Nordnorsk bokdag 2016

Programmet for Nordnorsk bokdag 2016 er nå sluppet! Bokdagen arrangeres under Festspillene i Nord-Norge (FINN) i samarbeid med FINN og Harstad bibliotek.

Nordnorsk bokdag 2016

Nordnorsk bokdag er støttet av Troms fylkesbibliotek, Fritt Ord, Sametinget og Norsk Forfattersentrums medlemsfond.

GRATIS INNGANG på alle programposter!

Familieprogram, SNN-parken kl. 12.00:

12.00 – 12.15 - SNN-parken: Marry Ailonieida Somby: Stáinnak (Barnebok, ČálliidLágádus),

12.15 – 12.45 – Litteratursti til Harstad bibliotek

12.45 – 13.00 - Harstad bibliotek: Aino Hivand /Rauni Magga Lukkari: Garjjáid gižžu – Ravnenes kamp (Barnebok, Golleggiella)

Kveldsprogram - Ludo Bar & Scene Kl. 20.00


Musikalsk Intro: Niillas Holmberg og Roope Mäenpäa


Jan Tore Noreng: #alfahann
(ungdomsroman, Gyldendal)

Hallvard Birkeland:   Fra dasskjører til herskapskusk. Tromsø bys vognmannhistorie 1828-1979 (lokalhistorie, eget forlag)

Aase Falch: Steinete stier (roman, Falch forlag)

Helge Stangnes: Titingtanka (dikt av Liv Bertine Saltnes, Poetica)

Musikalsk pauseinnslag: Niillas Holmberg og Roope Mäenpäa

Nathan Mogos: Amid the Chaos (roman, eget forlag)

Roald Larsen: Skrømt i skrift (sagn, Arktisk forlag)

Kristin Bjørn: Sant nok (noveller, Gyldendal)

Niillas Holmberg: The way back (dikt, Francis Boutle Publishers)

Musikalsk avrunding: Niillas Holmberg og Roope Mäenpäa

Kl. 22.00: Morten Strøksnes i samtale med Tor Eystein Øverås om Havboka

KONFERANSIER: Kristine Myhre Tunheim

medvirkende:

AinoHivand
www.ainohivand.com

Aino Hivand er fra Bugøyfjord i Sør-Varanger, nå bosatt i Samuelsberg. Hun er billedkunstner og debuterte som forfatter i 2004 med barneboken Čoarvevieksá Lieđđeriemut (Biens blomsterfest), som det også er laget et spill til. Hivand har laget illustrasjonene og skrevet den norske originaltekst til den tospråklige barneboka Garjjáid gižžu – Ravnenes kamp, som hun leser fra på bokdagen.

Foto: Studio Borga
Foto: Studio Borga

Rauni Magga Lukkari er født og oppvokst i Utsjok, Finland. Hun har bodd i Tromsø siden 1980, hvor hun driver forlaget Gollegiella. Lukkari debuterte med diktsamlingen Jienat vulget i 1980, og har siden gitt ut en rekke diktsamlinger, hvorav Losses beaivegirji (Mørk dagbok, gjendiktet av Laila Stien og Harald Gaski) ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Hun har også skrevet skuespillet En lykkens mann/Lihkkosalmmái som ble spilt på Nationalteateret i 2007. I år er Lukkari aktuell med den nord-samiske oversettelsen av Aino Hivands Garjjáid gižžu – Ravnenes kamp.

Foto: Yngve Olsen Saebbe
Foto: Yngve Olsen Saebbe

Marry Ailonieida Somby er fra Tana, og er nå bosatt i Tromsø. Hun debuterte i 1976 med barneboka Ámmul ja alit oarbmælli (Ammul og den blå kusinen) som var den første barneboka på samisk. Hun har siden gitt ut en rekke bøker både på norsk, svensk og samisk. Hun har skrevet både poesi, og dramatikk for Beaivváš-teateret. I fjor ga hun ut Čerbmen Bizi /Reinkalven Lille Bizi, som er nominert til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Somby er i år aktuell med Stáinnak, en barnebok på nordsamisk.

Foto: Eetu Niininen
Foto: Eetu Niininen

Niillas Holmberg er poet, musiker og skuespiller fra Utsjok i Finland, nå bosatt i Tromsø. I 2009 debuterte han som poet med diktsamlingen Dego livččen oaidnán iežan (Som om jeg hadde sett meg selv). I 2013 kom hans andre diktsamling ut, Amas amas amasmuvvat, (Så den fremmede ikke blir mer fremmed, gjendiktet til norsk av Rawdna Carita Eira, 2015.) Den ble hedret med Samerådets litteraturpris i 2014 og nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2015. Våren 2016 ga han ut The way back, en tospråklig utgivelse med nyskrevne dikt gjendiktet til engelsk av Holmberg, Lisa Jokivirta og Clive Boutle.

Roope Mäenpää er en finsk, klassisk skolert musiker og Niillas Holmbergs musikalske samarbeidspartner.Niillas og Roope har spilt sammen siden 2008 og har gitt ut albumene Manin guotan girjii fárus (Tuupa Records 2011) og Assimilašuvdna blues (Tuupa Records 2014.)

Foto: Lars Åke Andersen
Foto: Lars Åke Andersen

Jan Tore Noreng bor i Mefjordvær på Senja og er utdannet ved forfatterstudiet i Tromsø. Han debuterte i 2011 med barneboka Dødens skole, som ble nominert til Arks barnebokpris samme år. Til sammen har han gitt ut fem bøker som har slått godt an hos et ungt publikum. Til bokdagen kommer han med #alfahann, som nettopp vant Uprisen 2016 – ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok.

hallvard-birkeland

Hallvard Birkeland er oppvokst på Sortland og har bodd i Tromsø i over førti år. Han har gitt ut dikt og lokalhistoriske bøker, blant annet de tre første bindene i et storstilt verk om Tromsøs utelivshistorie fra 1794 frem til i dag. I år er han aktuell med det lokalhistoriske verket Fra dasskjører til herskapskusk. Tromsø bys vognmannshistorie 1828-1979.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe
Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Aase Falch er fra Nordreisa og bor i Tromsø.
Hun debuterte i 2004 med lyrikksamlingen Vær og uvær i natur og sinn, og har siden gitt ut flere diktsamlinger og romaner.
Årets utgivelse, Steinete stier, er første boken i en trilogi.

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Hilde Kat. Eriksen
Foto: Hilde Kat. Eriksen

Liv Berntine Saltnes er fra Kvænangen i Nord-Troms, og har bodd i Tromsø og Nordreisa i sitt voksne liv. Hun debuterte i 2015 med diktsamlingen Titingtanka. Utgiver Helge Stangnes presenterer samlingen på vegne av Saltnes.

Foto: Thomas West Johnsen
Foto: Thomas West Johnsen

Nathan Haddish Mogos vokste opp i Etiopia med eritreiske foreldre, og bor i Tromsø.
Han debuterte i 2014 med romanen Mottaket, oversatt til norsk av Tor Edvin Dahl.
I år er han aktuell med romanen Amid the chaos.

Roald Larsen Fot arktisk forlag

Roald Larsen er til daglig førsteamanuensis på Institutt for lærerutdanning og pedagogikk ved UiT Norges Arktiske Universitet.  Skrømt i skrift er sjette bind i serien Levende sagntradisjon fra Nord-Norge hvor Larsen har dokumentert den levende fortellertradisjonen i vår nordlige landsdel.

Foto: Julie Pike
Foto: Julie Pike

Kristin Bjørn har gått Forfatterstudiet i Tromsø og har bred erfaring fra arbeid med tekst for scene.
Hun er daglig leder for Stiftelsen Ferske Scener.
Novellesamlingen Sant nok er hennes debut som skjønnlitterær forfatter.

Foto: Baard Henriksen
Foto: Baard Henriksen

Morten A. Strøksnes er født i Kirkenes og bor i Oslo. Han er idéhistoriker, journalist, fotograf og forfatter. I 2011 fikk han Språkprisen for fremragende bokmål for bøkene Hva skjer i Nord-Norge? (2006) og Et mord i Kongo (2010) samt for sine spalter og reportasjer. Høsten 2015 utga han Havboka – eller Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. For denne ble Strøksnes tildelt Brageprisen og Kritikerprisen 2015 for beste sakprosabok. Havboka er så langt solgt til 14 land.

Foto: Julie Pike
Foto: Julie Pike

Tor Eystein Øverås er fra Bodø og bor i Trondheim. Han debuterte i 1993 med romanen Tittelløs, og har siden gitt ut en roman, en reiseskildring, og tre samlinger med artikler/essays, med Hva er et essay (2014) som den siste. Øverås har vært redaktør for litteraturtidsskriftet Vinduet (1998-99), har virket som litteraturanmelder i Klassekampen og Morgenbladet, og ble i 2010 utnevnt til Årets litteraturkritiker.

Foto: Marius Fiskum
Foto: Marius Fiskum

Kristine Myhre Tunheim er frilansskuespiller og driver teaterkompaniet Rimfrost Teaterensemble. Der hun har vært involvert i samtlige av de 12 produksjonene til ensemblet. Som frilansskuespiller har Tunheim medvirket i forestillingene til blant annet Teaterfabrikken, Ferske Scener, Forsvarets Musikkorps Nord-Norge/Rikskonsertene og Teatret Vårt.

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa