Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Livet bør være spennende. Og da må også kunne forlange av litteraturen at den er like spennende. Hva skal vi med kjedelig litteratur? Men hva er egentlig spenning? Er det bare action og full fart med biljakt og styrtende helikoptre? Eller kan vi tenke oss mer stillferdige, men kanskje like engasjerende former for spenning? Spenning som for eksempel foregår i hodene og hjertene våre? Disse og flere spørsmål vil dette korte og intense skrivekurset forsøke å gi gode svar på.
Dette er et "turbo" fire timer langt skrivekurs for 8. til 10. trinn der vi særlig skal fokusere på starten av en fortelling. Det er alltid vanskelig å komme i gang med noe, selv for forfattere som meg, som har skrevet godt over 30 bøker med smått og stort. Hva er triksene fra det å gå fra en fryktinngytende tom skjerm til å kunne taste inn den første og kanskje forløsende setningen?
Å skrive er blant annet å tenke i bilder. Vi ser noe for oss, og så forsøker vi å "oversette" dette bildet til tekst. Men hvordan gjør vi det slik at det skal bli interessant for andre enn oss selv? Hvordan klarer vi å hekte leseren? Jeg vil øse av min egen lange erfaring for oppbygging av gode og medrivende tekster. Elevene får servert litt teori, men hovedfokuset vil bli på en praktisk oppgave der de selv skal skrive begynnelsen på en fortelling. I løpet av den prosessen vil de få fortløpende hjelp og oppfølging av meg, og jeg vil gjennomgå alle opppgaveløsningene i etterkant. Alle skal føle seg sett, alle skal føle at de har bidratt med noe.
Mottoet vil være: Å skrive, er å skrive til den forslukne leseren i deg selv. Skriv noe du selv synes er spennende, noe du selv brenner for. Erfaringsmessig er dette et opplegg som det er lett å få elevene med på, og som fanger inn de ofte ulike ferdighetsnivåene i hver enkelt klasse.
Foto:
Trude Rønnestad/ Gyldendal
Pål Gerhard Olsen
Pål Gerhard Olsen ( født 1959 ) debuterte som forfatter i 1985, og har senere utgitt en rekke bøker, hovedsakelig romaner, i mange ulike sjangre: Kriminalromaner, historiske romaner, samtidsromaner og barne- og ungdomsromaner. Han arbeider også som bokanmelder, tidligere i Bergens Tidende, nå i Aftenposten, med hovedansvaret for dekningen av krim- og spenningslitteratur.