst, minimalisme, konsept-kunst og relasjonell kunst.
Om utøverne
Foto:
Privat
Jan Kokkin
Jan Kokkin er frilans kurator og forfatter. Han er mag.art i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo og har i mange år vært kunstkritiker i Dagens Næringsliv og Morgenbladet og daglig leder for Kunst på Arbeidsplassen frem til 2009. Kokkin har dessuten utgitt biografier om maleren Eilif Peterssen og billedhuggeren Mathias Skeibrok. Han har også skrevet bøker om Gerhard Munthe og Erik Werenskiold og vært medforfatter av Eros i Gustav Vigelands kunst og Rodin og Norge. Kokkin har også erfaring som kurator for utstillinger av norsk og internasjonal kunst.