Triztan Vindtorn poesipris til Kristin Berget

«Bøkene krever leserens fulle tilstedeværelse, men de er likevel ikke vanskelige, snarere åpne», skriver juryen om Bergets forfatterskap.

Kristin Bergets «Middelalderen» (Cappelen Damm, 2024) og «Og når det blir lyst blir det helt fantastisk» (Cappelen Damm, 2017) i et vindu på Litteraturhuset i Oslo.

Triztan Vindtorn poesipris ble etablert av Drammen kommune i samarbeid med Aschehoug Forlag og Den norske Forfatterforening i 2013. Prisen har som formål å hedre lyriske forfatterskap av høy litterær kvalitet og skape økt interesse for norsk poesi. Prisen er på 100.000 kroner samt et grafisk trykk.

Allerede prisbelønnet

Kristin Berget. Foto: Anna Julia Granberg | Blunderbuss

Kristin Berget er den trettende vinneren av Vindtorn-prisen. Berget debuterte i 2007 med diktsamlingen loosing louise, og har siden det gitt ut seks diktsamlinger, samt miniatyr-romanen Sonja Sacre Coeur. Kristin Bergets poesi er oversatt til en rekke språk. For samlingen og når det blir lyst blir det helt fantastisk ble hun i 2017 nominert til Brageprisen, og hun har tidligere også mottatt både Tanums kvinnestipend og Stig Sæterbakkens minnepris. Berget har dessuten vært med å dyrke fram nye stemmer som redaktør for Cappelen Damms Signaler.

«Mye står på spill»

Årets Vindtorn-jury har i år bestått av Henning H. Bergsvåg, Hans Kristian Rustad, Ted Granlund, Katrine Heiberg og Cathrine Strøm. Om Kristin Bergets forfatterskap skriver juryen:

«Mye står på spill i Kristin Bergets lyriske forfatterskap — kroppslig, materielt og eksistensielt. Diktene tar innover segen grunnleggende utsatthet og et livsalvor som forankres i et nå, men som også spiller seg ut i fortellende brokker.

Berget er en poet som søker det grunnleggende. Den pågående utforskningen av grunnvollene vi bygger livene våre og samfunnet vårt på, foregår på ulike nivåer. Et av dem er språket selv, og hvordan det utgjør en linse og et maktmiddel med evne både til å fastlåse og til å åpne nye måter å oppfatte og forstå verden på.

I en anmeldelse av Middelalderen i Morgenbladet, skrev Carina Beddari at Berget har «etablert seg som en mørkets sangerske», og kaltehenne «en Gunvor Hofmo for vår tid». Den språklige autoriteten og deteksistensielle alvoret bærer fram Bergets poesi. Bøkene krever leserens fulletilstedeværelse, men de er likevel ikke vanskelige, snarere åpne.»