Det er noe spesielt med Vestlandet, fjellene og fjordene utgjør Norges nasjonalromantiske urtablå. Dette kan gi poesi herfra en ekstra smak av forblåst saltvann, blaut saueull og takkestekte sveler – enten diktene tematiserer det sjøl eller ei, men litteraturen er ikke forbeholdt lesere langs ferjestrekningene.
Hilde Myklebust og Jan Ove Ulstein skriver begge poesi som strekker seg langt utover fylkesgrensa i Møre og Romsdal og inn i hjertene til nordmenn. Hva er det som er så spesielt med heimplassen deres som får lesere over det ganske land til å kjenne seg igjen og drømme seg bort? Hvordan skaper de allmenngyldighet av det partikulære?
Sødahlshuset, Romsdalsvegen 8, Åndalsnes
Gratis inngang
Hilde Myklebust er frå Syltedalen på Sunnmøre. Hun er femtegenerasjons sauebonde på slektsgården og forfatter. I 2005 debuterte hun med diktsamlinga Berre dagar seinare, og har siden gitt ut flere diktsamlinger, barnebøker og en roman. Felles for dikta til Hilde er nærheta til naturen og alt det som lever der. Seineste diktsamling: Kvar ein fugl (2018).
«Treet står nake ved vatnet / med ei hand mot himmelen / ei hand i jorda / Neven trotnar / i den fuktige molda / Stive fingrar grip tyrste / etter tynne straumar / av sjukt grunnvatn»
Frå Kvar ein fugl (2018) av Hilde Myklebust.
Jan Ove Ulstein er fra Ulsteinvik. Han har skrevet et tjuetalls bøker i forskjellige sjangre, både for barn og unge, mange diktsamlinger, salmer, drama, essay og en roman. Han går gjerne i dialog med det metafysiske og religiøse, men også nærhet til naturen og omgivelsene er viktig i hans forfatterskap. Seineste diktsamling: Overlys Underlys (2018).
«Her har vinden / salt på tunga / og skyer i håret // Havet spyttar / fisk i åkeren»
«Flø» fra Boholmen (1979) av Jan Ove Ulstein
---
Arrangementet er en del av Norsk Forfattersentrums satsning i Bokåret 2019, under vignetten «Finn din sjanger», i samarbeid med Møre og Romsdal forfatterlag. Arrangementsrekka «Finn din sjanger» presenterer bøker og forfattere innafor et bredt spekter av litterære sjangre, gjennom forfattersamtaler over hele landet. Samtalene gir innblikk i forfatternes egne arbeidsmåter og erfaringer. Målet med samtalene er å trigge lesegleden hos publikum gjennom sjangerutforskning, ved å se på sjangerens konvensjoner, overlapp, brudd og fargesprakende muligheter. Les mer her.