Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Kongen som ble sjørøver. Erik av Pommern (1382–1459) (Orkana forlag, Sakprosa for barn og unge, 2023)
Da krigen kom hjem til oss. Norge i krig 1940 - 1945 (Orkana forlag, Sakprosa for barn og unge, 2018)
Siste nytt fra vestfronten - en reise i sporene etter første verdenskrig (Spartacus, Sakprosa, 2014)
Håkon den gode - mellom to kulturer i vikingtida (Orkana forlag, Fakta for barn og unge, 2013)
Håkon den gode (Spartacus, Sakprosa, 2012)
Oslo - tusen års historie (Aschehoug, Sakprosa, 2000)
Liste over bokutgivelser kommer her.
Se alle utgivelser
Se mindre
Synnøve Veinan Hellerud er faglitterær forfatter og lektor med historie hovedfag. Hun brenner for formidling av historie og har kombinert skriving og undervisning i mange år. Hun har skrevet bøker om ulike historiske emner både for voksne og barn, lærebøker i historie for ungdomsskolen og videregående skole, samt artikler blant annet i Levende Historie og Aftenposten.
Alle foredragene kan skreddersys for ulike målgrupper og ønsker fra oppdragsgivere.
ERIK AV POMMERN
Erik av Pommerns historie er som et eventyr fra virkeligheten. 15 år gammel ble han kronet til konge av det største nordiske riket noensinne. Men etter mange år på toppen fikk han sparken som konge og ble i stedet sjørøver. Hvem var han egentlig? Hvordan ble han konge av Norge, Sverige og Danmark? Hvordan var livet hans som konge og hvorfor ble han sjørøver? Bli med på en reise tilbake til seinmiddelalderen. Det var en tid da prinsesser med gullkroner bodde i borger med høye tårn, riddere i rustning sloss mot opprørske bønder og sjørøvere herjet i nordiske farvann.
KRIG I NORGE 1940-1945
I 1940 kom andre verdenskrig til Norge og landet ble okkupert i fem år. Mange barn og ungdommer fikk livet snudd opp-ned i disse årene. Skolejenta Elisabeth ble med i det livsfarlige motstandsarbeidet. Dag befant seg plutselig midt i krigen som sjømann. Arnold, som var jøde, måtte flykte for livet for å slippe å bli drept i en konsentrasjonsleir. Eliva ble tvunget på flukt mens tyskerne brant hjemmet hennes. Foredraget kan ta utgangspunkt i en eller flere av disse personlige historiene, etter hva som interesserer publikum, og sette dem inn i den historiske sammenhengen på en enkel og forståelig måte.
EN REISE I SPORENE ETTER FØRSTE VERDENSKRIG
Fra 1914 til 1918 var vestfronten et blødende sår som tappet Europa for unge menn. Millioner ble drept, såret og traumatisert langs et belte med skyttergraver som nesten ikke bevegde seg på fire år. Frontlinja strakte seg fra Nordsjøen til Alpene, gjennom Belgia, Frankrike og det som da var den tyske provinsen Elsass. I dag ligger vestfronten fortsatt som et arr gjennom Europa. Synnøve Veinan Hellerud har reist langs den gamle frontlinja for å undersøke hvilke spor første verdenskrig har satt i landskapet og hvordan historien om den blir fortalt og brukt i dag.
HÅKON DEN GODE
Håkon var en norsk kongssønn som levde på 900-tallet. Da var Norge så vidt begynt å bli ett rike, og folk trodde på de gamle, hedenske gudene Frøya, Tor og Odin. Som barn ble Håkon sendt til England for å vokse opp hos kong Adalstein. Det var litt av et kultursjokk, for England var et kristent land der prester og munker hadde mye makt. Hvordan hadde Håkon det i England? Hvordan gikk det til at han ble konge i Norge, bare 15 år gammel? Hva slags konge ble han egentlig? Hvordan i all verden kan vi vite noe som helst om alt dette som skjedde for over tusen år siden? Et foredrag for barn kan bygges ut med et pedagogisk opplegg der barna får prøve seg som historikere selv.
OSLO I MIDDELALDEREN
Hva slags by var Oslo i middelalderen? Hvordan så byen ut og hvordan var hverdagen til menneskene som bodde her? Hva levde middelalderens oslofolk av? Hvilke hendelser og konflikter satte preg på livet i byen? Er det riktig å si at Oslo ble hovedstad i Norge fra 1314? Foredraget kan eventuelt kombineres med omvisning i ruinene i Gamlebyen.
Meldingen er sendt til forfatteren. Du skal ha fått en kopi på e-post, men dette er internett, og her kan alt skje ... Har du ikke fått kopi av meldingen, ta kontakt med Norsk Forfattersentrum. Vi blir også veldig glade for beskjed dersom forfatteren ikke svarer deg. Du finner oss her!
Ups! Noe gikk galt. Har du fylt inn epost og melding?
Har du gjort en avtale med Synnøve Veinan Hellerud?
I Forfattarkatalogen finn du over 1800 forfattarar som tilbyr foredrag, opplesingar, bokbad, skrivekurs og mykje meir. Vi hjelper deg gjerne med å finne rett forfattar til oppdraget ditt.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Skogens menn. Minner og myter om hoggere og fløtere (Aschehoug, Sakprosa, 2022)
Minner som prosesser i sosial- og kulturhistorie (Cappelen Damm, Sakprosa, 2016)
Tøft å tåle. Når sjefen trakasserer - hva gjør vi da? Debattbok om trakassering, makt og kultur i arbeidslivet (Res Publica, 2014)
Hva forteller skogmuseene? Bok om historieformidling i norske og utenlandske skogmuseer. Norsk skogmuseums skrifter nr 2 (2005)
Astrids dagbok: Småbrukerliv 1971-1973. Historie om hverdagsliv. Skrevet sammen med Astrid Karlsmoen (Tapir Akademisk Forlag, 2004)
Historisk forsking, forståing og forteljing. Oversiktsbok om grunnleggende spørsmål innen historisk forskning og formidling (Samlaget, 2003)
Frå sosialhistorie til nyare kulturhistorie. Bok om nyere retninger innen historisk forskning (Samlaget, 2002)
Skogsliv. Kulturella processer i nordiska skogsbygder. Antologi utgitt/redigert sammen med flere forskere. Historiska Media (2000)
Veit og gate: daglegliv i Midtbyen i Trondheim 1880-1950. Kulturhistorie om dagligliv i by og gater (Universitetsforlaget, 1997)
Arbeid og miljø ved Follafoss tresliperi og Ranheim papirfabrikk 1920-1970. Dr.avhandling om arbeidets historie. Historisk institutts skriftsserie, Universitetet i Trondheim (1994)
Alltagsgeschichte og mikrohistorie. Fagbok om tysk hverdagshistorie. Historisk institutts skriftsserie, Universitetet i Trondheim (1994)
Papirarbeidernes historie: Norsk papirindustriarbeiderforbund 1913-1988. Fagforbundhistorie (Tiden, 1989)
Kulturhistorie om skog, skogsliv og skogsarbeid
Historie om arbeid og arbeidsliv
Hverdagshistorie
Historie om ære og respekt
Teori og metode innen historie om kultur og dagligliv