Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Hvorfor blir noen kunstnere? Var det vanskeligere på attenhundretallet enn nå? Trenger forfattere og kunstnere mer anerkjennelse enn andre? Og er det å tvile på egne evner en nødvendig del av kunstnerlivet?
Søsknene Kitty og Alexander Kielland er to av våre mest kjente kunstnere fra 1800-tallet. Begge kunne valgt et bekvemt og borgerlig liv, men valgte i stedet et usikkert liv som kunstnere. Alexander ble en av våre største forfattere, og Kitty ble banebrytende innenfor landskapsmaling.
Her vil vi sette søkelyset på hva som skal til for å bryte med det trygge hverdagslivet og tørre å leve i usikkerhet både økonomisk og sosialt. Vi vil følge de to søsknene fra våren 1878 da Alexander bestemmer seg for å reise til Paris for å bli forfatter, mens Kitty går i malerlære i Munchen.
Kitty og Alexander hadde jevnlig kontakt per brev i denne vanskelige, men også spennende tiden. De to søsknene støttet hverandre i strevet med tvil og usikkerhet. Vil de lykkes i å bli kunstnere? Og så, i løpet av et intenst år, løsner det. De opplevde begge et kunstnerisk gjennombrudd våren 1879. Da blir to av Kittys bilder fra Jæren antatt på Salongen i Paris, og Alexander kommer ut med sin debutbok.
Vi vil bruke bøkene Kitty Kielland av Gunn Marit Sæbø Meyer og Engel i Paris av Elin Husebø. Vi vil ha opplesninger og gjøre elevene kjent med Kitty Kiellands bilder. Vi vil utfordre elvene til dialog og stille spørsmål som kan åpne opp for refleksjon og innsikt.
Om søsknene Kielland
Kitty Kielland (1843- 1914) slo igjennom på en tid da det var utenkelig at kvinner skulle kunne leve av å være kunstner. Hun var søster av Alexander Kielland og en av våre første kvinnelige landskapsmalere. Kitty var med å starte Norsk Kvinnesaksforening og var spesielt opptatt av å løfte frem enslige kvinners situasjon. Kitty bodde store deler av livet sitt i utlandet, i Tyskland og Frankrike.
Alexander Kielland (1849-1906) regnes som en av De fire store i norsk litteratur. Han satte problemer under debatt og ønsket forandring i samfunnet. Han er født i Stavanger, men våren 1878 reiste han til Paris for å bli forfatter. Han var da 29 år, gift med tre barn og var sjef for en fabrikk som laget murstein. Reisen til Paris førte til at han debuterte som forfatter med Novelletter våren 1879.
Om utøverne
Foto:
Privat
Gunn Marit Sæbø Meyer
Gunn Marit Sæbø Meyer har lang fartstid som lærer og lærebokforfatter. Hun har vært nominert til Brageprisen for engelskverk for 1.-2. kl. Hun har skrevet biografier for ungdom om maleren Kitty Kielland og forfatteren Amalie Skram. Høsten 2012 kom hun med slektsromanen Ved kanten av stupet om tuberkulosens herjinger på Vestlandet.
Elin Husebø er utdannet litteraturviter og økonom, med erfaring fra næringslivet og som norsklærer for innvandrere. I 2008 ga hun ut boken Alexander Kielland. Fire noveller.
I 2012 kom den lettleste romanen Engel i Paris om da Kielland dro til Paris for å bli forfatter. Bøkene er støttet av foreningen Leser søker bok og Stavanger kommune.