Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Leve havet. Olja, fisken og framtida i Lofoten, Vesterålen og Senja (J. M. Stenersen forlag, Sakprosa, 2023)
Den vanskelige maten. Hvordan det vi spiser ble et problem og hva vi kan gjøre med det (Forlaget Manifest, Sakprosa, 2022)
Kjøkkenveien. En bok om mat og arbeid (Press, Sakprosa, 2019)
Se torsken! Kokebok for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja (Medredaktør) (Antologi, 2010)
Liste over bokutgivelser kommer her.
Se alle utgivelser
Se mindre
Andreas Liebe Delsett skriver om mat og politikk i bokform og for publikasjoner som Kabaret og Morgenbladet. Han er tidligere programsjef ved Litteraturhuset i Oslo, politisk rådgiver for Rødt på Stortinget og grunnlegger av kunstforlaget Feil Forlag.
Leve havet (ny bok august 2023)
Dette er en fortelling om håp i klimabekymringenes tidsalder, om en av de viktigste politiske mobiliseringene i Norge: Da befolkninga i Lofoten, Vesterålen og Senja valgte å ta opp kampen mot verdens mektigste industri. De reiste seg til kamp for å holde havområdene som har vært livsgrunnlaget for befolkninga i flere tusen år, frie for olje- og gassutvinning. Det var en kamp som ble kronet med seier i 2019, og sommeren 2023, samtidig som denne boka kommer ut, legges Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja ned.
Den vanskelige maten (Ny bok 2022)
I dagens samfunn skaper maten bekymring for stadig flere. Noen er redde for å bli tykke, andre for å få i seg skadelige ingredienser. Noen frykter miljøkonsekvensene av det vi spiser, andre strever med prisen på maten. Hvorfor ble det så vanskelig? I Den vanskelige maten tas leseren med inn på kjøkkenet og ut i verden for å finne svar. Med historier om dilemmaer i kjøledisken, klasseforskjeller i USA og et framtidsrettet spisested i 1800-tallets Christiania, synliggjøres utfordringene ved måten vi spiser på i dag. Hvordan kan vi gjenfinne matgleden og få på plass en matpolitikk som gagner både mennesker og miljø?
Kjøkkenveien
Etter lærlingtid på Restaurant Stock i Oslo gjennomførte Andreas en uformell svenneprøve som kokk, og erfaringene fra å ha gått kjøkkenveien ble til boka med samme tittel, en bok om mat, samarbeid, håndverk, gjentakelser, fellesskap, feiltagelser, kunnskap, kjøkkenmaskiner, kreativitet, kjedsomhet og klasse. I tillegg er boka ifølge Andreas Viestad «det mest levende og innsiktsfulle portrettet av det profesjonelle kjøkkenet hittil skrevet på norsk». Få steder i det norske samfunnet er så mangetydige som restaurantkjøkkenet. Kokkene har blitt orakler, kjendiser og kulturelle helter, og stadig presenteres det profesjonelle kjøkkenet som mytisk og magisk i magasiner, TV-serier og populærkultur. Samtidig er kokkefaget et lavstatusyrke, med dårlig lønn, lav rekruttering, vanskelige arbeidsbetingelser og harde fysiske krav. I samfunnets øyne er kokken på samme tid kunstner og håndverker, hersker og tjener, orakel og idiot.
Se torsken!
I 2010 redigerte Andreas antologien/kokeboka Se torsken! sammen med fire andre aktivister i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Boka er en hyllest til torsken, og til alle de andre fiskene som svømmer rundt utenfor kysten av Lofoten, Vesterålen og Senja. Samtidig er boka en viktig påminnelse om hva som står på spill i spørsmålet om oljeboring i disse områdene, og boka formidler kunnskap om kultur, historie, næringsliv og lokalsamfunn i det siste store norske havområdet som fortsatt ikke er åpnet opp for oljeboring.
Andreas er også en erfaren sceneintervjuer. Gjennom sin rolle som programsjef på Litteraturhuset og på scener/festivaler som Norsk Sakprosafestival, Trænafestivalen, Sakprosafestivalen i Trondheim, Nasjonalbiblioteket og Popvenstre har han intervjuet/snakket med kokker og forfattere som Heidi Bjerkan, Even Ramsvik, Colson Whitehead, Michael Pollan, Edouard Louis, Nadifa Mohamed, Åsa Linderborg, Thomas Hylland Eriksen, Marta Breen, Erika Fatland, Camara Lundestad Joof, Andreas Viestad m.fl.
Meldingen er sendt til forfatteren. Du skal ha fått en kopi på e-post, men dette er internett, og her kan alt skje ... Har du ikke fått kopi av meldingen, ta kontakt med Norsk Forfattersentrum. Vi blir også veldig glade for beskjed dersom forfatteren ikke svarer deg. Du finner oss her!
Ups! Noe gikk galt. Har du fylt inn epost og melding?
I Forfattarkatalogen finn du over 1800 forfattarar som tilbyr foredrag, opplesingar, bokbad, skrivekurs og mykje meir. Vi hjelper deg gjerne med å finne rett forfattar til oppdraget ditt.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Militærnekting som krigsmotstand og fredskamp i Norge 1922 – 2022, (medforfatter) (Sakprosa, 2022)
Konflikt og kontroll i nord. Politiske, sosiale og etniske konfrontasjoner på Nordkalotten de første tiårene på 1900-tallet (Forenkla forlag, Sakprosa, 2022)
Andre tider i Norge nu. 100 års historie sett fra Folkets Hus Bodø 1920 – 2020 (medforfatter) (Orkana forlag, Sakprosa, 2020)
Landing i Bodø. Litterære bilder 1816-2016 (Orkana forlag, Sakprosa, 2016)
Start pressen! Avisene i Bodø gjennom 150 år (Akademika, Sakprosa, 2012)
VG, Saddam og vi. Et kritisk blikk på nyhetsdekningen av krig og konflikt (Inst. for journalistikk, Sakprosa, 2009)
Journalistikk i en digital hverdag. Innledning (med Arne Krumsvik) (Inst. for journalistikk, Sakprosa, 2008)
I journalistikkens grenseland. Journalistrollen mellom marked og idealer (Inst. for journalistikk, Sakprosa, 2004)
Fra fjærpenn til Internett. Journalister i organisasjon og samfunn (Aschehoug, Sakprosa, 1996)
Mediestrategier og fiendebilder i internasjonale konflikter. Norske medier i_x000D_skyggen av Pentagon_x000D_Mediestrategier og fiendebilder i internasjonale konflikter. Norske medier i_x000D_skyggen av Pentagon_x000D_Mediestrategier og fiendebilder i internasjonale konflikt (1994)
Johan Falkberget som presseman og politiker (med Arngeir Berg) (Tiden, Sakprosa, 1989)
Med hjerte i døra – et bidrag til doens historie (med Arngeir Berg) (Tiden, Sakprosa, 1984)
En samisk verdenshistorie. Hvordan et arktisk urfolk erobret verden, kolliderte med rasismen og blandet blod med kapitalismen (Cappelen Damm, Sakprosa, 2019)
Værfolk. Fra kysten Lindesnes og dalstrøka innafor til yr.no (foto Guri Dahl). (2016)
Sossen. Bohemdronningen (2015)
Tjuvholmen (foto Sigurd Fandango). (2014)
Helvetes engler. Hells Angels MC Norway (fotograf Marcel Leliënhof). (2014)
Høyblokken. En bygningsbiografi (Press, Sakprosa, 2013)