Vinneren skal være «et norskspråklig skjønnlitterært verk av høy litterær kvalitet» utgitt de to foregående årene og skrevet av en nålevende forfatter med tilknytning til Trøndelag. I år gikk prisen til et sakprosaverk. Prisen blei utdelt under Sakprosafestivalen i Trondheim og er en del av samarbeidet mellom NTNU og Litteraturhuset i Trondheim. Juryen besto av representanter fra NTNU, Litteraturhuset i Trondheim og Norsk Forfattersentrum Midt-Norge. Fungerende avdelingsleder Siri Aurland Bredesen representerte oss i juryen.
Juryens begrunnelse:
Erik Stenvik: Bondevett . En personlig historie om livet på landet - og avfolkinga av norske bygder
Bondevett er ei sjelden bok, formet av et liv der det å være bonde i Namdalen har hatt en sentral plass. Erfaringer fra tilværelsen som bygutt, student, dreng, veterinær og bonde gir forfatteren et originalt utsiktspunkt for å beskrive utviklinga i norsk landbruk i etterkrigstida. Samtidig bruker han det som utgangspunkt for en kvass kritikk av jordbrukspolitikken i samme periode og konsekvensene denne politikken har for mennesker, dyr og miljø.
Boka fyller sitt sentrale begrep, bondevett, med nytt innhold: som kunnskap og handlekraft utviklet gjennom generasjoner i jordbruk basert på landskapsforvaltning og dyrevelferd. Boka er et overflødighetshorn av detaljerte beskrivelser av arbeidsoppgaver som hvordan man slår i en spiker eller skor en hest til forskjellige formål. Slik viser den hvordan bondevett virker i praksis for den som skal forstå og løse utfordringer i en jordbruksform som er i fare for å gå tapt.
Disse detaljerte skildringene bæres av kjærlighet til og respekt for livsform og landskap. Samtidig gir de solid grunnlag for bokas kraftfylte argumentasjon mot industrialisering av jordbruket, både i Norge og globalt. Slik blir Bondevett ikke bare en lesverdig selvbiografi om det meningsfulle “livet på landet”, men også et viktig bidrag i dagsaktuelle debatter om naturvern, økologi og dyrevelferd.
Besøk Erik Stenvik i Forfatterkatalogen.
Mirjam Sorge Folkvord og Brian Cliff Olguin: Bygården – historier om drømmer, virkelighet og norsk boligpolitikk
Bygården er ei velkomponert bok som vever sammen fotografier og tekst til en mangedimensjonal fortelling om norsk velferds- og boligpolitikk. Med utgangspunkt i en bygård i Oslo sammenstiller forfatterne personlige fortellinger med statistikk og kunnskap om norsk boligpolitikk de siste hundre år. Gjennomarbeidet stil og tone gjør boka lett å lese og engasjere seg i.
Boka forteller om liv både på innsida, på utsida og i skyggen av det som kalles ‘boligmarkedet’. Slik blir vi minnet om at det er mange og forskjellige måter å betrakte bolig på, og om at penger, boliger og mennesker henger sammen og skaper forutsetninger for hverandre i det såkalte markedet. Bolig er både menneskelig behov og tilhørighet, verdighetsprosjekt og spekulasjonsobjekt.
Når Bygården gir innsyn i menneskeliv som berører oss, er det uten sentimentalitet eller eksotisering. Forfatterne skriver også seg selv inn i teksten, med sine drømmer og håp om hva slags boligprosjekt de vil kunne realisere. Ved å stille spørsmål ut fra sitt eget ståsted klarer de å unngå enkle, moraliserende svar, for deres drømmer, kalkyler og veivalg viser hvordan også de er fanget i markedslogikken. På den måten inviterer de også leseren til å stille spørsmål og reflektere rundt sin egen plass i det økonomiske og sosiale landskapet norsk boligpolitikk har skapt.
Tidligere vinnere:
2019: Arild Vange, Livet i luftene