Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Forfatterbesøk med Lina Undrum Mariussen. To søstre vokser opp ei et lite hus ved ei elv. Når den eldste av dem kommer hjem igjen på besøk, er den yngste i ferd med å bli sjuk. Hva er det som skjer? Hvordan går det an å forstå? Når kroppen forandrer seg og livet i familien blir annerledes, blir også språket annerledes.
Dikt beskriver ofte ting på en annen måte enn vi er vant til, og går andre veier enn dagligspråket. I denne diktsamlinga er livet satt på vent. Unntakstilstanden i familien skaper også et krisespråk. Det handler om sorg, omsorg, kjærlighet, trøst og håp – og å prøve å forstå det man ikke klarer å forstå. Dikt kan være vanskelig å forstå – men det kan også være enkle setninger. Noen av diktene kan ligne på sangtekster eller salmer – det er ulike måter å skrive dikt på.
Vi vil snakke om hva som er lov når man skriver dikt. Legger elevene merke til at setningene mangler stor forbokstav, punktum og har lite tegnsetting?
Hvordan kan man skrive om følelser og hvordan man har det inni seg, uten å bruke ordene trist”, ”glad”, ”usikker”, ”redd”? Lina vil fortelle om hvordan hun jobber med dette når hun skriver, for å unngå klisjeer og beskrive følelser og stemninger med andre ord.
Vi snakker om bilder og metaforer, og om å skrive visuelt. Vi snakker om at noen mangler på skolen en dag, og forsvinner, blir usynlig. Kan diktene gjøre den usynlige jenta synlig? Noen må fortelle verden at hun fins.
Denne diktsamlinga utgjør en sammenhengende historie, og det gjør det relevant at elevene leser flere dikt i sammenheng før forfatterbesøket. Snakk gjerne om hva det er som gjør at de henger sammen.
Lina kan fortelle om hvordan det er å være forfatter, og hvorfor hun skriver. Vi snakker også om hvordan vi får i gang hjernen til å være kreativ og klare å skrive, når vi ikke synes vi har noen gode ideer.
Elevene vil få prøve seg på enkle skriveøvelser og lese opp sine egne små dikt.
forberedelser
Til forfatterbesøket bør elvene ha diktutvalget foran seg på pulten, sammen med papir og skrivesaker – ikke pc.
Spørsmål for forberedelse:
- Hvem er ”jeg” og ”du” i disse diktene? - Hva er det som er galt med søstra? Hvilke tegn i diktene finner du på at noe er galt? - Hva tenker du at diktene handler om? Er det noe du ikke forstår? - Hva slags andre dikt har du lest før? Synes du disse diktene til Lina er annerledes en hvordan du tenker at dikt skal være? - Hvilke følelser får du når du leser, og hvorfor er det sånn? - På hvilken måte handler diktene om hvordan man har det inni seg, uten å bruke følelsesord som ”trist”, ”glad”, ”usikker”, ”redd”, ”lei seg”, ”trøst” og andre lignende ord?
Diktutvalg:
Du leser gloser i senga (s. 11)
I vårt hus er det mange rom (s. 16)
Har du stått ved elva alene (s. 21)
En mandag i august er du en tom stol (s. 22)
Jeg klipper håret ditt om morgenen (s. 42-43)
Jeg legger ansiktet i vannet (s. 53)
Foto:
Finn Ståle Felberg
Lina Undrum Mariussen
Lina Undrum Mariussen kommer fra Elverum, og er bosatt i Oslo. Hun jobber som redaktør i Aschehoug Barn og ungdom, og var kunstnerisk rådgiver ved Norsk Litteraturfestival på Lillehammer 2012-2015. Hun har en mastergrad i allmenn litteraturvitenskap fra NTNU i Trondheim, har gått ved Forfatterstudiet i Bø i Telemark og forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø. Hun har i flere år vært veileder for studenter ved Forfatterutdanningen ved Norsk Barnebokinstitutt, hvor studentene skriver på bokprosjekter for barn og ungdom.
Diktsamlinga Finne deg der inne og hente deg ut (2011) er hennes første bok, og hun ble tildelt Tarjei Vesaas’ Debutantpris for denne boka.