Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Hva er det som gjør folk til «finnmarkinger», «nordlendinger» eller «bergensere»? Gjennom samtaler med finnmarkinger av alle slag har forfatter og kunstner Susanne Hætta prøvd å finne likheter og særegenheter hos dem som bor lengst nord. Hætta leser utdrag fra boka, spiller musikk fra CD, viser bilder fra reisene i eget fylke og inviterer publikum til samtale om hvordan akkurat ditt hjemsted bidrar til identitetsfølelse for deg og de andre innbyggerne.
Susanne Hætta. Foto: Deanna Berg
Om produksjonen
Forfatter og kunstner Susanne Hætta arbeidet i tre år med finnmarksprosjektet «KOR vi bor», sammen med kunstner og komponist Johan Sara jr. Det resulterte i billedkunst, lydkunst, CD og boka «Finnmark. Nesten Norge». I vårt nordligste fylke oppleves stahet, selvstendighet og oppfinnsomhet, blandet med en sterk dose naturkjærlighet, som typisk «finnmarksk». Finnmarkinger av alle slag og med flere morsmål forteller i boka om sine liv, sine historier, kjærlighet til hjemstedene og hva som gjør dem til finnmarkinger.
Hætta inviterer til samtale med publikum om nettopp hva det er som skaper og forsterker vår tilknytning og identitet i relasjon til hjemstedet og kulturen vi opplever å tilhøre. Kanskje disse tingene også er i endring, og ikke konstante? Hva skjer med ens identitet om man flytter vekk fra hjemstedet, til helt annen natur og livsvilkår? Hva er spesielt med akkurat dette stedet, denne kommunen, dette området? Hvordan kan man sette pris på det, dyrke det frem og kanskje også bruke kunnskapen til å hjelpe tilflyttere å finne seg til rette? Forfatteren viser bilder, leser fra boka og spiller musikk fra «KOR vi bor» som et oppspill til samtaler rundt temaet hjemsted og identitet(er). Produksjonen passer både for studenter, unge voksne, voksne og eldre.
Susanne Hætta er på reise i Troms og Finnmark, samt Oslo, høstsemesteret 2023, og kan på noen spesifikke datoer bookes uten reiseutgifter i tillegg til honoraret. Kontakt Forfattersentrum.
Foto:
Ingerid Jordal
Susanne Hætta
Susanne Hætta er forfatter og kunstner fra Alta, med røtter i Kautokeino og Vesterålen. Hun står bak til sammen åtte bøker, de fleste om samiske forhold og personer, blant annet en fotobok om artisten Mari Boine (Susannefoto Forlag, 2017).
Hun var redaktør for Riddu Riđđu-festivalens jubileumsbok, «Riddu Riđđu 30 jagi/år/years» (Orkana, 2021), og en bok tilknyttet et forskningsprosjekt om aldring i urfolkssamfunn i Norge og på Taiwan, «Coming of age in Indigenous Societies» (Susannefoto Forlag, 2021). Kunstutstillingen KOR vi bor er vist på Terminal B i Kirkenes og kunstforeningene i Hammerfest (2022) og Vadsø (2023), samt Alta Kunstforening (høsten 2023).
Som billedkunstner har Hætta blant annet stilt ut på gruppeutstillinger på Sámi Dáiddaguovddáš / Samisk senter for samtidskunst i Karasjok og på Nasjonalmuseets åpningsutstilling i 2022.
Tekniske krav: Hvit tavle/vegg eller smartboard for visning av PowerPoint og prosjektor Programlengde: 45 minutter Opprigg/nedrigg: 15 minutter/5 minutter