Programmet
I SAMARBEID MED FESTSPILLENE I BERGEN
TORSDAG 24. MAI – KL. 18.00
St. Jacobs kirke
Kvar er du Gud? Kvar finn vi deg?
Salmer fra festspilldikter Edvard Hoem.
Edvard Hoems salmetekster spenner fra himmel til jord, mellom det hverdagslige og det høytidelige, i et tilgjengelig og poetisk språk om troens mysterier. På denne konserten får publikum høre, og synge med, på et utvalg av de 11 salmer Hoem har i Norsk salmebok.
Den første salmen Hoem skrev kom i 1983. «Den fattige Gud» var en bestilling fra hans sønn – eller rettere sagt et spørsmål fra fjerdeklassingens lærer – om eleven ville be sin forfatterfar skrive en julesalme til klassen. Utfordringen gjorde stort inntrykk på Hoem, som i lang tid hadde vært borte fra sin barnetro. Rett før jul var hans første salme klar, og med den kom også hans tro tilbake. Allerede dagen etter hadde Henning Sommerro satt melodi til.
Siden den gang har det blitt flere salmer, blant dem «No stig vår song», skrevet til kong Haralds 70-årsdag. Med Håkon Berges melodi er den en ny klassiker, en salme av vår tid.
Festspilldikteren kaller seg aldri «salmedikter», han er en dikter som også skriver salmer. I sjarmerende St. Jakob kirke – Bergens kulturkirke for unge – forteller han mer. Mellom salmene, som ledes an av Ole Bull Kammerkor, skal poet Erlend O. Nødtvedt også fremføre et langdikt skrevet på bestilling av Norsk forfattersentrum.
Ole Bull Kammerkor | Jon Flydal Blichfeldt dirigent | Sigurd Melvær Øgaard orgel | Edvard Hoem festspilldikter | Erlend O. Nødtvedtopplesning | Kjetil Almenning kunstnerisk leder
En samproduksjon med Festspillene i Bergen. Klikk på lenken for billetter til dette arrangementet
FREDAG 25. MAI
Lille Ole Bull Scene kl. 19:00
Utvandrerserien – foredrag
Festspilldikteren gir et innblikk i familien fra Moldekanten som ble spredt mellom Canada og Romsdalen. Han forteller om de fire bøkene, Slåttekar i himmelen, Bror din på prærien, Land ingen har sett og Liv andre har levd, og om livene som bindes sammen gjennom generasjoner.
Bill kr 290/250 stud. Kjøpes hos Norli Strandgaten
LØRDAG 26. MAI
Lille Ole Bull Scene kl. 14.00
Nærbilde
Dybdeintervju med Edvard Hoem, – intervjuer er Kaja Schjerven Mollerin.
Et uformelt møte med Festspilldikteren og hans forfatterskap gjennom nesten 50 år.
Bill kr 290/250 stud. Kjøpes hos Norli Strandgaten
Lille Ole Bull Scene kl. 19.00
Edvard Hoems LIVET – en poesikonsert
Opplesing ved Anna Kleiva
Edvard Hoem debuterte som poet. Romanene, skuespillene, gjendiktningene og alt det andre kom senere. I poesikonserten LIVET vender han tilbake til sitt første litterære uttrykk, sammen med et knippe musikere. Det handler selvsagt om livet, døden og kjærligheten, om store lengsler, angst og fryd. Noen av diktene er ganske politiske, flere er upubliserte, alle har en høy himmel over seg. Forfatteren leser og forteller, Dag-Filip Roaldsnes spiller piano, Hanna Paulsberg spiller saksofon, Jorun Marie Kvernberg spiller fele og Hilde Brunsvik synger. Lars Klevstrand framfører sanger av
Edvard Hoem.
Bill kr 290/250 stud. Kjøpes hos Norli Strandgaten
Med forbehold om endringer i programmet. Norli selger forfatternes bøker under arrangementene. Billettsalg hos Norli Strandgaten, tlf: 40434544 eller e-post strandgaten@norli.no, frem til to timer før arrangementet. Uavhentede billetter selges også i døren.
ERLEND O. NØDTVEDT
Foto: Elias Dahlen
Den prisbelønte poeten Erlend O. Nødtvedt markerte seg som en særegen stemme i det litterære landskapet med debuten Harudes i 2008, en utgivelse han fikk Ung Poesi-prisen for. Siden har han gitt ut de kritikerroste diktsamlingene Bergens beskrivelse (2011) og Trollsuiten(2014). I 2017 debuterte han som romanforfatter med romanen Vestlandet. Forfatteren er utdannet ved Skrivekunstakademiet i Hordaland, og har en mastergrad i nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Bergen. I tillegg til å virke som forfatter har Nødtvedt i en årrekke vært redaktør i tidsskriftet Vagant. Nødtvedt har mottatt flere priser, blitt tildelt Bokhandelens forfatterstipend, og ble i 2015 kåret til en av de ti beste norske forfatterne under 35 år av Morgenbladet.
Les mer på aschehoug.no
KAJA SCHJERVEN MOLLERIN
Foto: Julie Pike
Kritikeren, redaktøren og forfatteren Kaja Schjerven Mollerin har doktorgrad i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo. Avhandlingen hennes ble utgitt i bokform under tittelen I denne verden (2016). Tidligere har hun gitt ut Handke-debatten – dokumentasjon, videreføring, analyse (2015) sammen med Henning Hagerup, essaysamlingen Sammen hver dag. Om fellesskapet i litteraturen (2012), og essayet Seks fot under. Om Hans Herbjørnruds forfatterskap (2011). I fjor kom intervjuboken Vigdis – Del for del (2017) ut, en samtale med forfatteren Vigdis Hjorth om hennes forfatterskap. Schjerven Mollerin er redaksjonsmedlem i tidsskriftet Agoraog kritiker i Klassekampen. Hun har også vært redaktør for tidsskriftet Vinduet, og ble i 2012 kåret til årets kritiker. Samme år ble hun tildelt Anders Jahres kulturpris.
Les mer på gyldendal.no
ANNA KLEIVA
Foto: Ingvil Skeie Ljones
Lyrikeren Anna Kleiva har gitt ut diktsamlingene Ti liknande versjonar (2012), Vårar seinare (2014) og Drikkeviser frå Paris (2016). For Vårar seinare mottok hun Natt & Dags Oslopris i kategorien Årets bok i 2014 og Melsomprisen i 2015. Hun har også blitt tildelt Bjørnsonstipendet og Diktardagarprisen under Diktardagar i Lom, Skjåk og Vågå. Kleiva har studert litteraturvitenskap, gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland og gått forfatterstudiet i Bø. Om Kleivas forfatterskap har det blitt skrevet at «noko i Kleivas dikt… skapar ei sterk, kollektiv kraft… Minnearbeidet hennar i kombinasjon med naturbruken, er sterk og frisk lesing.»
Les mer på oktober.no
DAG-FILIP ROALDSNES
Foto: Torje Rørstad
Om komponisten og pianisten Dag-Filip Roaldsnes blir det sagt at han representerer en ny generasjon norske jazzmusikere. Han jobber både med solo-pianoformatet og med større ensembler. Roaldsnes står bak utgivelsene Først (2012) og I eit landskap (2016), samt albumet Dark poetry (2012) med Kim-Erik Pedersen og Tore Sandbakken utgitt under navnet «Bleak House». Roaldsnes jobber med en rekke kunstnere, deriblant forfatterne Edvard Hoem og Nils-Øivind Haagensen.
Les mer på dagfilip.wordpress.com
HANNA PAULSBERG
Foto: Johannes Selvåg
Hanna Paulsberg er en norsk saksofonist og komponist som hovedsakelig jobber innenfor jazz og improvisasjon. I tillegg til å spille med nasjonale og internasjonale stjernemusikere som Chick Corea og Bugge Wesseltoft, har Paulsberg siden 2010 spilt i og gitt ut tre album med kvartetten «Hanna Paulsberg concept».
Les mer på hannapaulsberg.com
JORUN MARIE KVERNBERG
Foto: Marius Beck Dahle
Folkemusikeren og komponisten Jorun Marie Kvernberg har hardingfele og fele som sitt hovedinstrument. Musikeren har blant annet gitt ut et selvtitulert soloalbum i 2006, flere album med folkemusikkgruppen «Tindra», og medvirket på en rekke andre innspillinger. Stemmen er også et av Kvernbergs foretrukne instrument, og ved hjelp av sang og to feler har hun utviklet en særegen musikalsk stil.
Les mer på jorunkvernberg.com
HILDE BRUNSVIK
Foto: Maria Jentoft Berntsen
Hilde Brunsvik er utdannet idéhistoriker og sangpedagog. Hun debuterte som forfatter med novellesamlingen Fiskens ansikt i 1989, og har siden gitt ut flere bøker, deriblant biografien om Einar «Pastor’n» Iversen (2010). I tillegg til å jobbe som forfatter, arbeider Brunsvik som sanger og låtskriver. Hennes siste utgivelse er romanen Reise til menneskene som kom i 2017.
Les mer på aschehoug.no
LARS KLEVSTRAND
Foto: Ad Libitum
I tillegg til å være en av våre mest begavede visesangere er Lars Klevstrand som multikunstner å regne. Han slo igjennom i siste halvdel av 1960-tallet og utmerket seg som en politisk bevisst visesanger. Han er en sentral skikkelse i norsk visemiljø, og kjent også utenfor landets grenser som sanger, gitarist og komponist. Visesangeren har et tosifret soloutgivelser bak seg, og kan blant annet skilte med samarbeidsprosjektet Ballade med Åse Kleveland, Lillebjørn Nilsen og Birgitte Grimstad. Klevstrand er også kjent fra teaterscenen og har spilt flere store roller i ulike kabareter og musikaler, blant annet Jacques Brel er her i kveld og bur bra i Paris.
Årets Festspilldikter debuterte med dikt allerede som tyveåring i 1969 og oppnådde fem år senere å få Kritikerprisen for romanen Kjærleikens ferjereiser. Temaene den gang var fraflytting og avfolking i utkant Norge, og vitnet om en ung, samfunnsengasjert forfatter.
Edvard Hoem har vist seg som en forfatter med et stort blikk, med politisk bevissthet og eksistensiell dybde. Han har et stort forfatterskap bak seg, har skrevet innenfor mangfoldige genre og vist seg som en eksperimenterende forfatter. Blant annet har teaterverdenen og dramaet opptatt ham sterkt og han har gjort en rekke gjendiktninger til nynorsk av Shakespeares skuespill. På 80-tallet var han husdikter ved Det Norske Teateret og i en periode på begynnelsen av 90-tallet var han teatersjef for Teateret Vårt i Molde. I denne perioden oversatte han flere verk av andre forfattere. Tilsammen har han mottatt mange litterære priser for sitt arbeid, blant annet Ibsenprisen og Gyldendalprisen.
I 2009 kom den første biografien om Bjørnstjerne Bjørnson. I alt ble det fire omfattende og imponerende bind på like mange år, biografien fikk en overstrømmende mottakelse og Hoem mottok Språkprisen 2013 for sitt nynorske språk.
«Med sterk litterær kondisjon har han maktet å holde biografien levende og velfortalt hele veien igjennom, på samme tid tett på og kritisk distansert til sitt objekt», skrev Sindre Hovdenakk i anmeldelsen av, Det evige forår.
Festspilldikteren befester stadig sin posisjon som en av Norges mest betydningsfulle og produktive forfattere. I 2014 vendte han tilbake til skjønnlitteraturen med romanen Slåttekar i himmelen, som baserer seg på hans egen oldefar, Knut Hansen Nesje. Til sammen har det blitt fire bind med slektskrønike om forfedrenes historie. Han har tatt utgangspunkt i utvandring og reise over Atlanterhavet, og de som ble igjen på Mørekysten. Hoem har skildret reise og liv med innlevelse basert på fakta og dikting. Romanene har stor episk bredde, et stort persongalleri og flere parallellhistorier. Han har gjenskapt datidens tidsbilde med imponerende detaljrikdom. Romanene er språklig og stilistisk stor skrivekunst og har gjort inntrykk langt utover landegrensen, og gitt ham en betydelig leserskare.
«Boka forteller om kjærlighet og barnefødsler, lykke og ulykke, sterk gudstro og beinhardt slit. Jeg nøt denne vakre, underholdende, gammelmodige romanen fra begynnelse til slutt», skrev Cathrine Krøger, i sin anmeldelse av første bind i krøniken, Slåttekar i himmelen.
Stoffet og fremstillingen av den svunne tiden har også en tydelig klangbunn og aktualitet i vår tids migrasjons- og flyktningevirkelighet.
«Edvard Hoems slektshistorie er moderne verdenshistorie, og den fortsetter. Når Hoem skriver om sine romsdalske forfedre og deres menneskelige lengsler etter et land å leve i, skriver han også om dagens migranter. Også i dette finnes det en dikterisk sannhet», skrev Bjørn Ivar Fyksen i sin anmeldelse av, Land ingen har sett.
Vi er stolte og glade over å kunne presentere Edvard Hoem som Festspilldikter i 2018.
-Annette Mattsson-