Min sommerbok: Johannes Utstøl Johannessen om «Dracula»

I dagens «Min sommerbok» møter du avdelingsleder for Nord-Norge-kontoret Johannes Utstøl Johannessen. Johannes trekker fram «Dracula» (1897, norsk utg. Gyldendal, 1974) av Bram Stoker som sin beste sommerleseopplevelse.

Avdelingsleder for Nord-Norge-kontoret, Johannes Utstøl Johannessen, trekker fram «Dracula» som sin beste sommerleseopplevelse. Portrett: Lillian Hjellum. Layout: Guri Sørumgård Bortheim. Intervju: Atle Berge.

– Det er spesielt én leseopplevelse jeg tenker på når jeg hører ordet sommerbok. Jeg var rundt 12 år gammel og satt i baksetet i familiebilen på vei til ferie og bare leste og leste og leste. Boken jeg leste var en Lanterne-pocket av Bram Stokers Dracula.

Lanternebøkene var en serie med billigbøker Gyldendal ga ut i perioden 1962–1986. Jon Bing og Tor Åge Bringsværd hadde ansvaret for en egen serie i serien kalt «Lanterne science fiction», og ga blant annet ut den originale Dracula-romanen på norsk.

– Jeg har ikke lest boken siden, men jeg husker boka som en brevroman. Jeg tok en rask kikk på åpninga nå, og den viste seg å være fryktelig prosaisk.

Birtritz. 3. mai. – Forlot München kl. 8.35 den 1. mai og kom til Wien tidlig neste morgen. Skulle ha ankommet 6.45, men toget var en time forsinket. Budapest lot til å være en eventyrlig by, å dømme ut fra det glimt jeg fikk fra toget og den lille spaserturen jeg kunne ta gjennom gatene. Jeg våget meg ikke særlig langt fra stasjonen, for vi var kommet sent frem og skulle kjøre videre så nært opp til ruteplanen som mulig.

Fra Dracula av Bram Stoker, oversatt av Bjørn Carling (Gyldendal, 1974, s. 7).

– Men det blir altså mye mer dramatisk enn som så! Som sagt husker jeg veldig godt at jeg var helt oppslukt av romanen, dette var første gang jeg ikke kunne slutte å lese en bok.

«Efter min mening burde vårt første skritt være å bringe på det rene om resten av kassene fremdeles er der i huset på den andre siden av muren vi så idag, eller om kanskje enda flere er fraktet bort. I så fall, må vi prøve å oppspore –.»

Her ble vi avbrutt på en måte som virkelig gav oss en støkk. Utenfor huset hørtes lyden av et pistolskudd, og glasset i vinduet ble knust av en kule som rikosjetterte mot øverst i vindusnisjen og traff veggen i den andre enden av rommet.»


Fra Dracula av Bram Stoker, oversatt av Bjørn Carling (Gyldendal, 1974, s. 251).

Utro leser

Johannes Utstøl Johannessen på årsmøtet til Norsk Forfattersentrum i april. Foto: Espen Gees.

Å få Johannes til å fortelle hva han skal lese denne sommeren, viser seg derimot å være vanskeligere enn å fremkalle minnet av en betydelig leseopplevelse:

– Problemet mitt er at jeg er inne i en veldig intens leseperiode, jeg klarer bare ikke å holde meg til én bok. Det vil si … Jeg har bestandig tenkt på dette som et problem, men så leste jeg et intervju med en som hadde det på samme måte, men som hadde bestemt seg for å omfavne det, og da gjør jeg det også, så siden jeg uansett hopper så mye fra bok til bok, har jeg gått til innkjøp av to antologier. Den ene, Nordic Visions: The Best of Nordic Speculative Fiction, samler det beste av horror, grøss, fantasy og science-fiction fra Norden, og inneholder blant annet noveller av Tone Almhjell, Thore Hansen og Tor Åge Bringsværd. Den andre heter The Valancourt Book of World Horror Stories. Begge er absolutt i tråd med den røde Dracula-tråden, altså! Jeg leser også mye barn og ungdomslitteratur, og vet jeg at jeg kommer til å ha med meg Kathrine Nedrejords Alt for flokken og Sommerfuglhjerte av Moa Backe Åstot. Jeg pleier også å lese mursteiner om sommeren. I så fall blir det Morten A. Strøksnes Lumholtz' gjenferd og, helt i tråd med skrekksporet, argentinske Mariana Enriquez’ Vår del av natten.

Fleire nyheiter

Sjå alle nyheitene