Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
I Norge finnes det fjorten byer som har påtatt seg å være friby, dvs. vertskap for en forfulgt forfatter, slik at forfatteren skal kunne fortsette å skrive og uttrykke seg fritt uten frykt for å bli sensurert eller kneblet. I denne produksjonen skal elevene få møte én fribyforfatter sammen med en norsk forfatter som gjennom sitt forfatterskap og i offentlig debatt har vist stort samfunnsengasjement.
Foto: Deichmanske.no
Fribyforfatteren vil formidle hvorfor hun måtte flykte, hva ytringsfrihet betyr for henne og snakke om ytringsfrihetens kår og menneskerettighetssituasjonen i sitt hjemland. Hennes egenopplevde erfaringer med hva det vil si å ikke ha mulighet til å ytre seg fritt og hvorfor det er viktig å kjempe for ytringsfriheten, er viktige historier å formidle til elever. Vi tror det vil gjøre inntrykk på elevene å få møte mennesker som ikke bøyer av for trusler om sensur og tortur. Den norske forfatterne vil i tillegg til å lese relevante utdrag fra sine bøker, reflektere rundt hvorfor og hvordan hun bruker sitt forfatterskap til å engasjere seg. Står man fritt til å skrive hva man vil i Norge? Er det temaer hun ville unngått å skrive om? Hvordan ville situasjonen vært for henne dersom hun skrev bøkene sine i land der ytringsfriheten står svakt? Gjennom samtaler med elevene kan flere problemstillinger utforskes, f.eks.: Trues ytringsfriheten i Norge og verden i dag? I tilfelle hvor og hvordan? Hvor bør grensen gå mellom retten til å provosere og ytringsansvar? Hva gjør internett og sosiale medier med ytringsfriheten vår?Noen av målene med produksjonene er bl.a. å bidra til en grunnleggende forståelse av demokrati og ytringsfrihet, bli kjent med hva en fribyforfatter er og bli kjent med norske, samfunnsengasjerte forfattere, inspirere til å ta ytringsfriheten i bruk, bidra til at flerkulturelle erfaringer benyttes som en ressurs i klasserommet, osv. Vi ønsker å bevisstgjøre norske ungdommer på hvorfor det er viktig å kjempe for retten til ytringsfrihet og hva det innebærer å bli fratatt sin ytringsfrihet. Fribyforfatternes egne erfaringer med sensur, knebling, forfølgelse, trakassering, trusler, fengsel og for mange av dem også tortur, er viktige samtidsberetninger som vi mener vil passe svært godt inn i skolenes opplæring om menneskerettigheter.Det er utarbeidet pedagogisk materiale som både vil omfatte litterære tekster og oppgaver som omhandler ytringsfrihetsspørsmål, til forberedelse eller oppfølging for elvene som skal se forestillingen.
Om utøverne
Foto:
Sahar Bayati
Sahar Bayati er journalist og forfatter fra Iran. Var i over ti år journalist, tolk og nyhetsredaktør for ulike medier i Iran. I forbindelse med opprøret under valget i juni 2009 ble hun dømt til tre års fengsel, en dom som senere ble omgjort til forbud mot å arbeide som journalist. I 2011 flyktet hun til Malaysia, hvor hun arbeidet som frilansjournalist og blant annet avslørte narkotikatrafikk fra Iran, noe som skal ha ført til direkte trusler fra den iranske ambassaden. Hun kom til Haugesund som fribyforfatter i januar 2014. Bayati arbeider nå med sin debutroman.
Lene Therese Teigen er en norsk dramatiker, forfatter og regissør. Teigen er utdannet cand. philol fra Universitetet i Bergen med litteratur grunnfag, fjernsynsproduksjon grunnfag og teatervitenskap hovedfag, med dramaturgi som spesialfelt. Teigen arbeidet som dramaturg i NRK 1993–94, og har regissert for scene og Radioteateret. Hun debuterte som forfatter i 1993 med romanen Hvitt.Stille. som hun mottok Aschehoug Forlags Debutantstipend for. Hun har skrevet drama for teater, for radio, fjernsyn og film, blant annet tv-serien Offshore på NRK. Hennes skuespill Mater Nexus er oversatt til flere språk og oppført på Stockholm Stadsteater, Helsingfors Stadsteater, Folkteatern i Göteborg, samt på Teater Haiu-za i Tokyo (2008). Skuespillene hennes presenterer mange og interessante roller for kvinnelige skuespillere.