Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Hiphop har vært en viktig del av norsk ungdomskultur i over 30 år, men jevnlig avskrevet som en døgnflue. Men de siste årene er det ikke lenger noen tvil, hiphop er blitt en etablert del av det norske kulturbildet.
I 2014 solgte Karpe Diem ut Oslo Spektrum som den første norske hiphopgruppa noensinne, de tidligere rapperne Nico & Vinz slo seg opp som de største popstjernene fra Norge siden A-ha, mens duoen Stargate har skrevet og produsert ti nummer én-hits for amerikanske artister. Bransjefestivalen Bylarm mottar hvert år demoer fra rundt 100 rappere, grupper og produsenter som prøver å slå seg opp i musikkbransjen, mens tv-programmer som Hver gang vi møtes, Idol, Norske talenter og så videre stadig tiltrekker seg rappere og hiphop-dansere. Graffiti er også en del av hiphopkulturen, en omstridt kunstform som nekter å forsvinne selv om myndighetene prøver å forby den.
Opplegget er basert på Holens bøker om hiphophistorien, ikke minst Hiphop-hoder (2004), og er oppdatert og videreutviklet for også å vise hvordan hiphopkulturen oppsto i New York, ble eksportert til Norge, kopiert og parodiert og etter hvert også fornorsket. Hiphop er et typisk eksempel på en global kulturbevegelse, der ungdom fra hele verden bruker det samme globale rammeverket til å lage sin høyst personlige og lokale variant av hiphop.
- Min erfaring er at dette er et opplegg som interesserer og fenger bredt blant skoleelever, kanskje ikke minst blant skoletrøtte gutter med minoritetsbakgrunn.
Om utøverne
Foto:
Privat
Øyvind Holen
Øyvind Holen (1973) er fra Lindeberg i Groruddalen, og jobber som journalist i Dagens Næringslivs fredagsbilag, D2. Han har skrevet fem sakprosabøker og én tegneserie, og han skal nå i gang med å skrive kapittelet om Norge i den amerikanske bokutgivelsen Hip Hop Atlas.
Tegneserieromanen Drabant Vol. 1 er også blitt del av pensum i ungdomsskolen, og dukker opp i to av årets nye lærebøker; Saga: Norsk for ungdomstrinnet – grunnbok 9 (Fagbokforlaget) og Nye Kontekst 8-10 (Gyldendal).