Finnes det en moderne saga? Og hva kjennetegner moderne sagalitteratur? Vi har invitert de prisbelønte forfatterne Tore Kvæven og Bergsveinn Birgisson til en samtale med sagaen i fokus. Begge skriver bøker sterkt inspirert av den norrøne sagalitteraturen, og vi har spurt dem hvordan denne eldgamle sjangeren påvirker deres egen skriving. Vi gleder oss!
Tore Kvæven er sauebonde og lærer, bosatt i Sirdal i Vest-Agder. Han debuterte i 2011 med «Hard er mitt lands lov», en historisk roman om et eventyrlig vikingtokt til det indre av Kongo på 1000-tallet. I 2018 fikk han Brageprisen for sin andre roman «Når landet mørknar». Året er 1293 og stedet er Grønland. Her blir vi kjent med tenåringen Arnar som jakter på hvalross i den iskalde fjorden ved Vesterbygda, og vi får et intenst og troverdig bilde av det harde livet på Grønland i middelalderen.
Bergsveinn Birgisson har en doktorgrad i norrøn filologi og bor for tiden i Bergen. Han ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen «Svar på brev frå Helga» (2012) og til Brageprisen i kategorien sakprosa for «Den svarte vikingen» i 2013. Denne boka handler om forfatterens egen stamfar 30 slektsledd tilbake i tid, kongssønnen Geirmund Heljarskinn fra Rogaland som flykter fra Harald Hårfagres regime og slår seg opp på Island på 800-tallet. I 2016 utga Birgisson «Soga om Geirmund Heljarskinn», med samme hovedperson som han skrev faglitterært om i «Den svarte vikingen». Hvem var denne Geirmund Heljarskinn, og hvorfor har ettertiden forsøkt å glemme ham?
Gratis og åpent for alle. Velkommen!
Arrangementsrekka «Forfattersamtalen» er et samarbeid mellom Norsk Forfattersentrum og Deichmanske bibliotek, Majorstuen filial. Samtalen om sagalitteratur er en del av Norsk Forfattersentrums satsning i Bokåret 2019, under vignetten «Finn din sjanger».