Fakta om fiksjon: Jovanovic og Østby om ensomhet

I arrangementsserien Fakta om fiksjon møtes romanforfattere og fagpersoner til samtale om et tema som de begge har erfaring med.

Fakta om fiksjon: Jovanovic og Østby om ensomhet

Foto fra venstre: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss og Cappelen Damm

Mye har blitt sagt og skrevet om ensomhet. Tidligere koblet man gjerne ensomhet til eldre ungkarer på bygda. Men, ensomheten inntreffer jo overalt og begrenser seg ikke til stereotypiene. Hvordan tenker vi på ensomhet i dag? Kan man være ensom selv om man er omgitt av mennesker? Og, hva gjør ensomheten egentlig med oss?

I arrangementsserien Fakta om fiksjon møtes romanforfattere og fagpersoner til samtale om et tema som de begge har erfaring med. Når forfatter Bruno Jovanovic møter fagperson (og forfatter) Hilde Østby til samtale er det om ensomhet, og med utgangspunkt i Jovanovics roman Etter hvert vil øynene venne seg til mørket (2020). Samtalen vil dreie seg om hva ensomhet er, hva den gjør med oss, og hva den bringer med seg av konsekvenser. Hvorfor er ensomhet noe vi forbinder med skam og skyldfølelse? Og, hvorfor er det så vanskelig å være nær andre, å gi slipp på ensomheten til tross for at den gjør vondt?

Etter hvert vil øynene venne seg til mørket er i følge forlaget en nådeløs og brutalt ærlig skildring av én persons vei inn i det ukontrollerbare mørket. Romanen utforsker den tynne grensen mellom vold og kjærlighet, hva utenforskap koster og hva som binder oss mennesker sammen, på tross av alt. Hovedpersonen, Damjan, kom til Norge fra Bosnia da han var fire år gammel. Med en psykisk syk mor og som skeiv voksen mann har han fått kjenne på hva det vil si å være utenfor i det norske samfunnet. Nå flytter moren inn i leiligheten hans, uten at Damjan klarer å dele alt som er vanskelig med kjæresten sin Filip. For Damjan fører utenforskapet til skam og ensomhet. Han er ikke typen som snakker om tingene, han blir sint når han blir stressa og fantaserer om vold.

I fjor kom Hilde Østbys Kart over ensomheten – om vår ustoppelige trang til fellesskap og hva som driver oss fra hverandre. Boka markerte seg raskt som en svært aktuell og viktig utgivelse. I den undersøker Østby hva ensomhet er, de farlige konsekvensene av ensomhet, egen følelse av ensomhet i og utenfor relasjoner til sine nærmeste og det livsviktige samværet med andre.

Velkommen til en spennende og aktuell samtale på Grimstad bibliotek.