Skygge – der fortellinger skapes

Mellom lys og mørke finnes en kraft som kan inspirere til å lage gode fortellinger. Hvilken stemning en tekst vekker i oss er viktig. Hvordan kan vi bare med ord skape gåsehud? Hvordan kan vi male fram kontrastfylte bilder som suger oss fast?

om produksjonen

KaoshjerteI denne timen ser vi på bruk av lys og mørke for å bringe karakterer til liv, for å bygge stemningen i en tekst, og for å lage spenning i historien. Spenningen ligger ikke alltid i halshugget, men i bøddelens forhold til sitt offer.

For hvilke egenskaper skal vi gi en hovedperson for at det skal bli en god historie? Også hun må ha skyggesider for at vi skal bry oss. Hva er det ved en fiktiv karakter som gjør at vi gidder å snu 350 sider i en bok, se sju sesonger av en tv-serie, høre 76 timer lydbok eller spille 100 timer dataspill – bare for å se hvordan det går?

Sjangermessig fokuserer vi på fantastisk litteratur (fabelprosa/fantasy); dens røtter, historikk og plass i samtiden. Vampyrer, varulver, huldre og zombier; krefter mennesket har trodd på til alle tider som nå har fått stor plass i populærkulturen. Mange mener at disse figurene bare avspeiler menneskets mørkere sider.

Forfatteren tar utgangpunkt i eget arbeid, men bruker også andre eksempler fra litteratur, eget liv, vandresagn, film og dataspill.  Timen er lagt opp delvis som foredrag, og delvis som dialog, ispedd noen øvelser og en liten quiz. Hun forteller og leser fra bøkene sine.

 

om forfatteren

Foto: Anja Ivanowitz

Lise Forfang Grimnes er forfatter og kulturformidler, opprinnelig fra Oslo, bosatt i Nannestad. Hun jobber hovedsakelig med forestillinger gjennom Den Kulturelle Skolesekken, kursvirksomhet rettet mot skole og ungdom, samt at er engasjert gjennom året i UPOLERT – et fortellerprosjekt hvor unge afghanere forteller livshistoriene sine. Lise F. Grimnes har skrevet boka Kaoshjerte (2014) som hun fikk Kulturdepartementets debutantpris og Østfoldungdommens Kritikerpris for, samt oppfølgeren Blodskraft (2016).

Mer om Lise Forfang Grimnes i
forfatterkatalogen

produksjonsfakta

Målgruppe
8 – 10. klasse,

Produsent
Lise Forfang Grimnes

Arena
Klasserom / aula / sal

Teknisk behov
PC med internett, projektor, lerret, lyd
Blending er en fordel

Programlengde
40 minutter. Maks to forestillinger pr. dag.

Elever
60 per forestilling

Opprigg
15 minutter

Nedrigg
5 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket.

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

STATUS

Referanser:Biljana Kovačević , Litteraturhuset i Oslo: 22 95 55 30 / 97 68 28 39
Bjørn Kristiansen, produsent Kultur.Akershus: 22 05 53 42 / 48 03 09 12

KONTAKTINFORMASJON

Lise Forfang Grimnes
Telefon: 91 60 49 17
E-post:  lise@snirkelsnakk.no
Hjemmeside: www.lisegrimnes.no