Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Den sanne historien om Joseph Merrick, som levde i England på slutten av 1800-tallet. Han led av det svært sjeldne Proteus syndromet, som ga han et svært deformert og grotesk utseende, derav kallenavnet Elefantmannen. Forestillingen handler om menneskeverd og hvordan vi måler og bedømmer hverandre med utgangspunkt i det ytre.
Merrick ble avvist av sine foreldre og streifet hjemløs rundt i flere år, inntil han ble fanget opp av en sirkuseier som utnyttet ham og utplasserte ham som attraksjon som «profesjonelt misfoster» på freakshow. I årevis ble Merrick behandlet som et dyr, og vist fram som underholdningselement i det viktorianske samfunnet. Det var dessverre ingen som viste interesse for å se hva bak Merricks deformerte utseende, der det befant seg et menneske med gode evner. Først da Merrick møtte legen Frederic Teves rundt 1884 ble han tatt på alvor som menneske. Treves tok seg av ham og fikk ham innlagt på London Hospital, der han ble tatt vare på, og for første gang i livet følte seg trygg. Treves ga senere ut en bok med sine memoarer, der han blant annet fortalte at Merrick hadde ønsket å bli forflyttet til avdelingen for blinde, slik at han kunne treffe en kvinne srom ikke skulle bli redd for ham, men kunne elske ham for den han var. Merrick hadde en svært velutviklet hjerne, og fant stor glede i å skrive både poesi og prosa, men de fleste klarte dessverre ikke å se forbi utseendet hans.
11.april 1890 døde Merrick av kvelning mens han sov. På grunn av sin deformerte kropp var han nødt å sove sittende, og det antas at døde fordi han prøvde å sove som «vanlige mennesker», liggende. Merricks skjelett er oppbevart på London Hospital og det fins også et museum som forteller hans historie og stiller ut personlige eiendeler fra hans liv.
I tillegg til å fortelle om livet i det viktorianske samfunnet i London, og samtidig fortelle Joseph Merricks historie, så ønsker jeg at Elefantmannen skal åpne opp for refleksjon rundt begrepet menneskeverd. Hva er det som bestemmer et menneskes verdi? Målet er at barn og unge etter forestillingen skal gjøre seg noen tanker rundt verdiene i dagens samfunn og hvordan vi måler og bedømmer hverandre. Med den konstante streben etter vellykkethet og fokus på ytre verdier idag, er mitt håp med forestillingen å stimulere til refleksjon rundt ytre kontra indre verdier, hva det egentlig vil si å være et «vellykket menneske» og hva som må til for å bli akseptert av sine omgivelser idag. Jeg håper forestillingen kan være en inngangsport for lærere og elever til å diskutere disse aktuelle problemstillingene sammen i kjølvannet av forestillingen.
Om utøverne
Foto:
Cappelen Damm
Mariangela Di Fiore
Mariangela Di Fiore er forfatter av 11 bøker for barn, ungdom og voksne. Høsten 2013 ga hun ut bildeboka Elefantmannen som gir en skjønnlitterær fremstilling av den sanne historien om Joseph Merrick.
Mariangela er norsk forfatter med universitetsutdannelse i litteratur og språk. 17 år gammel debuterte hun med novellen Blått lys i novellesamlingen Pust ut – Pust inn. Debutromanen Hør Napolis sang kom i 2005. Hun har gitt ut fire ungdomsromaner. mens Camorraland fra 2010, om mafiaorganisasjonen i hennes hjemby Napoli, var hennes første dokumentarbok.
Høsten 2014 utkom Min italienske bestemors kjøkken med oppskrifter som hennes bestemor Nonna laget hjemme, med tilhørende historier fra hennes barndoms sommere i Napoli og andre historier om mafia og helgener.
Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.
Status
Mariangela Di Fiore har turnert i DKS med flere produksjoner i mange år, blant annet med Camorraland. Hun er en meget rutinert og mye brukt forfatter. Elefantmannen er en helt ny produksjon.