– Den virkelige sommerboka for meg, er Heimfall – ei juleforteljing av vår kjære Forfattersentrum-kollega Eirik Ingebrigtsen. Jeg leste boka på stranda på Sardinia en kokende varm dag med sand mellom tærne og parasoll over meg. Boka er derimot satt til en vestlandsbygd, det snør og det er jul. Historia om forholdet mellom en far og en datter, er dessuten ganske så nådeløs. Selv om dattera er døende, er forholdet mellom dem vanskelig. På en eller annen måte gjorde den store kontrasten mellom boka og lesesituasjonen leseopplevelsen bare enda sterkere.
Årets sommerbok
Også årets sommerferie skal tilbringes hos familie på Sardinia, forteller Håkon. Med på stranda blir nok en fortelling fra Vestlandet.
– I år har jeg tenkt å lese Vi er brødrene Eikemo av Marit Eikemo.
– Nok en skikkelig vestlandsbok med andre ord?
– Ja, faren min er fra Eikanger i Nordhordland, og jeg tilbrakte hele somrene som barn der. Når man bor to måneder et sted hver sommer, kommer man selvsagt veldig nært på natur og folk og andre måter å tenke og gjøre ting på, og som jeg kjenner igjen i denne litteraturen.
Det er lys i vindauget i tredje etasje i Berjaflotvegen 9. Der står Per Eikemo, 86 år gammal, og ser ut over Odda. Dette er ikkje hans tid, og det er ikkjelenger det Odda han kjenner. Men huset står, huset som far hans bygde, og som Per sjølv måtte overta som 14-åring da faren døydde. Her voks han opp, saman med dei fire brørne sine, den eine villare enn den andre. Dei har halde det gåande med husbygging, idrettslag, amerikareiser og maratonløp. Dei fire etasjane har alltid vore fulle av liv og prosjekt. No er det berre Per igjen i huset - og klokka som stadig tikkar og går.
Marit Eikemo, som sjølv voks opp i Berjaflotvegen 9, har skrive ei underhaldande og rørande forteljing om eit hus, ein familie og ein industristad. Boka er ein sørgjesong og ei kjærleikshistorie om alt som går tapt, om det som formar oss og om krafta som held oss i live.
Samlaget om Vi er brødrene Eikemo (2024) av Marit Eikemo.