Æ Å Trondheim litteraturfestival 2021 [DIGITAL]

Æ Å Trondheim litteraturfestival 2021 vil foregå mellom 11. og 13. mars. I år blir festivalen digital. Temaet for festivalen er "jord".

Æ Å Trondheim litteraturfestival 2021 [DIGITAL]

Vi vil med dette temaet sette fokus på bokstaver, språk og litteratur som et grunnlag og jordsmonn for eksistensen vår. Det digitale programmet presenteres i samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim. Festivalens enkelte programposter blir strømmet til bestemte dager og tider, og hver enkelt video vil ligge tilgjengelig i 24 timer hver før de tas ned. Det er gratis for publikum å se festivalen på nett. Publikum kan forvente seg en flora av opplesninger, samtaler, foredrag, presentasjoner og musikalske innslag, samt språk-, kultur- og naturforbindelser på tvers av landegrenser og kontinent. Æ Å Trondheim litteraturfestival arrangeres annethvert år. Arrangør er Norsk Forfattersentrum Midt-Norge.

Deltagere, Æ Å Trondheim litteraturfestival 2021

Alejandro Albarrán Polanco (MX) / Nathaniel Farrell (US) / Ann Jäderlund (SE) / UKON (SE) / Signe Gjessing (DK) / Monica Aasprong (NO/SE) / Andreas Vermehren Holm (DK) / Gunnhild Øyehaug / Casper André Lugg / Adelheid Seyfarth Gulbrandsen / Karoline Brændjord / Liv Gulbrandsen / June Sommer Strask / Ellen Grimsmo Foros / Montaser Abdelmawgood / Jon Ståle Ritland / Kari Stai / Håvard J. Nilsen / Erlend Skjetne / Martin Ingebrigtsen / Bendik S. Vada / Pernille Høegh (DK/NO) / Sigrid Elise Strømmen

Sponsorer: Trondheim kommune, Trøndelag Fylkeskommune, Fritt Ord, Arild og Emilie Backhes Fond, NTNU og Norsk Forfattersentrums medlemsfond.

Samarbeidpartnere: Litteraturhuset i Trondheim og Trøndersk forfatterlag.

PROGRAM

Torsdag 11. mars

Jordsmonn
19.00
Samtale: Språkforbindelser
Ann Jäderlund har vært en av svensk poesis viktigste stemmer siden åttitallet. I 2016 gjendiktet hun Signe Gjessings debutbok Ud i det u-löse fra 2014. Det blir et spennende møte mellom to av Skandinavias mest særpregede poeter. Samtalen ledes av Andreas Vermehren Holm.
DANSK/SVENSK
Live via ZOOM

Klikk her for mer informasjon om deltagerne
Lenke til Facebook-arrangement.
Lenke til Vimeo-side.

20.00
Fire leser høyt
UKON, Casper André Lugg, Alejandro Albarrán Polanco og Monica Aasprong

Lenke til Facebook-arrangement.
Lenke til vimeoside.

21.00
Samtale: Om forholdet mellom menneske og sted
Nathaniel Farrell har et talent til å transportere leseren til stedene han skildrer gjennom presis språkføring og et årvåkent blikk for detaljer. Hans debutbok Newcomer ble gjendiktet av Martin Ingebrigtsen i 2018. Samtalen ledes av Sigrid Elise Strømmen.
ENGELSK.
Live via ZOOM

Klikk her for mer informasjon om Farrell
Lenke til Facebook-arrangement.
Lenke til Vimeo-side

Fredag 12. mars

Kretsløp

11.00
Æ Å for barn: Bærekraftsbiblioteket
Liv Gulbrandsen presenterer Bærekraftsbiblioteket og leser fra Skoleape
Kari Stai leser fra Stormen. Jakob og Neikob
Passer til 1.-2. klasse

Lenke til Facebook-arrangement
Lenke til vimeoside

12.00
Æ Å for barn: Samiske myter
June Sommer Strask formidler samiske skapelsesmyter og joiker dyr
Passer til 5.-7. klasse

Lenke til Facebook-arrangement
Lenke til vimeoside

19.00
Æ Å feirer sin favorittlyrikkdebutant 2019–2020
Hver festival kårer Æ Å sin favorittlyrikkdebutant fra de to foregående årene. I år falt valget på Karoline Brændjord, for hennes kritikerbejublede bok, Jeg vil våkne til verden.
Torunn Rasmussen introduserer og leser juryens begrunnelse.

Lenke til Facebook-arrangement
Lenke til vimeoside.

19.30

Samtale: Om å dele skjebne
I Alejandro Albarrán Polancos dikt møtes humor og tragedie på stadig overraskende måter, samtidig som de henter effekt fra det spanske språkets lyd og rytme. Møt ham i samtale med sin gjendikter, Bendik Vada.
SPANSK/NORSK

Lenke til Facebook-arrangement.
Lenke til vimeoside.

20.30
Fire leser høyt
Gunnhild Øyehaug, Ann Jäderlund, Adelheid Seyfarth Gulbrandsen og Nathaniel Farrell.

Lenke til Facebook-arrangement.
Lenke til Vimeo-side.

21.30
På stående fot: Alejandro Albarrán Polanco
Konsert med musiker og forfatter Alejandro Albarrán Polanco

Lenke til Facebook-arrangement.
Lenke til vimeoside.

Lørdag 13. mars

Vegetasjon

14.00
Presentasjon: Forlaget Virkelig og «Ny jord»
Hver festival inviterer Æ Å et småforlag eller tidsskrift til å komme og presentere seg. Andreas Vermehren Holms prosjekter Forlaget Virkelig og tidsskriftet Ny Jord, er interessante og viktige bidrag til den danske litteraturdiskursen.
DANSK.
Live via ZOOM

Lenke til Facebook-arrangement.
Lenke til Vimeo-side

14.30
Langlesing: Jordbok
Ellen Grimsmo Foros leser fra Jordbok.

Lenke til Facebook-arrangement
Lenke til Vimeo-side

Økosystem

19.00
Foredrag: Poetry of Landscape and Habits of Memory
I dette korte foredraget snakker Nathaniel Farrell om sitt poetiske arbeid, og hvordan han forholder seg til sine kjernetematikker.
ENGELSK.
Live via ZOOM

Lenke til Facebook-arrangement
Lenke til Vimeo-side

19:30
Samtale: Det hellige
Casper André Lugg innleder.
Håvard J. Nilsen og Erlend Skjetne samtaler om det å nærme seg det hellige gjennom skrift, live fra Studio Litteraturhuset.

Lenke til Facebook-arrangement
Lenke til Vimeo-side

20.30
Fire leser høyt
Montaser Abdelmawgood (Margrethe Aas leser oversettelser), Jon Ståle Ritland, Signe Gjessing og Andreas Vermehren Holm.

Lenke til Facebook-arrangement
Lenke til Vimeo-side

21.30
Samtale: Om tekstas form
Både UKONs og Monica Aasprongs dikt ligner ofte maskiner; et utsagn eller en situasjon presenteres, gjentas og varieres, og nesten som i et drivverk overføres denne energien over i noe som blir poetisk. Monica Aasprong gjendiktet i fjor UKONs samlede dikt.
SVENSK/NORSK.
Live via ZOOM

Lenke til Facebook-arrangement

Lenke til Vimeo-side

Podkast

Samtale: Den nordiske skogen.
I Svullryakvartetten undersøker Adelheid Seyfarth Gulbrandsen levevilkårene til et lite utkantsamfunn på Finnskogen. Hvordan kan måten skogen behandles økonomisk, politisk og sosialt på, si noe om dagens Norge? I samtale med Pernille Høegh.
Podkast i serien «Dansken på besøk».
Klikk her for å høre podkasten!

Æ Å DELTAGERE 2021:

Foto: Javad Montazeri

Montaser Abdelmawgood (f. 1973, bosatt i Trondheim) er poet og har utgitt tre diktsamlinger på arabisk. Abdelmawgood er fra Egypt og kom til Trondheim som fribyforfatter i 2018. Abdelmawgood bidro også i Fribyantologien Å kysse en ørken, å kysse en myr.

Foto: May Therese Vorland

Karoline Brændjord (f. 1990, bosatt i Oslo) har gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland og har studert Nord-Amerika-studier og sosialantropologi ved Universitetet i Oslo. Den kritikerroste diktboka Jeg vil våkne til verden er hennes skjønnlitterære debut.

Foto: Jessica Baran

Nathaniel Farrell (US) (f. 1977, bosatt i Saint Louis, Missouri) er oppvokst i Western Pennsylvania. Farrell er lærer og poet, med doktorgrad i engelsk litteratur fra Columbia University i New York. Han har gitt ut to bøker, den siste av disse, Lost Horizon.

Foto: Dagfinn Sjaastad Karlsen

Ellen Grimsmo Foros (f. 1975, bosatt i Trondheim) er lyriker. Hun har gitt ut diktsamlingene Går det an, Jordbok og Åkeren. Natur og miljø er et gjennomgangstema i bøkene hennes, som fokuserer på hvordan menneskenes kropper alltid er i sanselig berøring med sine omgivelser.

Foto: Lars Gundersen

Signe Gjessing (DK) (f. 1992, bosatt i København) er poet. Hun har gitt ut 5 bøker, blant annet en kritikerroste debuten Ud i det u-løste. Hennes seneste utgivelse er Tractatus Philosophico-Poeticus, en dikterisk avhandling om ekstase inspirert av Ludwig Wittgensteins filosofiske avhandling fra 1922, Tractatus Logico-Philosophicus. Hun har mottatt flere priser for sitt arbeid, blant annet Bodil og Jørgen Munch-Christensens debutantpris, Albert Dams minnelegat og F. P. Jacs minnelegat.

Foto: Stine Friis Hals

Adelheid Seyfarth Gulbrandsen (f. 1963, bosatt på Arneberg) er forfatter, litteraturviter og skribent. Hun debuterte i 2005 med Fars hus, som hun mottok Aschehougs debutantpris for. Så blomstret rogna kom i 2020, og avsluttet romankvartetten om familien Langberget fra Svullrya, Finnskogen.

Foto: John Andresen

Liv Gulbrandsen (f. 1974, bosatt i Oslo) er en formidler, historieforteller og forfatter med lang bakgrunn fra scene, TV og radio. Hun var i mange år leder av organisasjonen “Leser søker bok”. Skoleape er hennes fjerde bok for barn og unge. I 2019 mottok hun prisen Gullegget for sin innsats som litteraturformidler.

Foto: Niels Christensen

Andreas Vermehren Holm (DK) (f. 1988, bosatt i København) er forfatter, oversetter, redaktør og forlegger på Forlaget Virkelig, hvor han blant annet redigerer tidsskriftet «Ny Jord – Tidsskrift for naturkritikk» og skriftserien «Bestiarium». Som oversetter har han oversatt verk av blant andre Jørn H. Sværen, Jen Bervin, Andrzej Tichý, Cia Rinne, Simone Weil og Casper André Lugg. I 2020 kom den anmelderroste Vågen og ingen ut.

Foto: olaussen.org

Pernille Høegh (f. 1990, bosatt i Trondheim) studerer master i litteraturvitenskap ved NTNU. Hun arbeider frilans innen litteraturformidling og debuterte i 2020 som skjønnlitterær forfatter med romanen På visse betingelser.

Foto: Trond Gausdal

Martin Ingebrigtsen (f. 1984, bosatt i Trondheim) er i all hovedsak poet og gjendikter. Han debuterte i 2018 med boka riv av seg ansiktet på Samlaget, hvor han også ga ut gjendiktningen av Nathaniel Farrells Nykommar samme år. I 2021 er han aktuell med gjendiktninger av Åsa Maria Krafts Robotsand og et utvalg dikt fra Nathaniel Farrells andre bok, Lost Horizon.

Foto: Privat

Ann Jäderlund (SE) (f. 1955, bosatt i Stockholm) er poet og oversetter. Hun debuterte i 1985 med Vimpelstaden. Siden da har hun utgitt ti diktsamlinger, samt to illustrerte diktsamlinger for barn og voksne. Jäderlund er oversatt til et flertall av språk, og hun har selv oversatt Emily Dickinson, Jo Eggen og Signe Gjessing. Ensamtal er hennes hittil siste utgivelse, og kom i 2019.

Foto: Anna Julia Granberg

Casper André Lugg (f. 1985, bosatt i Fredrikstad) er poet. Han debuterte i 2011 med Lite rekviem, og har siden da gitt ut fire diktsamlinger. Hans siste utgivelse er Mariabiotopene som kom i 2019. En fragmentert natur og eksistensielle tapserfaringer er sentrale tematikker i forfatterskapet hans, men også det håpefulle potensialet i intime utvekslinger mellom mennesket, ånd og materie.

Foto: Heidi Furre

Håvard J. Nilsen (f. 1980, bosatt i Trondheim) debuterte i 2017 med Litt som den sangen, ei diktsamling om de betydningsfulle sangene, stedene og menneskene i livene våre. I 2020 kom romanen Du, der han skriver om å slåss med Gud, rive seg løs fra et miljø og snuble ut i verden. Han er oppvokst i Mosjøen.

Foto: Nayashell Ramírez

Alejandro Albarrán Polanco (MX) (f. 1985, bosatt i Xalapa-Enríquez, Veracruz) er poet, kunstner og musiker. Han har gitt ut fire diktsamlinger, og er oversatt til engelsk, fransk, portugisisk, polsk, svensk og norsk. Hans siste utgivelse er Algunas personas no son caballos.

Foto: Morten Hjertø

Jon Ståle Ritland (f. 1968, bosatt i Ålesund) debuterte med Kroppsvisitasjoner i 2004 og har siden utgitt flere kritikerroste diktsamlinger. Diktene hans er oversatt til flere språk, blant annet engelsk, russisk, og har blitt representert i København, St Andrews, Rotterdam, Berlin, Manchester og London.

Foto: Leikny Havik Skjærseth

Erlend Skjetne (f. 1988, bosatt i Trondheim) er forfatter og arbeider som norsklærer for fremmedspråklige. Han har gitt ut diktsamlinga Skare (2019) og romanen Kleda er gjennomvåte (2020), begge på Flamme forlag.

Foto: Henning Lystad

Kari Stai (f. 1974, bosatt på Inderøy) er forfatter og illustratør. I 2008 debuterte hun med barneboka Jakob og Neikob på Samlaget. Siden har dette blitt en serie på seks bøker. Jakob og Neikob er utgitt i elleve land, og har blitt teaterstykke på blant annet Det Norske Teatret. Kari Stai har også illustrert bøker for forfatterne Ingrid Storholmen og Rune Belsvik.

Foto: Beate Heide

June Sommer Strask (f. 1958, bosatt i Trondheim) er forfatter, artist og joikepedagog fra Finnmark. Hun deler fra sin kulturarv gjennom sine bøker og joike- og fortelleropptredener. Hun har skrevet bøker for barn, ungdom og voksne. Barnebøkene hennes er tospråklige, samisk/norsk. Sommeren 2020 ga hun ut sin første CD med egenkomponert musikk og joik, sammen med bandet Kartanka.

Foto: Privat

Sigrid Elise Strømmen (f. 1990, bosatt i Trondheim) har en master i litterær oversettelse, og jobber frilans som oversetter og språkvasker. Hun skriver litteraturkritikk for Bokvennen Litterær Avis, er redaksjonsmedlem i litteraturtidsskriftet Beijing Trondheim og er også med og lager Ymse, en fanzine for litteratur og kunst.

Foto: Annika von Hausswolff

UKON (f. 1965, bosatt i Gøteborg), akronym for Ulf Karl Olov Nilsson, er forfatter og psykoanalyiker. Han debuterte i 1990 med diktsamlingen Kung-Kung og har siden publisert et knapt tjuetall diktsamlinger, en roman og to essysamlinger. Høsten 2019 kom Forklaringsopplysningane, et stort utvalg av UKONs produksjon, utført og gjendiktet av Monica Aasprong.

[caption id="attachment_22478" align="alignleft" width="150"]

Foto: Torstein Olav Eriksen, Studentmediene i Trondheim[/caption]

Bendik Vada (f. 1996, bosatt i Oslo) er forfatter, gjendikter og redaktør. Vadas siste utgivelse er Virkelig igjen (Oktober, 2020).

Foto: Helge Skodvin

Gunnhild Øyehaug (f. 1975, bosatt i Bergen) er forfatter, utdannet cand.philol. og lærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun debuterte i 1998 med ei diktsamling, og har skrevet flere novellesamlinger, romaner, essaysamlinger, samt manus til en langfilm og en kortfilm. Øyehaug er oversatt til flere språk, og har mottatt blant annet Sultprisen og Doblougprisen. Hennes siste utgivelse er novellesamlingen Vonde blomar.

Foto: Philipp Gallon

Monica Aasprong (f. 1969, bosatt i Stockholm) er en norsk poet, oversetter og redaktør. Hun har skrevet fire diktsamlinger, men debuterte med en roman, mellom Alex Gobulev og meg, i 1997. En stor del av forfatterskapet er installasjoner og arbeider som beveger seg mot grensen til andre kunstarter. Hun er tidligere litteraturansvarlig i Morgenbladet. Poesien hennes har vært oversatt til en rekke språk, blant annet engelsk, spansk, italiensk og kinesisk.

Æ Å Trondheim litteraturfestival arrangeres annethvert år. Arrangør er Norsk Forfattersentrum Midt-Norge.

Sponsorer: Trondheim kommune, Trøndelag Fylkeskommune, Fritt Ord, Arild og Emilie Backhes Fond, NTNU og Norsk Forfattersentrums medlemsfond.

Samarbeidspartnere: Litteraturhuset i Trondheim og Trøndersk forfatterlag.

Kunstnerisk råd: Bendik Vada, Kaisa Aglen og Margrethe Aas.

Lurer du på noe?

Ta kontakt med prosjektmedarbeider Heidi-Anett Haugen:

Foto: Lena Katrine Sokki

Prosjektmedarbeidar
Heidi-Anett Haugen

Telefon: 21 09 57 71
E-post: heidi-anett@forfattersentrum.no
Kontordag: tysdag
Prosjekt: Æ Å Trondheim litteraturfestival

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa