Gaute M. Sortland dukkar opp frå, nei ut av, ein boks – og fortsetter høgtlesinga som elevane har starta i klassen. Han møter elevane i grenseland mellom ei vanleg opplesing og performance. Ein kar for seg sjølv i eit rom for seg sjølv.
Elevane blir ikkje førebudde på vitjinga; ikkje som dei veit om, men høgtlesinga i klassen i dagane/ vekene før er akkurat den førebuinga som skal til. Gaute les også nokre utvalde tekstar frå den andre boka si Du er her igjen og alt er forandra.
Boka som vant UPrisen 2016, #alfahann, er utgangspunkt for forfatterbesøk som setter fokus på sentrale spørsmål for ungdommene.
Du trodde kanskje at 1814 bare er en historie om grunnloven og Eidsvollmennene? Du har sikkert hørt hvor viktig det som skjedde i 1814 var. Men visste du hvor nervepirrende spennende det var? Og hvorfor det var så viktig?
Året 1979 ble et stort vendepunkt for flere enn Sverre Knudsen og bandet hans, The Aller Værste! Da musiker og forfatter Knudsen ville skrive en bok om året da punken kom til Norge, revolusjonerte rocken og skapte en helt ny gjør-det-selv-kultur, oppdaget han at omveltningene dette året handlet om mye mer enn rock ’n’ roll: Fundamentet for det samfunnet vi har i dag ble lagt i 1979.
Alven Volund er en ung, vakker og dyktig smed, men en dag snur alt. Volund blir ond.
Josef Tzegai Yohannes spesialutgave av The Urban Legend kom ut på «Safer Internet Day» og har antimobbing som tema. Denne produksjonen viser hvordan litteratur i tegneserier kan brukes til å belyse de alvorlige konsekvenser mobbing kan ha, sett fra en gutt og en jente sitt perspektiv. Produksjonen viser ikke minst hvordan en slik tegneserieskapt helt kan være en støtte for barn og unge i deres ønske om å følge sine drømmer.
Hvorfor velger noen norske ungdommer å begynne med anabole steroider? Forfatter Annette Münch intervjuet unge gutter over to år for å finne svaret.
Thrilleren Baksiden handler om overvåkning og hacking – og om hemmeligheter så alvorlige at noen er villig til å gjøre alt for å holde dem skjult.
Forfatter Endre Lund Eriksen leser fra boka mens deler av handlingen utspiller seg på skjermen i filmatiserte utdrag. Forfatteren forteller om hvordan alt vi gjør på datamaskinene og mobilene kan overvåkes – og hva vi bør gjøre for å bli mer sikre på internett.
Hva er det som gjør en av Norges mest erfarne rapartister så interessert i diktet Farao på ferie? Hva har jambisk pentameter med beats å gjøre? Hadde Bjørnson muligens vært en breial rapper dersom han hadde levd i dag? Og hvorfor er Son Of Light så opptatt av de klassiske engelske poetene?
Et heldags skrivekurs for ungdomstrinnet med Mariann Aaland.
– Med et heldags skrivekurs for 9. og 10. klasse, vil jeg både snakke til dem som sitter der og drømmer store drømmer, kanskje i hemmelighet. Men jeg vil ikke minst tenne en gnist hos de som syns norsk er kjedelig og vanskelig og handler om altfor mange regler
Hva er egentlig klimaendringer? Vil klimaendringene få så store konsekvenser for planeten som enkelte forskere tror? Og ikke minst: Hva kan unge i dag gjøre for å motvirke utviklingen?
Jorun var 12 år då krigen starta, då bombefly flaug over flaggstonga i hagen og rett over huset. Livet på ferieidyllen Lindøya i Oslofjorden vart aldri det same. Frå kjøkkenvindauget var Jorun vitne til den tyske invasjonen 9. april 1940, ho såg allierte fly som slapp bomber over Oslo sentrum og Donau som segla sakte forbi med dei norske jødane på veg til Tyskland.
Hvorfor synker selvbildet til unge jenter? Hva handler dagens jag etter perfeksjon egentlig om? Hvorfor retusjeres modeller til å bli enda mer «perfekte» enn det de allerede er? Hvordan kan rosabloggere få så stor makt? Hvorfor blir jenter framstilt som pornostjerner i reklamer og musikkvideoer? Og hvorfor er resultatet at vi dyrker mer stereotype kjønnsroller i dag enn på flere tiår?
Camilla Collett ble født i en tid da kvinner skulle være tause og underdanige. Men i stedet for å gjøre det alle ventet av henne, gikk hun sine egne veier, og krevde sin rett til å snakke og til å fortelle om sine følelser.
I 2016 holdt Hanne Ramsdal og Rebekka Nystabakk et skriveverksted med innsatte i Oslo fengsel med det mål å skape et «umulig møte» mellom de innsatte og nabolaget på den andre siden av muren. Et utvalg av tekstene fra verkstedet ble til boka Sola kommer opp eller verden snurrer rundt kall det hva du vil.
Forfatterbesøk med Eldrid Johansen.
Hvem er egentlig slemmest og hva er egentlig verst? Mobbing i det virkelige liv eller i sosiale medier? Charlotte flytter med moren sin fra Oslo til et lite samfunn i utkant-Norge. Allerede første skoledag kommer hun skeivt ut.
En forestilling i standupaktig stil. Forfattere kan oppføre seg akkurat slik de vil. Jeg brøler så høyt jeg kan og hopper rundt på bordene før du vet ordet av det. Barna får ta del i mine erfaringer med hvor slemme damer kan være.
Om å skrive bøker og være tv-reporter. Forfatterbesøk med Trude Teige.
Den fantastiske skogen viser vei til alt det fascinerende som skjuler seg blant trærne, men som du kanskje ikke vet så mye om. Ennå.
Du har kanskje høyrt om slavehandelen og tenkt at det var slikt dei dreiv med i USA i gamle dagar. Men visste du at det var nordmenn som deltok, både på skipa, på slaveforta i Afrika og i koloniane på andre sida av havet? Med utgangspunkt i sakprosaboka «Den norske slavehandelen», som kom ut hausten 2018, snakkar Anders Totland om denne mørke og lite kjende sida av norsk historie.
Forfatterbesøk med Tania Kjeldset, hvor novellen står i fokus.
Me svara med eit rosetog etter 77 menneske mista livet 22. juli. Men korleis hadde me reagert om me opplevde terror vekentleg? Dette spørsmålet leia til Tharaniga Rajahs debutroman, den samiske dystopien Det er lenge til skumring.
Rammefortellingen i boken Det ville Østen er jakten på en sibirsk boksemester som har forsvunnet. Denne jakten fører forfatteren fra Moskva til Sør-Sibir, ved hjelp av tog, bil og tommel. Underveis får utallige mennesker snakke – og presenterer dermed både landet og seg selv. Gjennom et bredt spekter av delvis absurde opplevelser forteller MiRee Abrahamsen om hvordan Russland og russere er i dag – et Russland slik man ikke får det servert i Dagsnytt.
Når forfatter og artist Ove Røsbak og musiker og komponist Geir Løvold setter hverandre i stevne og legger ut på turné, ligger det stor kunst i lufta.
Dette er eit heilt annleis møte med Afrika: korleis eitt av verdas fattigaste land også kan vera rikt, i form av sterke menneske, kulturelt mangfald, eineståande historie.
Hvorfor lyver vi egentlig? Monica Isakstuen forteller om to av de største løgnerne hun kjenner; skandalepianisten Joyce Hatto – og seg selv.
Et heldags skrivekurs for ungdomstrinnet med Nina Vogt-Østli.
Forfatterbesøk med Elin Husebø.
Forfatterbesøket gir en introduksjon til Alexander L. Kiellands liv og forfatterskap, samtidig som elevene får et innblikk i forfatter Elins eget valg om å bryte opp og satse på et liv som forfatter, hennes egen reise.
Engel i Paris er en lettlest-bok om da Alexander Kielland ble forfatter, i et enkelt språk og lett tilgjengelig for leseren.
Det er vinter, og det snør, men ikkje alle er ute og leikar i snøen. Nokon orkar berre å stå ved vindauget og sjå ut på snøkrystalla.
Nokon vil ikkje at pappa skal vite at ein har vondt, sjølv om pappa veit at ein er sjuk, veldig sjuk. Nokon har snart bursdag.
Nokon skal snart døy.
Hva er egentlig et hjem?
Forfatterbesøk med Demian Vitanza.
Forfatterbesøk med Tarald Stein.
Hva har skriving med kjønn å gjøre? Jeg forteller om mine erfaringer rundt kropp og skriving. Noen ganger finnes det ikke ord for det man føler. Kan det hjelpe å lage sine egne ord, sitt eget språk? Kan man skrive dikt om sex?
Skap et større ordforråd, lære om de mest effektive retoriske grepene, rop og hvisk, le og sperr opp øynene — Norges minst bannende banneekspert viser deg hvorfor og hvordan du kan banne bedre, nyttigere og vakrere. Hva er å banne bedre? Hva er egentlig banning? Hva bruker man banning til? Og hva har en haiketur med saken å gjøre?
Jostein Sand Nilsen medforfattet boka Fakta faen! med blant andre Helene Uri. Fakta faen! er Norges eneste banneoppslagsverk for ungdom, og trolig den eneste boka i verden som snakker om både semantisk metning, bæsj og islandske bilskilt. I foredraget trekker han linjene enda lenger.
Et heldags skrivekurs for ungdomstrinnet med Ingeborg Arvola.
Overordnet mål: At elevene sitter igjen med et mer positivt syn på det å skrive, at å skape er en kilde til glede, samt en ny forståelse av hvor viktig fantasi er og hvor mye den kan brukes til.
Har vi ordene til å formidle det vi faktisk kan? Med vel tjue års erfaring etter forfatterbesøk i skolen opplever jeg en økende avstand mellom det elever faktisk kan, og evnen deres til å sette ord på kunnskapen.
Puberteten: Etterlengtet og fryktet, pinlig og fascinerende, irriterende, morsom, slitsom, vanlig, frustrerende og helt fantastisk.
Et heldags skrivekurs for ungdomstrinnet med Victoria Bø.
Dette er eit godt, gamaldags forfattarbesøk der Terje les frå bøkene sine og snakkar med elevane om litteratur og lesing.
Skolen får besøk fra 2045 – en flyktning fra framtiden. Gjennom slampoesi vil dere få rapport fra framtiden slik at dere kan forberede dere på hva som kan skje. Det er kanskje en advarsel, kanskje et rop om hjelp, kanskje et håp.
Denne produksjonen viser hvordan litteratur i tegneserier kan brukes til å lære barn om førstehjelp. Produksjonen viser også hvordan en slik superhelt kan være til støtte for barn og unge i deres ønske om å følge sine drømmer.
Jon flyttar til ei øy i havgapet med legemor si. Det vakre landskapet skjuler stygge løyndommar; for kvifor må ungdommane ut av ungdomshuset før klokka 19:33, og kva er det demente frk. Hansen eigenleg prøver å fortelje Jon? Kva har 2. verdskrigen å gjere med alt det mystiske som skjer?
Gudfaren og serieskaperen om vennskap og oppvekst i Groruddalen. Nå møtes skaperen av superhelt-tegneserien The Urban Legend, Josef Tzegai Yohannes og tidligere gjengleder i B-gjengen, Abbas Ghulam for å snakke om barndom, valg og hva de lært. Hør deres unike historie om to mennesker med innvandrerbakgrunn fra Groruddalen som tok ulike veier i livet som har påvirket mange mennesker.
Et annerledes møte med tre av våre viktigste kunstnere fra nasjonalromantikken, Halfdan Kjerulf, Johan Sebastian Welhaven og Hans Gude.
Skrivestimulerende forfatterbesøk og introduksjon til dikting i praksis: Gjennom dialog og undring utforskes fantasi og kreativ skriving, sjanger og virkemidler. I skjæringspunktet mellom punkens energi og Olav H. Hauges kloke poesi oppfordres deltakerne til å spisse ører og bidra aktivt med innspill rundt form og innhold – for de som ønsker gis det mulighet for frivillig opplesning av nyskrevet tekst.
Forfatterbesøket tilpasses oppdragsgivers ønsker: som dobbelttime med enkle skriveøvelser, som heldagsopplegg med utdypende skriveverksted der deltakernes egen skriving vektlegges, eller skrivekurs med gjentatte besøk.
Har du ei heks i familien?
– Nei, svarer du sikkert, det finst jo ikkje hekser!
Du har sjølvsagt rett. Det finst ikkje hekser i verkelegheita. Ikkje trolldom heller. Men om du hadde leitt langt bakover i slekta di, kan det hende du hadde funne ei heks likevel.
Kanskje blei ho mistenkt for å drive med trolldom og brend på bålet her i Noreg, for fire hundre år sidan.
Med utgangspunkt i ungdomsromanen Skyggefødt snakker forfatteren om hvor idéer kommer fra, arbeidet med å skape interessante karakterer til litterære tekster, hvordan man kan skape dramatikk både gjennom samhandling personene i mellom og ren action.
Knut Haugland deltok på verdas mest kjente sabotasjeaksjon; tungtvannsaksjonen mot Nazi-Tysklands atombombeprosjekt. Etter krigen deltok han på verdas mest berømte ekspedisjon, om bord på Kon-Tiki over Stillehavet.
Hiphop har vært en viktig del av norsk ungdomskultur i over 30 år, men jevnlig avskrevet som en døgnflue. Men de siste årene er det ikke lenger noen tvil, hiphop er blitt en etablert del av det norske kulturbildet.
Forfatterbesøk med Alf Kjetil Walgermo.
Ungdomsromanen Mitt bankande hjarte handlar om ei jente på snart 14, som er forelska i ein gut på 14, men får ein hjartesjukdom som gjer henne dødssjuk. Det er med andre ord snakk om kjærleik og død, store tema som appellerer også i denne aldersgruppa.
Vi ønsker å formidle et inspirerende opplegg for elever i den videregående skolen gjennom å introdusere dem for de mest aktuelle poetene vi har i Skandinavia i dag. Vi ønsker også å trekke linjer mellom poesien og musikken, poesien og kunsten, poesien og internett.
Hva kjennetegner noveller? Hvorfor skrive noveller? Hvordan blir noveller gode?
Forfatterbesøk med Mikkel Bugge.
En absurd, humoristisk og mørk fortellerkonsert.
Forestillingen er skapt ut fra den russiske forfatteren Daniil Kharms korte absurde tekster og hans dramatiske livshistorie fra første del av det 20. århundre.
Hvordan ser våre forestillinger om de andre ut? Hvorfor skaper vi de bildene vi gjør? Er det mulig å skrive seg inn i de andres virkeligheter?
Brage er en vanlig tenåring, med hjertet håpløst fortapt til den uoppnåelige Frida. Han og vennene lever sine trygge liv i oljenlandet Norge, skjermet mot verdens råskap.
Tror de.
Forfatterbesøket med Kari Saanum konsentrerer seg om høytlesning fra og samtale rundt de tre lettleste ungdomsromanene Elefanten i rommet, Gråt, baby og Ingen er ei øy , om Kaia som vokser opp med en far som drikker.
Hvor henter man inspirasjonen til å skrive grøss og gru? Særlig når man knapt tør å se en skrekkfilm…? Forfatter Mari Moen Holsve forteller fra Skymdal-trilogien og om de virkelige stedene som inspirerte bøkene.
Du kan skrive – det er moro. . .
du vet det bare ikke ennå!
Innerst i hjernen, dypest i hjertet – der ligger mange historier, mange hemmeligheter og ord som bare venter på å bli fortalt, skrevet ned. Hver eneste en av oss bærer rundt på enestående ting som man kan sette ord på. For å gjøre det, trenger man ikke verken ha seks i norsk, eller like bøker. Gjennom kurs i skolen, har jeg møtt mange som både hater og elsker å skrive. Målet med skrivekurset, er at alle skal sitte i samme gruppe, og ha like stor glede av kurset.
Jakob – veien hjem er lang er en nyskapt klassiker fra Det gamle testamentet.
Han lurte broren sin og rømte landet. Han sloss med Gud og brukte et helt liv på å komme seg hjem.
Jakob er en mann av vår tid!
Knekk koden og løs mysteriet – en annerledes litteraturopplevelse for elever på ungdomstrinnet.
Tenk deg at du blir satt til å etterforske et mysterium om en forsvunnet arkeolog. Et drapsmysterie og en forsvunnet gjenstand som er over 3000 år gammel og som ingen vet opphavet til.
Velkommen til et annerledes forfatterbesøk.
Tolv diktere i blått, norske diktere, i afroamerikanske blåtoner, fremført av Jan Erik Vold & Kåre Virud, som i over førti år samlet seg om trubaduren Bob Dylan – nå går vi til hjemlig mark og tar for oss dikt fra Petter Dass til i dag.
Jenta i veggen er den oppsiktsvekkende og sanne historien om jødiske Betzy Rosenberg fra Trondheim. Under 2. verdenskrig holdt hun seg skjult for nazistene i over to år.
Kan ungdom forandre verden? Hjelper det å protestere og demonstrere mot myndigheter som styrer et land dårlig? Under ”Den arabiske våren” var det langt på vei ungdommene som satte i gang revolusjonen.
Hvorfor blir noen kunstnere? Var det vanskeligere på attenhundretallet enn nå? Trenger forfattere og kunstnere mer anerkjennelse enn andre? Og er det å tvile på egne evner en nødvendig del av kunstnerlivet?
Josef Tzegai Yohannes spesialutgave om klima er mer aktuell enn noensinne og har fokus på klima & miljø. Denne produksjonen viser hvordan litteratur i tegneserier kan brukes til å belyse de alvorlige utfordringene vi står ovenfor idag når det kommer til klima og miljø.
Forfatterbesøk (workshop) med Carl Johansen.
Dramatisering av korte tekster som elevene skriver selv. Vi skal i løpet av de to timene se nærmere på hvordan konflikt brukes som litterært virkemiddel. Målet er at elevene skal bli bevisstgjort dette helt sentrale grepet i narrative strukturer, som en vei til en dypere forståelse av hva litteratur, film og drama er og kan være. Dette bidrar til å skjerpe refleksjonen, leseevnen samt evnen til selv å formulere seg skriftlig.
Våren 1942 vart Spitsbergen frigjort frå Nazi-Tyskland, tre år før resten av Norge. Mannen bak bragda var Einar Sverdrup, gruvedirektøren som sjølv vart drepen under den utrulege aksjonen. Livet hans romma to store eventyr: gruvedrifta i Arktis og kampen mot nazismen.
Forfatterbesøk med Guro Sibeko.
Produksjonen Krigerhjerte til Krigerhjerte er en fortelling om barndom og oppvekst under apartheid, om undertrykkelse og raseri, om væpnet kamp og interne maktoppgjør i Nelson Mandelas ANC.
Presentasjon av dei lettleste ungdomsbøkene Gamer og Snatch. Her fortel eg korleis mi ekstreme interessere for dataspel førte til boka Gamer. Og korleis eg planla å kidnappe ei venninne av dotter mi i boka Snatch. Eit morosamt opplegg der det er lett å engasjere elevane i etiske diskusjonar rundt tematikken.
Produksjonen kobles på en annen forfatter som turnerer i samme område (fortrinnsvis for 1. – 4. trinn og gjerne på samme skole), der disse elevene også skal være publikum. Det er et poeng at det er et stort gap i målgruppa forestillingen er tenkt for, og elevene som er med på dette.
Dersom stykket er en adaptasjon av en barnebok, leser helst læreren denne høyt for elevene i forkant av besøket. Dersom stykket er nyskrevet, leser de produksjonsarket som følger med.
Forfatter og spaltist Marta Breen har skrevet en rekke bøker om musikk, feminisme og kvinner i norsk samfunnsliv. Hennes nyeste bok ”Kvinner i kamp” (2018) er allerede solgt til 19 land og tar for seg kvinnebevegelsens mange harde kamper.
Hva er det med enkelte bøker, filmer eller serier som gjør oss fullstendig hekta? Såpass at vi trenger at historiene bare fortsetter – og at vi vil fortsette dem selv! Å skrive fanfiction vil si å skrive videre på noe du er fan av, og fantasy-, skrekk- og Sommerles-forfatter Mari Moen Holsve tilbyr fanfiction-skrivekurs.
Med utgangspunkt i romanen Med på leken> tar forfatterene tak i problematikken rundt såkalte «gråsoneovergrep», eller festvoldtekter, der alkohol er med i spillet og overgriperen en i bekjentskapskretsen.
Verdens mest kjente forfatter er også verdens mest ukjente kjendis. Vi vet mye om Shakespeare, men ingen har sikre bevis for at han skrev skuespillene han er kjent for. Det finnes mange mulige kandidater som kan ha vært den faktiske forfatteren. Men er det mulig å føre hele verden bak lyset?
I foredraget om Nattmannen fortel Anders Totland om ære og skam, og kva det gjer med eit menneske og ei gruppe å bli sett på utsida av det gode fellesskapet.
Poesisirkuset er ei interaktiv forestilling for ungdommer, ledet av den skalla poeten Tomas HV Mørkrid. Han utfordrer dere, både elever og lærere, til å skrive poesi. Det blir ikke veldig høytidelig, men mye latter og moro. Og det blir noe annet: noe varere, stillere, mykere. Kanskje skaper vi noe vakkert. Poesien er ei litteraturform som unndrar seg skarpe definisjoner, så vi vil la den flomme slik den selv vil, i møtet med ordene som kommer til oss akkurat denne dagen.
Djerve damer i vill natur!
For første gang portretteres de heftigste polarkvinnene våre, samlet i én bok skrevet av Sigri Sandberg. Boken tar for seg sju kvinner fra fangstliv, ekspedisjoner og forskning de siste 100 år; den eldste vandret alene langs Svalbards kyst i 1907, den yngste har akkurat besteget sin femte 8000- meter.
Hva skal til for å gjøre en fortelling spennende? Trist? Skummel? Morsom? Forfatterbesøk av vinneren av Schibsteds ungdomsbokkonkurranse 2011, Ellen Fjestad. Hun gir skrivetips og forteller om sin veg mot å bli forfatter.
Science fiction-sjangeren inneholder viktige og toneangivende verker som Mary Shellys Frankestein, George Orwells 1984 og Aldous Huxleys Vidunderlige nye verden. I Science fiction-sjangeren på 60 minutter tar forfatteren deg med på en fantastisk reise gjennom en sjanger som forutså klimakollaps, kunstig intelligens og masseovervåkning lenge før disse fenomenene ble en realitet.
SKITT eller KANEL –
Kunsten å utvikle kritisk sans som kulturkunde. Korleis kan eg unngå å bli lurt til å kjøpe skitt når eg vil handle kanel?
Lurer du på hvordan du kan fortelle de beste historiene? Vil du lære å lyve deg ut av trøbbel på en mest mulig troverdig måte? Eller har du rett og slett lyst til å skrive virkelig genialt?
Mellom lys og mørke finnes en kraft som kan inspirere til å lage gode fortellinger. Hvilken stemning en tekst vekker i oss er viktig. Hvordan kan vi bare med ord skape gåsehud? Hvordan kan vi male fram kontrastfylte bilder som suger oss fast?
Gjennom blandede minner fra industrialisering, krig, revolusjon og flykt omgjort til tekst blir lytterne kjent med Soudabeh Alishahis forfatterskap, formet av sensur, krig, revolusjon, flukt fra Iran, Norge, NAV, Rosenhoff skole og mye mer. Alishahi kom til Norge fra Iran i 2001, og var den første fribyforfatteren i Oslo. I 2002 gav hun ut novellsamlingen Midtveis (oversatt av Nina Zandjani).
– et litt spesielt skrivekurs for ungdom og voksne
I dette heldags skrivekurset får du lov til å skrive helt gæli, du får lov til å være slem, du får banne og syte og rase. Du kan skrive så stygge ord du bare kan. Ikke fordi det er et mål i seg selv, men fordi vi trenger å slappe litt av, å slippe ut litt følelser, å åpne sinnet for helt andre ting også: det myke, det gode, det varsomme, det vakre.
Å kunne skape sin egen superhelt er for mange en stor og fjern drøm, men nå gir jeg muligheten til å lære dette bort. Superhelt verksted er noe som er spennende, lærerikt og engasjerende. På superheltverksted lærer jeg barn og unge hvordan man lager sin e
Presentasjon av den dobbel-Uprisnominerte serien Svarte-Mathilda. Eg fortel om vandrehistorier, eller Urban legends, og korleis dei direkte inspirerte til skrivinga av bøkene. Eg snakkar om grøssande virkemiddel, kva som gjer ein tekst skummel, og korleis eg låner frå skrekkfilmar når eg skriv. Dette opplegget er skummelt!
Forfatterbesøk med Ingrid Wiese.
– Det overordnete temaet for dobbelttimen er Hvordan bygge opp en fortelling? Jeg tar utgangspunkt i ungdomsboken Labyrinten fra 2008 for å nærme meg dette.
Et kort tegneseriekurs med Inga Sætre, skaperen av bl.a. Møkkajentene og tegneserieromanen Fallteknikk.
Siv er i India for å skrive om religiøs kunst. Etter måneder på tog mellom byer og fjell, skal hun endelig falle til ro på en pute med bena i kors. Foran henne ligger ni lange døgn hvor hun ikke skal kommunisere noen.
Boka Tro, håp og revolusjon handler om Sedegheh som vokste opp i Teheran da Beatles og miniskjørt var på moten. Som radikal, karrierebevisst student full av framtidsdrømmer, stod hun på barrikadene for å styrte den USA-vennlige sjahen i 1979. Venstreradikale og religiøse kjempet side om side, men i demokratiets navn og med islam som våpen vant mullaene maktkampen som fulgte etter revolusjonen.
Forsoning og økonomisk vekst fremfor konflikt. Vietnam er et eksempel på gamle og nye måter å løse internasjonale konflikter på.
12 år gamle Leona er født med guttekropp. Når hun flytter og begynner i en ny klasse, vil hun bare være en helt vanlig jente, og derfor forsøker hun å skjule det faktum at hun ikke er helt som de andre jentene.
I romanen Vi skulle vært løver tar forfatteren opp spørsmål om identitet knyttet til kjønn, og toleranse for dem som er annerledes.
Med utgangspunkt i sin romanen Kvinnen ved jordas kant tar forfatteren elevene/publikum på en reise 1000 år tilbake i tid – og til vikingenes oppdagelse og bosetting på Grønland.
Kreativ skriving med humor under rettleiing av profesjonelle komikarar. Verkstaden er basert på Humorboka av Terje Torkildsen.
I foredraget knytter Morken Andersen an til stedet elevene selv bor, viser historiske fotografier fra hvordan det så ut der og hvordan hverdagslivet artet seg på den tiden da Amalie Skram og de andre kunstnerne og forfatterne levde og virket. Hun viser hvordan det store henger sammen med det lille, og hvordan den forandringen som kunstnerne skapte, er blitt grunnlaget for det mulighetsrommet vi lever i dag.
Forandringene tid er ikke over. Så hva er det å lære for den som vil skape forandring i dag?
Forfatterbesøk med Lina Undrum Mariussen.
To søstre vokser opp ei et lite hus ved ei elv. Når den eldste av dem kommer hjem igjen på besøk, er den yngste i ferd med å bli sjuk. Hva er det som skjer? Hvordan går det an å forstå? Når kroppen forandrer seg og livet i familien blir annerledes, blir også språket annerledes.