Lanseringen av de såkalte språkmodellene noen år tilbake har endret måten vi forholder oss til tekst på. Modellene blir stadig mer sofistikerte, og det blir stadig vanskeligere å skille mellom tekster skrevet av mennesker og tekster skrevet av maskiner. Hvordan forholder skjønnlitterære forfattere seg til denne utviklingen? Er det grunn til å frykte at språkmodellene kan komme til å true skjønnlitteraturen på sikt, kan teknologien være et nyttig verktøy for skjønnlitterære forfattere, eller bør vi bare se helt bort ifra den når vi snakker om skjønnlitteraturen? Disse spørsmålene, samt omkringliggende problemstillinger vil vi diskutere med kveldens gjester.
Bjørn Vatne har skrevet fire romaner som har høstet gode kritikker, senest Underliv, som beskrives som en overskuddspreget roman om sexleketøy og kommunesammenslåing. Som forfatter har han et spesielt blikk for teknologisk utvikling og hvordan denne former menneskets plass i verden. Vatne er i dag leder av Den Norske Forfatterforening.
Kristin Buvik Sivertsen har skrevet tre romaner, der årets Bø!, en historie om formuesskatt, personlige ambisjoner, politikk, kunst og Nord-Norge, er den seneste. For debutromanen, Omsorg, mottok hun Saabye-stipendet for måten hun «skriver et komplisert stoff med en slags lett autoritet».
Ebba Eiring debuterte med ungdomsromanen Alt er OK i 2021. I 2022 debuterte hun som voksenbokforfatter med novellesamlingen Ego, og i år er hun aktuell med sin første roman for voksne, Hjelpeløst Nordaførr. I 2024 mottok hun arbeidsstipendet fra fylkeskommunene i Nordland, Troms og Finnmark, med begrunnelsen at forfatteren «viser hvordan vi mennesker fungerer ovenfor hverandre, vi vil hverandre godt og vil funne ut av det med hverandre».
Samtalen ledes av Nina Badendyck fra Kulturkollektiv Bodø.
Arrangementet er støttet av Fritt Ord og Norsk Forfattersentrums Medlemsfond.