Bokdag på Forfattersleppet

Velkommen til bokdag på Forfattersleppet. Cornerteateret åpner dørene for en hel dag med forfattere som leser fra sine nyeste bøker.

Bokdag på Forfattersleppet

Forfatterne kommer!
De har med seg liv og død og hav.
De store følelsene. De store spørsmålene.

kl. 14.00

Hildegunn Dale, Fredrik S. Hagen, Erlend Kaasa og Espen Stueland

kl. 15.00

Monika Yndestad, Chris Tvedt og Jørgen Jæger. Minikonsert med Chris Tvedt & Gjengangerne

kl. 16.15

Stig Holmås, Ragnar Hovland, Odd W. Surén, Siri Økland og Anders Totland

kl. 17.15

Pedro Carmona-Alvarez, Erlend O. Nødtvedt, Marit Eikemo og Tormod Haugland

Pris kr 100,- for en hel dag med litteratur

Billettsalg i døren og hos Norli Strandgaten inntil to timer før arrangementet
e-post:
strandgaten@norli.no, telefon 40434544
Norli Strandgaten selger forfatternes bøker under arrangementet.

kl. 20.00

Foto: Skjalg Ekeland
Hovland og Tomrens popleksikon (vol. 2)

Velkommen til førjulskonsert på Cornerteateret: En alfabetisk gjennomgang av det forrige århundrets populærmusikk.

Med seg på scenen har de et eminent knippe musikere:
Anders Bitustøyl, Einar Sogstad, Heine Bugge, Åse Britt Reme Jakobsen og Hallvar Djupvik.
Arrangør: Cornerteateret

Billetter på Ticket Co. Kr 380,- (Klikk på lenken for billetter)

Med forbehold om endringer i programmet.

Forfatterne leser fra sine nyeste bøker

Hildegunn Dale
Rapportar frå havet

Ein forfattar legg ut på ei reise i eit år saman med kapteinen og dottera deira Olina. Hunden og kattane må bli att heime. Om bord i seglbåten Elle Melle har dei loggbøker, notatbøker og eit skipsbibliotek.
Rapportar frå havet er ei poetisk omarbeiding av notat frå denne reisa, og vi får også glimt av Olina sine nedteikningar.
Kva skjer når ein legg det vanlege livet bak seg og gir slepp på tid og stad?
Kva skjer med refleksjonane, med draumane – med skrifta –, når ein er i stadig rørsle?

Fredrik Hagen
Han ligner en måte å sove på

Hukommelsen er levende i kroppen; Hva bruker vi vel mer tid på enn å forsøke å forstå oss selv ved hjelp av minnene? Han ligner en måte å sove på er en diktsamling om voldsomheten i å leve, å være et menneske sammen med andre mennesker og alene, om å se noen ville dø. Vi følger et jeg bakover og framover, i barndom og voksenliv, i minner og handling. Hva skjer med verden og menneskene i den når noen forsøker å ta sitt eget liv? Hva skulle du gjort, om du kunne gjort noe? Hvem er vi i verden når noen ønsker å forsvinne fra den?

Erlend Kaasa
Men ikkje Maria

Familielivet har ikkje alltid vore eit opplagt val for Palle. Men no er han her, med kona Gro og eit lite barn i ein forstad til Bergen. Han har nettopp gått ut i pappapermisjon og ser fram til å vie seg til familielivet og til å bli betre kjent med vesle Dagne. Men like under den kvardagslege overflata ulmar eit fortærande mørke.

Men ikkje Maria er ein roman om eit liv som pendlar mellom frelse og undergang. Det er ein roman om begjær, svik, kjærleik og død, og om kor ualminneleg vanskeleg det kan vere å leve eit alminneleg, enkelt liv.

Espen Stueland
Eilert Sundt-tilstanden

Dette er en lyrisk historieleksjon du aldri har lest maken til. Eilert Sundt-tilstanden er et storslått diktverk om mennesket Sundt, om hans idealer for en objektiv forskning, om ømheten for de fattige og deres utrettelige slit under elendige forhold, og om kampen mot fordommer og bakstreverske ideer. Espen Stueland veksler mellom poesi og 1800-talls-prosa, mellom fortettede øyeblikk og store historiske sveip, mellom sosiologiske og medisinske fakta og sterke emosjoner.

Monika N. Yndestad
Ulmebrann

Fjerde kriminalroman om Alice Bratt. En buss står i full brann i en tunnel i Bergen. Alice Bratt, journalist i BA, skjønner raskt at dette ikke er en vanlig trafikkulykke. Hva er det som skjuler seg i det utbrente vraket? For Alice blir saken dypt personlig. I bussen var en av hennes gode venner, Hassan. Mens han ligger kritisk skadet på sykehuset, begynner Alice å få e-poster. Det er ni dager til byens nye ordfører skal velges.

Chris Tvedt
Formildende omstendigheter

En natt blir forsvarsadvokat Mikael Brenne vekket av en telefon. Det er en klient, Nina Sunde, som ringer, og hun er livredd. Noen har tatt seg inn i huset hennes. Mikael kaster seg i bilen, men da han kommer frem er det for sent. I stuen ligger Ninas eks-mann, skutt.
Det ser ut som et soleklart tilfelle av nødverge og Mikael kjenner seg trygg på at han skal få Nina frikjent. Men det viser seg at hun ikke har fortalt sannheten.
For hvor går egentlig grensen? Når er det lov å drepe et annet menneske?

Jørgen Jæger
Judasskuddet

Ondskapen herjer under overflaten i idylliske Fjellberghavn. Flere mennesker ryddes av veien, og drapene kamufleres som overdosedødsfall. Jakten på en kynisk liga begynner, en liga som ikke kjenner noen begrensninger. Politioverbetjent Cecilie Hopens oppgave blir ikke enklere når mye tyder på at de har en Judas i politiet. Ole Vik har i alle år bebreidet seg selv for datteren Marias overdosedødsfall. Nå får han endelig mulighet til å ta et oppgjør med hennes død. Det skal vise seg at ingenting var som han hadde trodd.

Stig Holmås
Innom

Stig Holmås vender tilbake til poesien. Innom er en samling varme, kloke, engasjerte dikt som reflekterer over våre livsbetingelser her på jorden, som mennesker i en politisk virkelighet, og som individer som er innom denne kloden en kort stund, men lenge nok til å jobbe og danse og drømme. Det er dikt en kan kjenne seg igjen i, og dikt som inviterer leseren til å gjøre sine egne tanker omkring menneskets plass i tilværelsen.

Ragnar Hovland
Litt betyr det no likevel

I si nye essaybok plukkar Ragnar Hovland opp tråden frå Kunsten å komme heim og andre essay (2011) og leier oss vidare gjennom sin personlege litterære kanon. Vi får mellom andre møte Arthur Conan Doyle, Stella Gibbons, Torgny Lindgren, Kenneth Grahame, Kjartan Fløgstad, John Steinbeck, Arne Garborg, A.A. Milne og Claes Hylinger. Vi får òg lese meir samfunnsorienterte essay, som den sterke teksten om Charlie Hebdo, og vi blir vitne til det som kunne blitt eit intervju med Odd W. Surén. Også artisten Nico er å finne i samlinga, og vi får høyre om kunnskapsbøkene som frå tidleg av var viktige for Hovland.

Odd W. Surén
Hvis vi lever til neste år

I sin siste roman presenterer Odd W. Surén tekster som veksler mellom burlesk komikk, karikaturer av kapitalismen og konkurransesamfunnet, personlig erkjennelse og filosofiske resonnementer. Tekstene kan leses enkeltvis, men bindes også sammen av personer og handlinger både innenfor det rasjonelle, og langt utenfor, og de gir muligens endelige svar på stridsspørsmål som: Hva er egentlig selvinnsikt, og er det noe å trakte etter? Finnes det en samfunnsklasse der alle kvinner heter Anita? Hvor langt er noen villige til å gå for å få et stykke Kvæfjordkake? Vil misjonsbefalingen bli fullbyrdet av en pornofiksert mann ved navn Hellemann Bolle? Er det mulig å finne et mønster i resultatene fra Rikstoto?

Hvis vi lever neste år er både et overflødighetshorn av språklig oppfinnsomhet og sprudlende vidd, og et portrett av det sårbare og ensomme dyret vi kaller mennesket.

Siri Økland
Den tid, den song

Vare dikt om å finne sin plass i tilværet. I si første diktsamling skriv Siri Økland om dei små observasjonane og vedundera i kvardagen, men ho lèt også dei store linjene mellom generasjonane tre fram. Med eit nært blikk på slekta både før og etter henne skriv ho fram ein idyll der eit mørke lurer, og ei sorg der det også finst lys. Konkret og lågmælt skriv ho blant anna om slektsgarden, om barndom og familie. Og med same pulsen skriv ho både om døden og framtida, om det mystiske og uavklara – og det å høyre til.

Anders Totland
Vintertonar

Kan ein reparere ein knust familie?

Ein urovekkjande telefonsamtale driv Isak til å vende tilbake til bygda han vaks opp i, ein stad han for lengst trudde han hadde lagt bak seg. I møte med sin døyande far og søstera han aldri blir klok på, prøver han å komme nærmare si eiga historie: finne svar på kva som eigentleg skjedde med mora, og kven som har svike kven. Vintertonar er ei historie om sanning, løgn og løyndommar og om stilla som høyrer heime imellom.

Pedro Carmona-Alvarez
Refrenger

Tekster om stemmer og avtrykk. Refrenger består av en rekke essays som kretser om sanger og stemmer, lytting og litteratur, identitet og biografi. Pedro Carmona-Alvarez skriver om sin egen familie, om deres flyktninghistorie, og om hvordan musikk og nostalgi utvider og sementerer kollektiv og individuell hukommelse. Her utforskes barnesangenes univers via søvnfigurer og historie, og amerikansk sangtradisjon via sangere som Mercedes Sosa, Bob Dylan, Leonard Cohen og Bruce Springsteen. Litteraturens dannende kvaliteter diskuteres via møter med Simone Weil, Alejandra Pizarnik, Anne Carson, Medusa, Roberto Bolaño, Gabriel García Márquez.
Refrenger er en bok om ekkoer og gjenklanger, hukommelse, død, vold og historie.

Erlend O. Nødtvedt
Slekter

Poetens forfedre og formødre er utgangspunktet for denne slektsgranskningen i diktform. En lyrisk genealogi med et tidsspenn fra neolittiske folkevandringer til familiemytologiens oldeforeldre. Fra slektstreet vrimler fortidens skikkelser, i en diktsamling der anene og arvestoffet forfølges i kirkebøker, ættetavler, gravminner og skifteprotokoller, men også gjennom arkeologiske funn og moderne DNA-forskning. Genealogi er ikke bare søken etter røtter, opphav og sammenhenger, det er også et sted der fortidens ofte selvmotsigende og kaotiske natur avslører seg. Gjennom en poetisk behandling av kildene, undersøker diktsamlingen prinsippene og de språklige formene som til sammen danner en historisk identitet.

Marit Eikemo
Hardanger

I eit skur på Kvanndal Kai deler tre framande ei flaske sprit ei natt opp mot jul. Ei mor og ei dotter køyrer innover dei farlege vegane i Hardanger – mora vil vise den likesæle tenåringsjenta kor ho sjølv kjem ifrå. Ein mann lagar 50 liter sider på bestilling, men det går ikkje heilt etter planen.

Novellene i Hardanger handlar om å reise bort og om å komme heim, og om å alltid bere med seg staden ein kjem ifrå. Eikemo skriv om det innforståtte og unike i det lokale og om det alle kan kjenne seg att i: fellesskap, vennskap og kjærleik og ambivalensen i relasjonane mellom menneske.

Tormod Haugland
Om søvn og mørke

Tormod ligg i graset og lever seg inn i mauren sitt liv, dei som held seg i skjul under steinar og røter. Han drøymer seg bort frå livet på marka, frå slåtten og suta for jord og dyr. Tormod er fødd til å ta over garden han veks opp på, men ein stad på vegen endrar livet retning. Han tek kunstutdanning, sel garden og vert forfattar.

Andre arrangement

Sjå alle arrangementa