Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Politikere, arbeidsfolk og idealister over hele verden snakker engasjert om Cuba. Enten elsker vi, eller så hater vi Fidel. Hvorfor gjør vi det? Hva er historien bak myten? Forestillingen er et litterært løs-snipp foredrag av forfatteren bak Dette er Cuba - alt annet er løgn!
Interessen for Cuba er eldre enn den legendariske revolusjonen i 1959. Nidar sjokoladefabrikk produserte sin CUBA-sjokolade allerede på 1930-tallet. Hvor kommer denne interessen fra? Hvorfor har Cuba en ikonisk status for mennesker over hele kloden?
Forestillingen er et lett og ledig foredrag om utviklingshistorien på Cuba, fra indianerne regjerte der, gjennom periodene med kolonialisme, imperialisme, revolusjon, kommunisme, og fram til sammenbruddet på 1990-tallet. Videre gjør jeg greie for dagens arbeid med å skape en framtid for elleve millioner slitne cubanere, i harmoni med USA.
Sentralt i framstillingen er framveksten av nye identiteter på Cuba som følge av innvandring fra flere kontinenter. Sentralt er også varierende politiske forestillinger og interessekonflikter.
Integrert i forestillingen er lesninger fra boka Dette er Cuba - alt annet er løgn!
Om utøverne
Foto:
Spartacus
Dag Hoel
Dag Hoel er filmprodusent, regissør og forfatter. Arbeidet hans utspiller seg de forskjelligste steder i verden og Cuba er et spesialfelt. De senere årene er flere prosjekter knyttet til Midtøsten, og hans siste bok henter handlingen fra dette området preget av politisert religiøsitet. Hans seneste filmarbeid var med den svensk-norske filmen Every Face Has a Name, - om flyktningers håp og forventninger til livet i frihet.
Dag Hoel arbeider med utfordringer knyttet til tverrkulturell sameksistens. Han har omfattende erfaring fra Mellom-Amerika, Karibia og Midtøsten, og man finner tematikken gjenskapt i hans bøker fra disse områdene.