Forfatterseminaret 2017

Velkommen til årets forfatterseminar, det tolvte i rekken, som tilbyr en faglig oppdatering og et sosialt møtepunkt under Nordens største litteraturfestival. Seminaret henvender seg til alle som skriver – publisert eller upublisert.

Forfatterseminaret 2017

- For faglig impuls og utfordring!
- For deltakelse på litteraturfestivalen!
- For møter med forfatterkolleger og andre bokormer!

Velkommen til årets forfatterseminar, det tolvte i rekken, som tilbyr en faglig oppdatering og et sosialt møtepunkt under Nordens største litteraturfestival.
Seminaret arrangeres av Nansenskolen i samarbeid med Norsk Forfattersentrum og Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undsetdagene, og henvender seg til alle som skriver – publisert eller upublisert.
Du ankommer når du kan og avslutter når du må – seminarprisen er ens, og sponset slik at du uansett får utrolig mye for pengene.
Vel møtt på Nansenskolen 30. mai – 2. juni! Og bli gjerne lenger om du ønsker det!

Tirsdag 30. mai

15.00 – 18.30 Hovedankomst
Registrering, innlosjering, informasjon etc. Suppe & brød i spisesalen.

17.30 – 18.30 Samling, medbragt en tekst, en tanke, litt vin…
Vi møtes i peisestua til sosialt samvær og litterært fokus.

19.00 Litteraturfestivalens åpningsforestilling, Maihaugsalen.
Les mer på www.litteraturfestival.no

Onsdag 31. mai

08.00 – 09.15 Frokost

09.15 – 09.30 Velkomst og oppstart – oppmøte i storsalen

09.30 – 10.45 Forfatterforelesningen ved Vigdis Hjorth. Min litterære metode
Vigdis Hjorth har gjennom flere år markert seg som en uredd forfatter, politisk så vel som personlig. Hennes siste roman Arv og miljø ble i fjor gjenstand for en litteraturdebatt vi sjelden har sett make til: I hvilken grad skal og kan en forfatter skrive om sitt eget liv?
Her vil Vigdis Hjorth fortelle om hvordan hun arbeider med sine romaner og dele av sin erfaring om den gåtefulle og til dels uforklarlige transformasjonen fra opplevelse til kunst.
Vigdis Hjorth har siden debuten i 1983 utgitt 34 bøker innen ulike sjangrer, hvorav flere er oversatt og prisbelønt.

11.00 – 11.45 Nina Lykke: Hvordan bygge fortellerkunst?
Nina Lykke debuterte i 2010 med Orgien, og andre fortellinger, og har siden utgitt to romaner. Alle bøkene er prisnominerte, og den fjorårsromanen, Nei og atter Nei er solgt i tre opplag og under oversettelse til tysk. Den tematiserer på sorgmunter måte et ikke-så-vellykket vestkantliv og har høstet fine anmeldelser. Ved siden av forfatterskapet arbeider Nina Lykke som grafisk designer. Hør henne fortelle om skrivingen, med særlig vekt på siste bok.

12.00 – 12.45 Gunnar Wærness: Hvordan skrive og fremføre et dikt?
Gunnar Wærness debuterte i 1999 med diktsamlingen Kongesplint og mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris. Han har siden utgitt fire egne diktsamlinger og høstet gode kritikker og priser. Han har arbeidet med poesioversettelse, teambasert oversettelse og såkalt ikke-vestlig poesi, og de siste har årene han vært aktiv med performativ poesi, der han henter impulser fra bl.a. friteater og punk. Her kommer han for å fortelle hvordan han arbeider.

13.00 – 14.00 Lunsj

14.00 – 15.30 Skjønnlitterær erfaringsutveksling – del 1
Deltakerne inviteres til å legge frem en tekst (publisert eller upublisert) og kommentere arbeidet med den – og få kommentarer av hverandre. Arbeid i grupper. Ved Hans Tarjei Skaare og Martin Ingebrigtsen.

18.00 – 23.00 Hagefest for alle!
Tradisjonen tro blir det en livlig og trivelig hagefest – åpen for alle og enhver. Lesninger ved Gro Dahle, Josefine Klougart og Asta Olivia Nordenhof. Musikk ved Salon Madame Nielsen. Åpen mikrofon. Mat fra grill og vinsalg. (Hvis regn, innendørs program).

Torsdag 1. juni

08.30 – 09.30 Frokost

10.00 – 11.00 Bjørnsonforelesningen ved Kamilia Shamsie: You couldn’t make this up
I en verden hvor frasen «you couldn’t make this up» oftere og oftere har blitt et utrykk for folks fortvilelse – hvilken rolle kan forestillingsevnen spille? Er romanen i dag irrelevant, utdatert, eller i beste fall en virkelighetsflukt? Og hvilket ansvar påtar forfattere seg når de velge å tie, akseptere, eller unngå å ta stilling til dette vårt hittil triste århundre?
Den pakistansk-britiske forfatteren Kamila Shamsie ble for alvor kjent i Norge med oversettelsen av romanen Brente skygger. Siden 1998 har det utkommet seks prisbelønte romaner, og hun er listet av litteraturmagasinet Granta som en av tidens 20 viktigste unge britiske forfatterne. I Maihaugsalen

12.00 – 13.00 Lunsj

13.00 – 14.15 Bjørnsonsamtalen med Kamilia Shamsie og Laila Bokhari
Møt årets Bjørnsonforeleser Kamilia Shamsie i samtale med forfatter og statssekretær i UD, Laila Bokhari, rundt temaene litteratur, politikk, menneskerettigheter og ytringsfrihet. På Nansenskolen

14.30 – 16.00 Skjønnlitterær erfaringsutveksling – del 2
Deltakerne inviteres til å legge frem en tekst (publisert eller upublisert) og kommentere arbeidet med den – og få kommentarer av hverandre. Arbeid i grupper. Ved Hans Tarjei Skaare og Martin Ingebrigtsen.

17.30 – 18.30 Felles middag

19.00 – 22.00 Litterær festforestilling i Maihaugsalen.
Les mer på www.litteraturfestival.no

Fredag 2. juni

08.30 – 10.00 Frokost & utsjekk

10.00 – 12.30 Hans Olav Brenner: Om å intervjue og la å seg intervjues
Å skrive en bok er én ting; det å skulle snakke om boka, det krever sin forfatter og mer til. Hva skal egentlig til for å skape gode situasjoner og opplevelser både for intervjuobjektet, publikum og den som intervjuer? Hans Olav Brenner har, med sine bokprogrammer, personportretter og skriftlige intervjuer, lang erfaring, som han her kommer for å dele av.

12.30 – 13.30 Lunsj

14.00 – 15.00 Åpen Mikrofon
Seminardeltakerne oppfordres til å lese egne tekster på Elephant kunsthall.

Seminaret er fulltegnet