Bokaktuelle midtnorske forfattere

Årlig feirer vi midtnorske bokaktuelle forfattere med en egen roseseremoni under Litterær hagefest i Adrianstua. Ettersom et smittsomt virus har satt stopper for deler av publikumsretta arrangementsvirksomhet landet rundt, har vi valgt å løse hagefesten digitalt. I år er derfor hele Norge invitert til trønderperla Ringvebukta og hagefest, og i stedet for en roseseremoni velger vi å presentere årets bokaktuelle midtnorske forfattere på nett.

Du kan følge årets hagefest på nett fra søndag 30.08.20 kl. 12.00 til og med mandag 31. august kl. 13.00. Sendinga finner du enten på våre Facebook-side eller Vimeo.

Forfatterne er enten medlemmer hos Norsk Forfattersentrum, Trøndersk forfatterlag eller Møre og Romsdal forfatterlag, eller debutanter.

Erlend Skjetne

Kleda er gjennomvåte
Flamme Forlag 2020

Foto: Leikny Havik Skjærseth

Erlend Skjetne frå Melhus debuterte i 2019 med diktsamlinga Skare, og kjem no med sin fyrste roman. Kleda er gjennomvåte er ei både trist og morosam historie om ein familie i full oppløysing, fortalt av den eldste sonen. Handlinga er lagt til Trøndelag, og sentrale element er religiøsitet, psykisk sjukdom og sjølvmord. Men kanskje finst det likevel litt lys i tilværet, og ein veg ein kan gå?

Lenker:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Knut Ødegård

Sirkusdirektøren og andre dikt
Cappelen Damm 2020

Foto: Anna-Julia Granberg

I årets diktsamling vidareførar Knut Ødegård det sterke engasjementet for dei mest sårbare og minst synlege blant oss. Med språkleg og poetisk kraft, visjonært og metafysisk, åpnar poeten porten til ei eigenarta verd. Ødegård er ikkje redd for verken gulrot eller pisk når han held dommedag over seg sjølv og verda.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Anne Nyheim

Enkepalasset
Poppeltårn Forlag 2020

Foto: Robert Meerding

Enkepalasset er en frodig og humoristisk fortelling om forskjellighet og utenforskap, om folk som skjener i sikksakk over den tynne streken som skiller de gale fra de litt mer normale. Om folk som går på trynet, og forsøker å reise seg igjen. Hvordan skal du få venner når du er en usympatisk person, og dette med folk “ikke er din greie”? Og hvordan er det egentlig å være nabo med et menneske som alle er redd?

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forfatterside på Facebook

Arild Vange

Høylyse dager
Aschehoug Forlag 2020

Foto: Anne Line Bakken

høylyse dager er tredje diktsamling i Arild Vanges responstrilogi som begynte med improvisasjon person (2013) og Responsorium (2016). Der Vange i den første boken responderer på den portugisiske dikteren Fernando Pessoa og i den andre på Rainer Maria Rilkes Duino-elegier, er responsen i høylyse dager viet de tre diktbøkene Lys, Græs og Brev i april av danske Inger Christensen (1935-2009). høylyse dager er en hyllest til Christensen og hennes forfatterskap, men også en hommage til låtskriveren, vokalisten og musikeren Lasse Myrvold (1953-2006), sentral i grupper som The Aller Værste. høylyse dager ligner et elveløp som starter hos Christensens dikt, blander seg med Myrvolds sanglinjer og munner ut i Vanges lyriske tekstlandskap.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Arild Vange er også aktuell med:
Klaus Böldl: Fuglepust
Solum Bokvennen, 2020
Oversetting

Michelle Steinbeck: Innesperrete fugler synger mer
Flamme forlag, 2020
Gjendikting

Beate Heide

NAMMALÁVLLA / NAVNESANGEN
Iđut Forlag 2019

Foto: Lillian Knutsen Aspås

Beate Heide har gitt ut bildebok om isbjørnungen som kommer vekk fra moren sin.

Isbjørnmamma og ungen hennes vandrer mot havet. De skal på seljakt, men ved et uhell kommer de bort fra hverandre. Isbjørnungen roper fortvilet på mora, men får ikke svar. Han er helt alene i isødet. Han kjenner ikke navnet sitt, bare sangen mamma bruker å synge for han.

Barn på Grønland får ofte en liten sang som synges for dem som et ekstra navn, slik som samiske barn får en joik. Det har også denne bjørnungen. Sangen i boken kan søkes opp med en QR-kode.

Tekst på nordsamisk og norsk. Illustrert av Nina Marie Andersen og oversatt til nordsamisk av Thomas Hansen. Bok for aldersgruppen 3-9 år.

Beate Heide (født 12. mai 1959) kommer opprinnelig fra Andøy. Hun har bodd på Stokmarknes, og er nå bosatt i Heimdal i Trondheim. Hun har gitt ut flere bøker, hefter og lydbøker.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Bendik Vada

Virkelig igjen
Forlaget Oktober 2020

Foto: Finn Ståle Felberg

Virkelig igjen er ei samling dikt om å lete etter sin plass i verden, om å være virkelig og ikke finnes, om å kjempe mot seg selv og å gå i ett med seg selv. Diktene kretser rundt ei sol som brenner, en munn som prater og hvisker, unger som synger slik døde synger, prekolumbianske myter, ei hegre, havet og kjærligheten. Bendik Vada skriver dikt som kombinerer stram komposisjon og språklig fortetting med stor følsomhet og musikalitet.

Bendik Vada, født 1996, er fra Klett i Trondheim kommune. Hans første diktsamling, Vak, utkom våren 2017. Da Morgenbladet oppsummerte vårens diktutgivelser, ble Vadas debut omtalt som «den mest ambisiøse diktdebuten så langt i år». Han ble også nominert til Tarjei Vesaas debutantpris for Vak. Virkelig igjen er hans andre bok.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Berit Rødstøl

Etter punktum
Det Norske Samlaget 2020

Foto: Oda Berby

Ei bygd som ikkje gløymer.
Ei ung jente døyr i ei tragisk bussulykke og fører ei lita vestlandsbygd inn i ei tåke av sorg og fordømming. Femten år seinare vender dottera til bussjåføren attende for å ta over garden og blir overraska av ei bygd som ikkje har gløymt. Romanen handlar om det som skjer etter at punktum er sett. Om ei kollektiv sorg som ikkje vil gro, om retten til å sørgje og om å arve ein annan si skuld.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Høyr Berit lese fra romanen

Bjørn-Erik Hanssen

Dynamitt i borehullene!
Trondheim Faglige Samorganisasjons historie 1870-2020
Pax Forlag 2020

Foto: Christian Nilsen

Historien blir fortalt gjennom å følge ni aktive medlemmer i bevegelsen. Fra Arne Dybfest på slutten av 1800-tallet til Heidi Larsen i dag. Fagbevegelsen har vært en drivkraft i formingen av det moderne Norge. Trondheim, ikke minst gjennom Martin Tranmæl, har vært sentral av formingen av fagbevegelsen. Denne historien om Trondheims faglige samorganisasjon blir dermed også en kilde til forståelse av utviklingen av det moderne arbeidsliv.

Bjørn-Erik Hanssen har tidligere skrevet biografier, romaner, noveller, lyrikk og filmmanuskript. Hans forrige bok Glamour for Goebbels – historien om Kirsten Heiberg, er nå under produksjon for film.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forfatterens hjemmeside

Bjørn Vatne

Død og oppstandelse
Gyldendal 2020

Foto: Gyldendal

Remi Torp er i dyp sorg etter at hans kone Oda har gått bort. Samtidig finner han trøst i tanken på at hun kanskje ikke er tapt for alltid. Noe av det siste Oda gjorde, var nemlig å delta i et hemmelig eksperiment i regi av sin gamle venninne, hjerneforskeren Birgitte Fors. Hun mener at hun har løst bevissthetens gåte, og kan lagre menneskers tanker og følelser. Og en dag da alt ser svart ut, får Remi en tekstmelding fra et nummer han kjenner fra før. Det er Odas.

Død og oppstandelse er tredje roman fra Bjørn Vatne, som blant annet har fått Stig Sæterbakkens minnepris for sitt forfatterskap.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Didrik Morits Hallstrøm

TA DET SOM ER DITT
Cappelen Damm 2020

Foto:  Foto Ole Ekker

Daniel er ute av fengsel og tilbake i Oslo.
Bror er innlagt. Hermann trenger en far.
Iben er død.

Ta det som er ditt er oppfølgeren til den
kritikerroste kjærlighetsromanen Du er
ikke død før jeg slutter å elske deg.

Didrik Morits Hallstrøm (1984) er født i Oslo og utdannet Art Director ved Westerdals School of Communication. Debutromanen Du er ikke død før jeg slutter å elske deg (2011) ble godt mottatt av både presse og publikum. Siden da har Hallstrøm skrevet tre nye romaner.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Gunnar Wærness

Å skrive er å be om for mye
Dikt og masker 1988 - 2020
Forlaget Oktober 2020

Foto: Eva Lene Gilje Østensen

"alt du kan se er ditt disse ordene hvem sier dem
disse ordene kan du høre overalt det er øynene
som sier dem utstrødde ting er tegn for øyet ord
for øret alt du kan se er ditt alt du kan høre tilhører andre"

Til grunn for dette verket, som består av en lang rekke dikt, illustrasjoner, collager og korte tekster, ligger et bredt utvalg av alt Gunnar Wærness har skrevet, men som hittil ikke har funnet veien inn i noen bok, fra 1988 til 2020. Urørte, redigerte, omskrevne og gjendiktede tekster – pluss tre hele bøker, står sammen med nyskrevne dikt og forfatterens egne refleksjoner over det han har skrevet; for dette er også en slags loggbok over veier gått, og stasjoner i tanken, fra en av samtidens største poeter.

Å skrive er å be om for mye er en stor, mangslungen og kraftfull bok, en uttømmende arkivgjennomgang og et åpent og vilt poetisk selvstudium av sjeldent merke.

Gunnar Wærness, født 1971, er forfatter, gjendikter og kabarettartist. Wærness debuterte i 1999 med diktsamlingen Kongesplint, som han fikk Tarjei Vesaas' debutantpris for. Han har siden utgitt samlingene Takk (2002), Hverandres (2006), Bli verden (2007), Tungen og tåren (2013) og Venn med alle (2018). I 2010 redigerte han antologien Verden finnes ikke på kartet i samarbeid med Pedro Carmona-Alvarez. Sammen med Henrik Skotte utgjør han kunstnerduoen Brødet og Eselet, som utga boken Del likt i 2017. For sin seneste diktbok, Venn med alle, ble Gunnar Wærness i 2018 nominert til Brageprisen.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Hanne Gellein

Alle fugler små
Cappelen Damm 2020

Foto: Gunn Anita Sund

Alle fugler små er en spenningsroman med et skremmende perspektiv. To kvinner forenes i deres søken etter sannhet og de som gjemmer seg i skyggene. For ingen ting er som det skal være i Trondheim.

Patolog Silje Andersen har nettopp flyttet fra en tung fortid til Trondheim. Under obduksjonen av en ung gutt oppdager hun en skjebnesvanger sammenheng.

Dommer Ingeborg Witsøe Berg er fortsatt i sorg over datteren Maja som mistet livet i en ulykke. Mens hun forbereder en viktig rettssak, oppdager Ingeborg en kjøttmeis inne i huset. To spørsmål dukker opp: Hvordan kan datterens yndlingsfugl ha tatt seg inn i et lukket rom? Og hva hendte egentlig da Maja druknet i Nidelva?

Hanne Gellein (f.1978) bor i Trondheim og jobber som sykepleier på Barneklinikken på St. Olavs hospital. Hun har tidligere gått på Cappelen Damms krimforfatterskole. Alle fugler små er hennes debutbok.

LENKER:

Forlagets hjemmeside

Harald Nortun

Spådama i 7B
Det Norske Samlaget 2020

Foto: Benedikte Skarvik

Nina har begynt på ny skule for fjerde gong. Ho kjenner ingen i 7B. Men ho kan fortelje dei nye klassevennene sine kva som vil skje om nokre minutt og i neste time. Rykta begynner å gå: Er den nye jenta synsk? Kan Nina verkeleg spå?

Spådama i 7B er ei spanande historie med mykje humor, men også alvor. For kor langt vil du gå for å få venner og gli inn i miljøet? Når sluttar noko å vere ein leik?

Historia om Nina fortel om flaks og uflaks, fordommar og førsteinntrykk.

Harald Nortun (f. 1972) er utdanna litteraturvitar og har arbeidd som lektor ved NTNU. Han debuterte som forfattar med romanen Røverskogen i 2006. I 2015 gav han ut ein kritikarrost roman for barn, Eksperimentet, som er omsett til fire språk, blant anna fransk og nederlandsk. I 2019 blei barneromanen Blå flaggermus nominert til Brageprisen. Nortun er busett i Trondheim.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Hilde Myklebust

Ylva og villgeitene
Det Norske Samlaget 2020

Foto: Tove K. Breistein

Poetisk om modig jente i naturen.

Ylva og pappa er på veg til sommarhuset, som ligg ute ved havet. Men dei er ikkje aleine under dei bratte fjellsidene. Villbukken Svartskjegg og geiteflokken hans held også til her. Det same gjer ørna.
Ylva oppdagar noko nede i fjøresteinane. Noko lite og levande. Ei villgeit held på å få killingar, og ørna er på jakt. Kan Ylva klare å redde dei to killingane åleine?
Ylva og villgeitene er ei forteljing om å prøve å vere modig når nokon treng hjelp, men også om å bry seg om alt levande som finst i naturen ikring oss.

Hilde Myklebust (f. 1979) er frå Syltedalen på Sunnmøre. Ho debuterte med diktsamlinga Berre dagar seinare i 2005 og etablerte seg for alvor blant dei fremste unge lyrikarane i Noreg med Søkk i 2008.
Felles for dikta til Myklebust er at naturen, og alt det som lever der, alltid er nærverande. I 2020 vart ho tildelt Diktartavla.
Myklebust skriv både dikt og prosa, for både vaksne og barn.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Hilde Myklebust er også aktuell med:
Ingenmannsland: nye nynorske noveller
novelleantologi, Samlaget, 2020

Spring du fela
folkemusikkpoesi, Talik Records, 2020.

Håvard J. Nilsen

Du
Flamme Forlag 2020

Foto: Heidi Furre

Sigurd er førsteårsstudent i Trondheim. Han er vokst opp i ei pinsemenighet, men den kristendommen som før var alt for ham, er blitt klam og kvelende. Han vil bli fri, men hvordan river man seg løs fra noe som er altomsluttende?

Håvard J. Nilsen (f. 1980) er oppvokst i Mosjøen og bosatt i Trondheim. Du er hans andre bok.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Ingrid Storholmen

Støvberar
Aschehoug 2020
(Utkommer 23. oktober)

Foto: AKAM1K3

Må ein sjølv vere god for å gjere det gode?

Ingeborg er misjonær og dreg til India på 1980-talet for å arbeide som jordmor hos santalfolket. Eit folk som blir grovt utnytta i steinindustrien. Romanen handlar om livet hennar frå ho i ungdomen blir frelst, og vidare gjennom alle åra på misjonsstasjonen i kamp for å hjelpe, og i kamp for å bere både seg sjølv og trua. Kan hende kjemper ho aldri nok. For blir det meir himmel på jord av å drive misjon? Og kva gjer for lite kjærleik med eit menneske?

Ingrid Storholmen debuterte med Krypskyttarloven i 2001 og fekk stor merksemd både for denne og for dei tre neste diktsamlingane. Tsjernobylfortellinger (2009), hennar første prosabok, blei eit litterært gjennombrot. Ho blei nominert til Brageprisen, Kritikarprisen og IMPAC Dublin Literary Award. Romanen Her lå Tirpitz (2014) fekk strålande mottaking. Ho har fått Sultprisen, Bokhandlernes forfatterstipend og Tanums kvinnestipend.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Jan Boris Stene

Med døden som følge
Communicatio Forlag 2020
(Utkommer høsten/oktober 2020)

Foto: Jørgen Kvam

Med døden som følge er en kriminalroman med handlingen lagt til St. Olavs Hospital i Trondheim. En lege reagerer på at flere pasienter dør brått og uventet ved en avdeling og begynner å nøste i hva som egentlig har skjedd med pasientene mens de var innlagt. Flere pasienter dør og legen finner snart ut at en eller annen ved avdelingen har urent mel i posen. Med døden som følge er en sykehuskrim som viser hva som kan skje når den tilliten pasientene viser sykehuset blir misbrukt.

Jan Boris Stene er krimforfatter og lege. Han arbeider til daglig ved Kreftklinikken ved St. Olavs Hospital. Han har tidligere utgitt fire kriminalromaner med handlingen lagt til Trondheim i tiden under og etter første verdenskrig. Med døden som følge er hans første samtidskrim.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

June Sommer Strask

Spor i ord
Samiske sagn for barn
Iđut Forlag 2020

Foto: Privat

LENKER:

Forfatterkatalogen

Kari Anne Bye

Eg et før eg kjem
Det Norske Samlaget 2020

Foto: Geir Mogen

Frustrert Tinder-kjærleik.

Hovudpersonen i denne leikne og humoristiske diktsamlinga har det eigentleg heilt fint. Heilt til den dagen ho byrjar å sjå menn. Da bryt sjølvsagt helvete laus. Ho lagar seg ein profil på Tinder. Kor vanskeleg kan det vere å finne ein mann ein kan kjenne nærleik til? Det er trass i alt mange av dei i Tinder-straumen. Men korleis gjer ein gode val i eit hav av ingeniørar, skjematisk posering med sjølvfiska fisk og emoji-rebusar frå dyre-, plante- og mineralriket? Og kva skal til for sjølv å bli vald i ein kortstokk av hjartedamer?

«En diktsamling på over 200 sider er i seg selv imponerende, og med åpningsdiktet «Eg går», settes ikke bare tonen, men en skyhøy standard.» Fartein Horgar, Adresseavisen
«Hennes dikt er direkte, og selv om det her er noen dikt for mange, har ingen av dem et ord for mye, og de er frie for ornamentikk og føleri. Tilbake er en skarpslipt fortelling om kjærlighetslengsel som utspiller seg på en arena hvor sjansene for innfrielse knapt eksisterer.» Fartein Horgar, Adresseavisen

Kari Anne Bye (f. 1983) kjem frå Trondheim. Ho har bakgrunn frå drama og teater og er utdanna historikar frå NTNU. Eg et før eg kjem er den første boka hennar.

LENKER:

Forlagets hjemmeside

Kari Christensen

Et hus i skyggen
Forlagshuset i Vestfold 2020

Foto: Nils Toldnes

Det finnes farlige hus akkurat som det finnes farlige mennesker. Skjønnhet kommer innenfra. Vennlighet. Varme. Åpne dører. Kom inn, kom inn! Det farlige kommer også innenfra. Kulde. Stengte dører. Solid gjerde rundt eiendommen. Adgang forbudt! Når et farlig hus åpner døra, er det ikke for å ønske deg velkommen.

I Trondheim ligger et slikt hus. I 1941 åpnet det døra for den nye SS-kommandøren for Midt-Norge, Gerhard Flesch. Mange år senere flytter et ungt ektepar inn i huset.

Et hus i skyggen er en urovekkende roman som på flere plan knytter fortid og nåtid sammen.

Kari Christensen (1943) bor i Trondheim. Hun har vært overbibliotekar ved Universitetsbiblioteket i Trondheim og har arbeidet med forskningsadministrasjon ved Universitetet i Oslo. Hun har publisert faglitteratur og skjønnlitteratur. I 1989 kom Portrett på mørk treplate; Ragnhild Jølsens liv og forfatterskap. Romandebuten var Landskap under vann (1993). I 2004 kom Små nøkler, hemmelige rom; Eventyrets verden.

LENKER:

Forlagets hjemmeside

Kari Stai

Flaut
Cappelen Damm Forlag 2020

Foto: Cappelen Damm forlag

Jon liker ikke å bade. Han er redd for sklia. Pappa elsker sklia! Hvordan kan Jon slippe unna? Historien om Jon er en gjenkjennelig og varm historie om å utfordre seg selv.

Kari Stai er illustratør og forfatter. Mest kjent er hun for bildebøkene om de morsomme raringene, Jakob og Neikob.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Kjell Olden

Minerydding
Tiden Norsk Forlag 2020

Foto: Tiden Norsk Forlag

Ein ung, idealistisk student vervar seg til FNs fredsstyrkar i Libanon. Han vil gjera ein forskjell. Men det betyr at han må reise frå ho der heime, kjærasten Sara. Minerydding følger livet hans som soldat under oppdrag og på reiser i Midtausten, men òg tilbake i Noreg fleire år seinare, der han slit med seinskadane av krigserfaringane. Langt frå framande kulturar og krigshendingar har han saman med hunden sin søkt tilflukt på familiehytta, som han jobbar med å oppgradere, eit prosjekt han i sin tid lovde henne å fullføre.
Minerydding er ein roman om krig og kjærleik som viser at ønsket om å gjera verda betre, kan gjera livet til eit mareritt for menneska som prøver, og for dei som ventar på dei.

LENKER:

Forlagets hjemmeside

Laura Djupvik

No fær huset
Det Norske Samlaget 2020
(Utkommer 30. september)

Foto: Rolf M Aagaard

I forteljingane møter vi karakterar som står litt utanfor.
På ulike vis skurar det i møte med omgjevnadane, anten ein lengtar etter kjærleiken, får barn, pussar opp eller skal forlate dette livet.
Er det mogleg å opne opp for noko nytt? Er det betre å stenge att?

Utdrag frå boka:
"Byen kviler visst stadig, folk ruslar gjennom sentrum. Om dei er fylte av sorg eller desperasjon, viser dei det ikkje. Dei ryddar søppel, parkerer bilar. Dei ber veskene sine slik at ingenting fell ut. Når ein tenker over det, er alt saman så imponerande. Alle ser ut til å vite kvar dei skal. Alt fell på plass. Er det ikkje noko håpefullt over dette, noko som også vil bli henne til del?"

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Marit Daaland Lesjø

Epikrise
Achehoug Forlag 2020

Foto: Rolf M Aagaard

En ung kvinne får kontakt med en 20 år eldre mann på sukker.no. Hun vet ikke helt hva hun vil, men intens gjensidig tiltrekning utvikler seg til et mer og mer destruktivt forhold som blir vanskeligere og vanskeligere å komme ut av. Epikrise er en ikke spesielt vakker kjærlighetshistorie, som viser hvor latterlig sårbare vi mennesker kan være i møte med hverandre, når behov og motiv spriker. En badeleke for den ene kan være en livbøye for den andre.

Marit Daaland Lesjø (f. 1980) er oppvokst i Ringebu i Gudbrandsdalen, og bor i Trondheim. Hun har en mastergrad i psykologi og holder foredrag om erfaringskompetanse i psykisk helsevern. Da hun var innlagt på psykiatrisk sykehus i 2011, startet hun twitter-kontoen @GrusommeMarit, og ble kjent for å skrive om mørke og vanskelige tema med en humoristisk og frisk vri. Epikrise er hennes debutroman.

LENKER:

Forlagets hjemmeside

Marit Kaldhol

Ta først på di eiga maske
Det Norske Samlaget 2020

Foto: Øystein Eide

Romanen følgjer Rut på reise til Chile i 2017. Endeleg skal ho bli kjent med landet til ungdomskjærasten Luis, som kom til Noreg som flyktning frå militærdiktaturet i Chile i 1980-åra. Samtidig tar minna henne med tilbake i tid, på ei reise gjennom skilsettande hendingar i chilensk samtidshistorie, og til åra dei to hadde saman. Til då det berre var dei to, Rut og Luis, då ho ikkje såg kva politikk hadde med kjærleiken å gjere.

Medan Rut prøver å forstå korfor det gjekk som det gjekk både med Chile og kjærasten, kjem opplevingar frå hennar eigen barndom nærare enn på lenge. Ho hugsar saknet etter ei mor som ikkje evna å vere til stades. Undervegs kjenner ho også ei uro for Rakel, den unge dottera heime som sender så knappe tekstmeldingar.

Marit Kaldhol, f.1955, frå Ålesund, har gitt ut bøker i fleire sjangrar for barn, ungdom og vaksne.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Mette Karlsvik

Same tid neste veke? Samtaler med Thorvald Steen
Pax Forlag 2020

Foto: Tove K. Breistein

Thorvald Steen har et langt og produktivt forfatterskap bak seg, et forfatterskap som tok til etter at han i flere år hadde sørget over budskapet om at han bar på uhelbredelig muskelsykdom. I sin litterære utforskning av livet og historien holdt han sykdommen utenfor, inntil han høsten 2013 ble oppringt av en fjern slektning som på dramatisk vis endret hele hans oppfatning av hvem han var. Han fikk vite at han bar på den samme arvelige sykdommen som en ukjent onkel han aldri hadde møtt. Dette hadde hans mor holdt hemmelig i alle år. Hvorfor? I de påfølgende årene tok forfatterskapet en ny vending, da Thorvald Steen utforsket denne erfaringen der kropp og erkjennelse smeltet sammen – i romanene Det hvite badehuset og Det siste fotografiet. Mette Karlsvik har møtt Steen jevnlig etter at han begynte på denne bok-dubletten før jul 2016, for å bore dypere i temaer som har opptatt Thorvald Steen etter telefonsamtalen i 2013: familiehemmeligheter, skam, menneskeverd i møte med en teknologi der ikke bare sykdom, men også den syke kan velges bort, psykiatri og hvordan vi kan forstå verden rundt oss. Og hvordan kan vi bruke skjønnlitteraturen til å få større innsikt i disse temaene?

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Michael Stilson

ALENE GJENNOM
Cappelen Damm 2020

Foto: Knut Aage Dahl

En actionfylt ungdomsroman om fotball, prestasjonsangst, drømmer, tvil og håp.

Fredrik fra Bare spille ball (2018) er storspiller på Mjøndalen og rykter om større klubber og fete kontrakter svirrer. En dag dukker faren hans opp med et tilbud som vil gjøre Fredrik til mangemillionær. Men idet drømmen om å bli utenlandsproff går i oppfyllelse, merker Fredrik at det er noe som ikke stemmer.

Michael Stilson (f. 1987) fra Trondheim er tidligere profesjonell fotballspiller og utdannet lærer. Han har jobbet for NRK med bl.a dramaserien Heimebane og minidokumentaren Stilson på benken. For Bare spille ball (2018) vant Stilson Trollkrittet og Uprisen 2019, og boken er også solgt til Tyskland og Danmark. Nå er Stilson tilbake med oppfølgeren Alene gjennom.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Odd Goksøyr

AljamarkiR: skrifter og fiksjonar
Det Norske Samlaget 2020

Foto: Camilla Kleppe Nanseth, Nanseth Media

Driv du og dett frå kvarandre? spurde ho ein morgon. Nei, kan ein dette frå kvarandre? svarte han, må ein ikkje vere fleire for å dette frå kvarandre? Kva er dette, då? spurde ho og plukka noko opp frå golvet ved fotenden. Ho heldt opp ei tå, ikkje av dei største. Han bretta dyna til sides og sjekka. Og sanneleg, det mangla ei tå på venstre foten.

Ein far skriv brev til ein bortkomen son. Nokre bibliotekarar bergar bøker i ein skogskjerma dal. Ein desorientert engel dalar ned. Dei store perspektiva møter dei små menneska i hendingar som utspeler seg både i mytisk urtid og i samtida. Tekstane i AljamarkiR handlar om å lengte og å leite, om opphav, avstand og forsoning.

Odd Goksøyr (f. 1952) er oppvaksen på Runde, no busett på Hareid. Han debuterte i 1976 med diktsamlinga Ein av dei vanlege dagane. Han har gjendikta Robert Blys Den natta Abraham ropte til stjernene (2014) og Dei dømde meg til tusen år i glede (2015) og Christine De Lucas Glimt av opphav (2017).

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Dei nynorske festspela - nokre smakebitar

Per Helge Genberg

Og prosjekta skal bleikne
Vigmostad & Bjørke 2020

Foto: Marius Langfjord

Tredje bok i Per Helge Genbergs lysande livsforteljing frå Levanger. Etter to sterke, såre bøker om utanforskapen i eigen barndom og ungdom går Genberg no vidare til jobb-delen av tilværet. Med røynsle frå over 30 år som byråkrat avslører han i stutte, skarpe bilete ineffektiviteten og blendverket i offentleg forvalting. For å finna dei djupe verdiane må han ut or kontoret og inn i dei tre kjærleikane: til Gud, til mannen sin og til sauene. Og ingen skriv om sauer som Per Helge Genberg.

Per Helge Genberg (f. 1959) er frå Lierne og bur i dag på Levanger. Han arbeider som byråkrat og bonde, og har hovudfag i nordisk språk og litteratur. Han har gjeve ut to sterke, lyriske bøker om utanforskapen i eigen barndom og ungdom – Finna kyrkjedøra i meg (2018) og Å bera nakne nyklar (2019). Hausten 2020 kjem den tredje, frittståande oppfylgjaren Og prosjekta skal bleikna.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Pernille Høegh

På visse betingelser
Forlaget Brændpunkt 2020

Foto: Olaussen

Elin har blitt gjenstand for sin datters romanprosjekt som gikk ut på å bryte et tabu: å fortelle om barn som ikke elskes av mødrene sine. Da Elin leser romanen, blir hun overrasket over Katrine sin brutale fremstilling. Hvordan kan de ha så forskjellig syn på den samme oppveksten? På visse betingelser er en fortelling om fiksjonens ytterste konsekvenser. Hva som skjer, når man utsetter ikke bare seg selv, men også andre for fiksjonens grep. Samtidig er det en fortelling om den vanskelige relasjon mellom mor og barn og om de betingelser vi setter for å elske hverandre.

Pernille Høegh er født og oppvokst i Danmark. Hun bor i Trondheim der hun studerer master i litteraturvitenskap og arbeider som litteraturformidler. Hun har siden 2017 administrert bloggen Nordlitt.dk.

LENKER:

Forlagets hjemmeside

Svein Hammer

Sosialdemokrati versus nyliberalisme. Norsk styringskunst og samfunnsforming 1814-2020
Solum Bokvennen 2020

Foto: Solum Bokvennen

Sosialdemokrati versus nyliberalisme belyser to kraftfulle prosjekter for forming av det moderne norske samfunnet. De stilles opp mot hverandre, klare til duell – hvorpå det er opp til leseren å vurdere om én står igjen som vinner. Det legges til grunn at de deler en vilje til å kna staten, økonomien, politikken, samfunnslivet og menneskene inn i distinkte former, og at de i hver sine faser klarte å sette preg på alle nivå og sektorer av samfunnet. Slik skapes en stor fortelling om norsk samfunnsforming, som samtidig er en historie om nåtiden – der faglig analyse veves sammen med ønsket om å skape kritisk samtidsdebatt.

Svein Hammer er samfunnsforsker og har tidligere gitt ut bøkene Fra evig vekst til grønn politikk (2016), Foucault og den norske barnehagen (2017) og Framtidens Norge (2018).

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Les Svein Hammers bloggtekst om Sosialdemokratik versus nyliberalisme

Øystein Dolmen

Knutsen og Ludvigsen og Det Store Dyret
Cappelen Damm 2020
(Utkommer 17. september)

Foto: Ritterphoto

Det hjelper ikke med en grevling på taket når myndighetene bestemmer at Knutsen og Ludvigsen blir utvist fra tunnelen! Hva kan de gjøre? De to karene bestemmer seg for å lete etter bestefar Knutsen. Kanskje kan han redde situasjonen? Ferden blir lengre enn de har trodd, helt til himmelen må de for å finne den gamle skipskapteinen. Mange farer truer underveis, men Knutsen og Ludvigsen blir til sin overraskelse reddet av Det Store Dyret og lærer underveis at både verden – og dyr og mennesker – ikke alltid er som de tror.

Øystein Dolmen (f. 1947) er artist, musikant, komponist, forfatter, illustratør. Mest kjent som halvparten av Knutsen & Ludvigsen. Aktuell i år med animasjonsfilmen "Knutsen & Ludvigsen og Det Store Dyret", etter mange år med konserter, teaterforestillinger, plater og bøker. Pluss mye annet rart. Medlem av Norges Toillingforbund.

LENKER:

Forlagets hjemmeside

Øystein Orten

Krigshistorier
Det Norske Samlaget 2020

Foto: Marit Lystad Johansen

I Krigshistorier blir vi med tilbake til natt til 9. april 1940. Ved befalsskulen førebur elevane seg til eksamen i feltarbeid. Så går alarmen. Seinare blir to systrer sende ut i natta for å levere ein tung beskjed. Elleve ungdomar stel ein fiskebåt og set kursen vestover. Tilbake sit ein ung mann i arresten og ventar på å bli skoten. Snart ber ein hybelvert den unge gymnasiasten Abraham om å reise før det er for seint. Samtidig som ein russisk fange byter dei vakraste gjenstandar mot ullestar og brød. Til slutt pakkar ein einsleg tysk soldat sekken før han kler av seg og marsjerer mot havet. Då har allereie vesle Isak flykta mot grensa til Sverige. Men kjem han fram? For kven kan ein eigentleg stole på? Kven er ven – og kven er fiende?

Personane i desse novellene lever i skuggen av dei store hendingane under krigen. Gjennom kronologiske glimt vert brutale krigsscener så vel som daglegdagse bekymringar framstilte nært og levande. Vanlege menneske vert stilt overfor vanskelege val og dilemma. Historiene tematiserer krigens desperate kjensle av usikker framtid, om ein er soldat, flyktning, student, arbeidar - eller berre eit barn.

Øystein Orten (f. 1962) debuterte i 1995 med diktsamlinga havflammen, og har sidan gitt ut både noveller, romanar og sakprosa. Han er kjent for si sterke forteljarkraft og evne til å kombinere historisk kunnskap, menneskeleg innsikt og sosialt engasjement. Fleire av romanane bygger på historisk materiale, også hans seinaste bok, Krigshistorier (2020), som tar utgangspunkt i hendingar under andre verdskrigen. Orten er oppvaksen og bur i Hareid på Sunnmøre. Han er utdanna lektor og har hovudfag i historie.

LENKER:

Forfatterkatalogen

Forlagets hjemmeside

Åsmund Forfang

Trykkefridommens første tiår
Universitetsforlaget 2020

Foto: Studio G Orkanger

LENKER:

Forfatterkatalogen

___________________________________________________________________________________________________________________________

Medlemmer som er nemnde i denne saka

No items found.