Å si at man skriver sakprosa er å si at det man skriver er sant. Det kan bety forskjellige ting for forskjellige forfattere. I høst har vi invitert den fremragende essayisten Ida Lødemel Tvedt til å samtale med tre forfattere som på hver sine vis utvider sakprosasjangeren. Hvor vill og medrivende kan sakprosaen være uten å forbryte seg mot virkeligheten?
Andre gjest er Trygve Riiser Gundersen. Det er sjeldent at en historiebok blir omtalt som en thriller, men med sitt første bind om Haugianerne som kom i høst har Gundersen klart å gjøre historien om denne vekkelsesbevegelsen på 1800-tallet til gnistrende spenningslektyre. Hvordan kan man utvide historiesjangeren uten å bryte med dens konvensjoner?
OM FORFATTERNE
Trygve Riiser Gundersen er forlagsredaktør, forfatter og kritiker. Riiser Gundersen har arbeidet med haugianerne og 1700-tallets kulturhistorie i en årrekke, og har utgitt arbeider bl.a. om bok og lesehistorie i Norge, norsk pressehistorie og framveksten av norsk offentlighet før 1814. I høst er han aktuell med Haugianerne. Enevelde og undergrunn.
Ida Lødemel Tvedt er essayist. Hun har undervist i essayistikk ved The New School og Columbia University i New York og vært gjestelærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland og mange andre steder. Tekstene hennes har stått på trykk i N+1, Guernica, Das Magazin, Vagant, Dag og Tid, og en rekke andre publikasjoner. I 2021 ble hun tildelt Arne Hestenes journalistpris. I 2019 bokdebuterte hun til strålende kritikker med essaysamlingen Marianegropen.
Arrangementsrekken er et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum og Deichman Majorstuen. Den siste samtalen i denne serien finner sted 9. november med Morten Strøksnes.