Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Aldri har det vært enklere å fikse seg litt god samvittighet. Nødhjelp er blitt en forbruksvare på linje med andre varer. Kanskje kunne et konsept i denne sjangeren være: “Møt en ekte fattig - ta en nødhjelpsselfie! “ - sitat fra Nød Hjelp
Romanen Nød Hjelp handler om en vanlig norsk kvinne som ser nøden på TV, og finner innbetalingslappene fra nødhjelpsorganisasjoner i postkassen. Hun føler seg maktesløs og langt fra begivenhetene. Hun vil ta et tak selv.
Dette fører henne ut på en svært krevende ferd til India, hvor hun jobber på et sykehus for døende, og et barnehjem. Siden drar hun til Georgia, hvor hun leter videre etter fattige, mens de lokale bedøver henne med vin, kulinariske delikatesser, sang og folklore. Hovedpersonen går til sist på en kraftig nødhjelpssmell. På tross av at hun oppriktig ønsker å gjøre noe godt, blir resultatet begredelig. Det er fullstendig krasj mellom teori og virkelighet. Tekstens er en balansert miks av fortelling og fakta, pepret med en solid dose svart humor.
De første 45 minuttene forteller forfatteren om boken og skriveprosessen, research-turene til India og Georgia, og gir elevene bakgrunnsstoff. Boken har virkelige mennesker som modeller, en skriveform som griper inn i debatten om hvor mye av virkeligheten en forfatter kan tillate seg å gjengi - og hvordan. Stoffet er rikholdig illustrert i et powerpoint-opplegg med bilder fra turene. Forfatteren vekselvis viser, forklarer og leser stykker fra teksten.
I andre time går Abrahamsen dypere inn i etiske dilemma, og forteller hvordan hun løste dette. Elevene får utdelt oppgaver som de må løse, og diskutere i mindre grupper og i plenum.
AKTUALITET
I teksten tar hun opp en rekke spørsmål, blant annet:
Hva er medias rolle?
Hvorfor føler vi avmakt?
Hvordan bør bistand og hjelp organiseres?
Hvordan påvirker penger og gaver både mottaker og avsender?
Hva er det viktigste i bistandspolitikken: intensjonen eller resultatet?
Hun snakker også om religiøs tro, idealer og idoler, og nærhet eller avstand til døden. Om hvorfor er det så vanskelig å gjøre det gode, når man så gjerne vil.
Abrahamsen ønsker å engasjere deltakerne til å svare på en del spørsmål som kan være vanskelige og ubehagelige, for eksempel:
Hva gjør flyktningestrømmen med oss?
Har vi plikt til å hjelpe flyktningene eller ikke?
Er det dem vi hjelper - eller bare oss selv?
Hva driver egentlig Norge på med når vi inngår bistandsavtaler - som ofte gir oss handlesfordeler i etterkant?
Kan vi gjøre bistand mer effektivt?
Og når vi gir til andre - er det mest for å få godfølelsen?
Om utøverne
Foto:
Cappelen Damm
Miree Abrahamsen
Nød Hjelp er B. MiRee Abrahamsens sjette bok. Hun har bodd og studert i Russland og Hvite-Russland, dessuten reist i alle de tidligere Sovjetstatene. Videre har hun bodd i Midtøsten (fem år) og Kina (fem år). Å formidle kulturforståelse og vri på velkjente perspektiver, er en hjertesak.
Hun er utdannet kunstner fra Holland/ Israel, har studert arabisk i Syria og har reist mye. Jobber ellers som journalist, lærer og kung fu/ tai ji- instruktør. Forfatteren har vært på mange forfatterturneer for DKS, og opplegget er derfor godt gjennomarbeidet.