Fins det en moderne saga? Og hva kjennetegner moderne sagalitteratur? Vi har invitert de prisbelønte forfatterne Tore Kvæven og Bergsveinn Birgisson til en samtale med sagaen i fokus. Begge skriver bøker sterkt inspirert av den norrøne sagalitteraturen, og vi har spurt dem hvordan denne eldgamle sjangeren påvirker deres egen skriving.
Tore Kvæven er sauebonde og lærer, bosatt i Sirdal i Vest-Agder. Han debuterte i 2011 med «Hard er mitt lands lov», en historisk roman om et eventyrlig vikingtokt til det indre av Kongo på 1000-tallet. I 2018 fikk han Brageprisen for sin andre roman «Når landet mørknar». Året er 1293 og stedet er Grønland. Her blir vi kjent med tenåringen Arnar som jakter på hvalross i den iskalde fjorden ved Vesterbygda, og vi får et intenst og troverdig bilde av det harde livet på Grønland i middelalderen.
Bergsveinn Birgisson har en doktorgrad i norrøn filologi og bor for tiden i Bergen. Han ble nominert til Nordisk råds litteraturpris for romanen «Svar på brev frå Helga» (2012) og til Brageprisen i kategorien sakprosa for «Den svarte vikingen» i 2013. Denne boka handler om forfatterens egen stamfar 30 slektsledd tilbake i tid, kongssønnen Geirmund Heljarskinn fra Rogaland som flykter fra Harald Hårfagres regime og slår seg opp på Island på 800-tallet. I 2016 utga Birgisson «Soga om Geirmund Heljarskinn», med samme hovedperson som han skrev faglitterært om i «Den svarte vikingen». Hvem var denne Geirmund Heljarskinn, og hvorfor har ettertiden forsøkt å glemme ham?
Lørdag 2. november kl. 12.00 Infosalen i Mælandsgården, Skudeneshavn
---
Arrangementet er en del av Norsk Forfattersentrums satsning i Bokåret 2019, under vignetten «Finn din sjanger», og gjennomføres i samarbeid med Karmøy folkebibliotek. Arrangementsrekka «Finn din sjanger» presenterer bøker og forfattere innafor et bredt spekter av litterære sjangre, gjennom forfattersamtaler over hele landet. Samtalene gir innblikk i forfatternes egne arbeidsmåter og erfaringer. Målet med samtalene er å trigge lesegleden hos publikum gjennom sjangerutforskning, ved å se på sjangerens konvensjoner, overlapp, brudd og fargesprakende muligheter. Les mer her.