Trykk “Godkjenn informasjonskapslar” for å godkjenne at forfattersentrum.no lagrar informasjonskapslar på maskina di. Trykk "Val" for å lese meir om og slå av og på informasjonskapslar. Les meir om Forfattersentrum og personvern her!
Den store dyrehagen (Nicolás Guillén) (Orkana forlag, Gjendiktning, 2005)
Bare henfallen til nytelse (Communicatio Forlag, Sakprosa, 2003)
Pyramiden i lille Giza (Nidrosia, Roman, 2000)
En midlertidig løsning - Norsk helse- og sosialforbunds historie (NHS, Sakprosa, 1999)
Papegøyen. Sakalava 2 (Roman, 1995)
Tabu. Sakalava 1 (Tiden, Roman, 1993)
Robin og trompeten (Eide, Barnebok, 1993)
Ridder Remi (Eide, Barnebok, 1992)
Pirayaens kyss (Tiden, Roman, 1991)
Jokerman (Tiden, Roman, 1989)
Bronseengelen (Tiden, Roman, 1988)
Leo Tolstoj. En introduksjon (Snøfugl, 1986)
Kvinneakt (Solum, Lyrikk, 1982)
Nattedikt og morgenhud (Tiden, Lyrikk, 1980)
Liste over bokutgivelser kommer her.
Se alle utgivelser
Se mindre
OM FORFATTEREN
Fartein Horgar har skrevet en fembinds romanserie om norsk-dansk kolonihistorie i Karibia (nå US Virgin Islands). I norsk historieformidling er vår virksomhet som kolonimakt underkommunisert og bortforklart.
Svart Babel er femte og siste boken i Fartein Horgars imponerende romanserie om Danmark-Norges kolonitid, fra 1672 til 1917. «Vestindiakvintetten» fullføres herved.
Nå er slaveeventyret i Dansk Vestindia over. Øyene er nærmest verdiløse. Midt under første verdenskrig blir de kjøpt av USA.
Denne dagen, 31. mars 1917, står Lazarus Lamar bak disken i apoteket i byen Charlotte Amalie på St. Thomas. Kundene er få. Han har tid til å tenke på alle fortellingene pleiemoren Lucina fortalte ham. Hun var markarbeider og banjospiller og lovet seg selv aldri å sette barn inn i denne vederstyggelige verden. Likevel ble hun pleiemor til to. Lazarus Lamar samler trådene. Han vil følge Lucinas råd om å skrive ned historiene, gjøre dem til sine før andre tar dem. Slik ble «Vestindiakvintetten» til. Her er siste del av eventyret; historien om Andreas. Han som drømte om å male verden vakker.
Benjamins reise er fjerde bind i Vestindiakvintetten som spenner over 250 års dansk kolonivelde i Karibia. Etter napoleonskrigene har de fleste kolonimaktene avviklet slavehandelen, men trafikken fortsetter med sjørøvere som aktører. Benjamin gjør opprør mot sin eier og rømmer med piratskuta Sweet Rosie. Seilasen tar ham fra St. Thomas via København og Bergen til slaveraid langs Afrikas vestkyst, og tilbake til et Karibia i opprør. Han avanserer fra dekksgutt til skipslege og til slutt, omflakkende trubadur. Han møter nye ideer om menneskeverd uavhengig av hudfarge, frihetskampene som utspiller seg i koloniene, og ikke minst en mystisk kvinne. Ferden bringer erkjennelse om egne røtter og kulminerer i revolusjonen som bringer slaveriet til opphør i 1848.
Paradisets elendige skildrer pionertiden (1672-1700) på St. Thomas, og viser det kulturelle klimaet som gjorde slaveri mulig. Handling og tid er sett gjennom en norsk gutts øyne. Bortsett fra ham er de fleste av romanens personer og begivenheter autentiske.
I slaktemåneden omhandler det dramatiske slaveopprøret på St. Jan (John), i 1733, da en gruppe slavegjorte forsøkte å overta øya, og danne egen koloni. Nå er perspektivet hos en slavejente.
I Frihetens kjøtere møter vi to sterke kvinner på en plantasje på St.
Croix, underlagt et undertrykkende samfunnsystem. I siste halvdel av 1700-tallet blomstrer sukkerøkonomien, velstanden er overveldende. Nå vokser det også frem en gruppe frie fargete. Boka viser hvordan disse utfordrer makthierarkiet.
Benjamins reise dekker det siste tiåret frem mot 1848, og oppstanden som gjorde slutt på slaveriet i Dansk Vestindia. Den rømte slaven Benjamin får et omflakkende liv som sjømann, skipslege, slavehandler og trubadur. I det ytre, en reise gjennom turbulente tider, og hans indre reise: En reise til erkjennelse.
Bøkene utkommer også i Danmark.
TEMA
Fartein Horgar tilbyr et entimes program der han med utgangspunkt i «Vestindiakvintetten» (Aschehoug, 2016 – 2021), kåserer om vår kolonitid. Romanserien dekker hele perioden, fra pionerårene 1672-1800, gjennom oppgangs- og nedgangstider, frem til salget av Dansk Vestindia, i 1917. Foredraget munner ut i en diskusjon om rasisme og dagens flyktningkrise, som har røtter i kolonialismen.
Researchen startet med seilas og reiser i Det tidligere Dansk Vestindia i 2008, og er siden blitt svært omfattende. Researcharbeidet er blitt et eget foredrag av, egnet for skriveakademier og forfatterstudier.
Disse seilasene ble i 2021 til reiseskildringen «Alltid et annet sted» (Flyt. Forlag), og forfatteren kåserer også over denne.
Romanen «Jokerman» (1989) og «Bob Dylan Leksikon» (2021) er grunnlaget for kåseriet «Inn og ut av eksil», om Bob Dylans forfatterskap.
Fartein Horgar vokste opp på Madagaskar, som tredje generasjons misjonærbarn. Denne erfaringen er utgangspunktet for foredraget «For en større sak».
Alle programmene er tilpasset biblioteker, litterære og historiske foreninger, videregående skole, folkehøgskoler, Den kulturelle spaserstokken, Den kulturelle skolesekken, og Senioruniversitetet – men kan tilpasses enhver med interesse for vår relativt nære historie.
Meldingen er sendt til forfatteren. Du skal ha fått en kopi på e-post, men dette er internett, og her kan alt skje ... Har du ikke fått kopi av meldingen, ta kontakt med Norsk Forfattersentrum. Vi blir også veldig glade for beskjed dersom forfatteren ikke svarer deg. Du finner oss her!
Ups! Noe gikk galt. Har du fylt inn epost og melding?
I Forfattarkatalogen finn du over 1800 forfattarar som tilbyr foredrag, opplesingar, bokbad, skrivekurs og mykje meir. Vi hjelper deg gjerne med å finne rett forfattar til oppdraget ditt.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.