Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Asieh Amini ble aktivist fordi hun skrev. Guro Sibeko begynte å skrive fordi hun var aktivist. Sammen forteller de om kampen for menneskerettigheter og ytringsfrihet i Iran og i Norge. Elevene får lytte til persisk poesi og norsk kamppoesi og diskutere grenser for ytringsfriheten og hvilken plikt de selv har til å ytre seg også når det koster noe.
Hver ytring er en gnist forteller historien om hva som skjedde da Asieh Amini, fremstående journalist i en av Teherans største aviser, oppdaget en liten notis om en seksten år gammel jente som var dømt til døden ved steining for utukt. Elevene får lytte til Aminis poesi på persisk og norsk, og følge hennes reise fra den iranske overklassen til en tilværelse som flyktning i Norge. Parallelt forteller Guro Sibeko, mye i form av kamppoesi, om å vokse opp som aktivist i Norge.
De to diskuterer sensur og selvsensur, ytringsfrihet og ytringsplikt. Hvor store personlige omkostninger bør man tåle for å forsvare egen og andres frihet? Har man rett til å utsette andre for fare i kampen for menneskerettighetene? Har vi egentlig ytringsfrihet i Norge? Gjelder den for alle?
Avslutningsvis inviteres elevene inn i samtalen. Vi håper å provosere fram nye tanker, og å bevisstgjøre de som snart skal bære voksent ansvar på hva det kan koste å forsvare menneskerettighetene – og hva det kan koste å la være.
Foto:
Asieh Amini
Asieh Amini er journalist og poet, menneskerettighetsforkjemper og kvinneaktivist. I Norge har hun markert seg blant annet gjennom flere bidrag i Ny Tid og store oppslag i Adresseavisen. Amini har utgitt to diktsamlinger i Norge: Kom ikke til mine drømmer med gevær og Jeg savner å savne deg .
I september 2014 fikk Amini prisen Ord i grenseland, en årlig litteraturpris som går til en skjønnlitterær kvinnelig forfatter som er forfulgt, truet eller fengslet. I januar 2012 fikk hun Oxfam Novib / PEN Internationalspris for sitt arbeid. Denne prisen tildeles journalister og forfattere som lever under trusler og forfølgelse i sine hjemland, eller som har vært nødt til å flykte på grunn av sine samfunnskritiske tekster. UNESCO kåret i 2005 Asieh Amini til den mest fremstående yngre poeten i Iran.
Guro Sibeko er norsk poet , forfatter, menneskerettighetsforkjemper og homoaktivist. Hun har utgitt fem romaner for barn og voksne og en dokumentarbok om sin fars fortid som geriljasoldat for ANC under Nelson Mandela og Oliver Tambo. Hun er aktiv samfunnsdebattant og kamppoet. Hun har vært aktiv i ulike organisasjoner som kjemper for kvinners og homofiles rettigheter siden fjortenårsalderen, og var blant annet med på å starte Foreningen for Partnerskapsbarn i 2003. I 2006 ble hun nestleder i Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring (nå FRI) der hun hovedsakelig arbeidet for å sikre barn av lesbiske og homofile like juridiske rettigheter gjennom den felles ekteskapsloven. Hun har også engasjert seg for flyktningers rettigheter og tok høsten 2015 initiativet til Refugees Welcome to School og norskundervisningen på Refstad transittmottak i Oslo.