Sønnen til en tyv

Forfatterbesøk med Ingrid Wiese.
– Det overordnete temaet for dobbelttimen er Hvordan bygge opp en fortelling?  Jeg tar utgangspunkt i ungdomsboken Labyrinten fra 2008 for å nærme meg dette.

 

om produksjonen

Labyrinten Ingrid WieseLabyrinten er en bok som henvender seg til både gutter og jenter. Jeg er opptatt av fortellingen i alle former, og vil også trekke veksler på at jeg skriver for film. Men Labyrinten vil stå i sentrum, en ungdomsroman på 200 sider, om tolv år gamle Kent, som er sønnen til en tyv. Boken handler om:

  • Hvordan det er å ha en pappa som sitter i fengsel.
  • Hvordan det er å bli mobbet på skolen på grunn av noe én ikke kan noe for.
  • Hvordan en vanskelig tilværelse kan føre en ung person på avveie, mot ungdomskriminalitet, i et fortvilet ønske om å passe inn, høre til.
  • Kent trenger å finne ut hvem han selv er, uavhengig om pappa sitter inne eller ikke.

Det er for øvrig et tre siders utdrag fra boken i Gyldendals nye læreverk Kontekst (3), Norsk for ungdomstrinnet.

For en dobbelttime vil opplegget bli slik:

Første time vil jeg med utgangspunkt i boken, beskrive hvordan jeg har jobbet fortellerteknisk for å få frem dramaet til Kent, og brukt spenningselementer for å hekte leseren.  Jeg vil også trekke frem at boken er bygget opp med scener, som i en film.

I annen time vil jeg ta utgangspunkt i en medbragt power point, for å få frem en diskusjon med elevene, der vi blant annet vil komme inn på miljøskildringer, fortellerpespektiv og virkemidler.

 

forberedelser

Elevene bør ha lest tekstutdraget fra Labyrinten før forfatterbesøket. Forbered gjerne noen spørsmål i klassen på forhånd.

om forfatteren

Foto: Gyldendal Norsk Forlag.

– Jeg har skrevet fem bøker for aldersgruppen 10-14: Labyrinten, Ikke gjør det!, Røde spor, Gå ikke alene! og Farlig sommer .

Som frilans filmarbeider har jeg jobbet på en rekke langfilmproduksjoner. I hovedsak i fagsjefstilling som script, på blant annet Fritt Vilt 3, De usynlige og Hawaii, Oslo.  Har også jobbet med filmmanus og er originalforfatteren til manuset som ligger til grunn for barnefilmen Venner for livet fra 2005. Har også jobbet som manuskonsulent på flere langfilmprosjekter og tv-serier. Er frilanskonsulent for norsk skjønnlitteratur og krim hos for Juritzen forlag.

Jeg har også erfaring fra pressen som co.redaktør av filmbladet Rush Print, redaksjonsmedlem i Z filmtidsskrift og jeg har skrevet for tidsskriftet Film&Kino. Var i en periode filmanmelder for Morgenbladet og Klassekampen.

Mer om Ingrid Wiese i
forfatterkatalogen

Produksjonsfakta

Målgruppe
8. – 10. trinn

Produsent
Ingrid Wiese

Arena
Klasserom/grupperom

Teknisk krav
Prosjektor og tavle/whiteboard

 

Programlengde
90 minutter

Elever
Maks 30 pr formidling – inntil 2 dobbelttimer pr. dag.

Opprigg / nedrigg
0 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

STATUS

2014/2015: 9.klasseturne i Oslo

KONTAKTINFO

Ingrid Wiese
Telefon: 94 85 99 60
E-post: ivy.wiese@gmail.com