Vestlandet er ikke et sted, det er en tilstand, et vesen,» skriver Erlend O. Nødtvedt i den kritierroste romanen «Vestlandet» (2017). En kunster og en poet trosser uvær, ras og stengte tunneler på en fuktig odyssé gjennom Vestlandets dramatiske natur. Som ledestjerne har de Anders Lysne, bondeopprøreren og veibyggeren fra Lærdal, som ble halshugget i Bergen i 1803. Langs smale og farlige veier treffer de på alt fra døde og levende kunstnere og forfattere til spelemenn, oppviglere og tobakksbønder. Boka inneholder også en visjonær scene der hovedpersonene inntar Olav H. Hauges siderkjeller i Ulvik og glir inn i deliriske drømmesyn.
Nødtvedt har gjennom diktsamlingene «Harudes», «Trollsuiten» og «Bergens beskrivelse» utviklet et særegent forfatterskap der mytologi, humor og politiske fellesskapsforestillinger virvles sammen. Med romanen «Vestlandet» trekkes linjene enda lenger i retning av et poetisk-mytologisk forsvar for løsrivelse av Vestlandet. Nødtvedt skriver både humoristisk og alvorlig mot sentralisering, administrasjon og nedbygging av selvstyre.
Kritiker Marta Norheim skriver «Vestlandet blir aldri det same etter dette. Erlend O. Nødtvedt har avslørt dei inste sanningar, dei djupaste løgner og dei mest inngrodde mytar om denne landsdelen.
Dette fokuset på landsdelen, denne kjærligheten til regionen som Nødtvedt beskriver kan kanskje grense til regionalisme? På Fakta om fiksjon vil Nødvedt møte statsviter Kim Angell til samtale om regional identitet og hvorvidt det finnes gode grunner, fra et moralsk perspektiv, for regional selvbestemmelse.
Sigurd Tenningen vil være samtaleleder.
Lillesand Hotel Norge
Tirsdag 17. april kl 1930
Inngang: kr. 100,-
Inngang inkl. suppe: kr. 200,-
Suppe serveres fra kl. 1830
Forhåndsbestill gjerne på Hotel Norge :-)
VELKOMMEN!