Rainer-Maria Nøtteskrike

Utgangspunktet for produksjonen er at opplevelsen av improvisasjonsmusikk og poesi ikke kan reduseres til forståelse alene. Opplevelsen er ikke nødvendigvis av kontemplativ art, men kan like gjerne være et tilbud eller en invitasjon til medskaping og samtale.

om produksjonen

Fortelleren i poeten Arild Vanges tekst er en nøtteskrike som holder til i skogen ved Duino-slottet i Nord-Italia, hvor den østerrikske dikteren Rainer Maria Rilke skrev de første Duino-elegiene.
Utøverne i improvisasjon har et lyttende ansvar overfor den andre som innebærer at man ikke reduserer den andre til et aspekt ved seg selv, men ønsker henne/ham velkommen som annerledes.

Rainer-Maria Nøtteskrike forteller historien sin gjennom Arilds stemme og sang og Lars’ pianospill. Samtidig responderer Lars og Arild på det elevene forteller i løpet av forestillingen. Slik blir forestillingen helt forskjellig fra gang til gang, avhengig av elevenes innspill og reaksjoner.

Rainer-Maria Nøtteskrike er ei leken alvorlig fugl som elsker å invitere lytteren inn i universet sitt. Han-hun skifter etternavn fra land til land, er flerspråklig og tokjønnet. Nøtteskriken er nysgjerrig på hvordan det er å være menneske og spør for eksempel: Hva trenger du å ta vare på for å klare deg? Hva lagrer du, hva samler du på? Hvilke lyder/hvilket språk bruker du når du er glad, trist, ensom, begeistret? Blir du hørt når du skriker? Hører noen deg når du skriker inni deg? Hermer du? Blir du ertet for å herme? Hvordan er det å være annerledes?

Rainer_02

Foto: Suzanne Bordemann

Rainer_01

Foto: Suzanne Bordemann

 

 

om de medvirkende

Arild Vange er poet, oversetter og gjendikter. Siden debuten i 1990 har han gitt ut en rekke diktbøker og gjendiktninger/oversettelser. I tillegg har han lang erfaring som konferansier og møteleder. Blant annet reiste han i 2007/08 på Norgesturné med et tospråklig tandem-prosjekt, det vil si presenterte og ledet samtaler med norske og tyske forfattere i samarbeid med Goethe-instituttet. Høsten 2010 var han på turné i Den kulturelle skolesekken i Sør-Trøndelag med den skotske gitaristen og komponisten Neil Davidson. I tillegg har han undervisningserfaring både som skrivekurslærer og som norsklærer i Tyskland.  Arild er også aktiv i teaterimprovisasjonsgruppa DVELL.

Mer om Arild Vange i
forfatterkatalogen

 

Pianisten og perkusjonisten Lars Dybvik er en erfaren musiker som siden 1975 har spilt i en rekke punke-, nybølge-, pop- og rockeband og gitt ut flere plater. Fra 1981 spilte Lars sammen med Arild i flere punke- og nybølgeband i Oslo. Lars spilte trommer og tangenter, Arild skrev tekstene og var vokalist. Lars er utdannet lærer og har siden 1995 vært ansatt på mellomtrinnet på Rommen skole som kontaktlærer, faglærer og leselærer. Han har hatt ansvar for barn med spesielle behov og har bred formidlingserfaring.

Foto: Suzanne Bordemann

Foto: Suzanne Bordemann

 

Foto: Jeanette Helleberg

Foto: Jeanette Helleberg

 

produksjonsfakta

Målgruppe
5. – 7. klasse

Produsent
Arild Vange og Lars Dybvik

Arena
Klasserom / sal / aula. Blending ikke nødvendig.

Teknisk behov
Piano/el-piano (kan ha med eget el-piano), notestativ, sanganlegg, to mikrofoner.

Programlengde
45 minutter. Maks to forestillinger per dag

Elever
60 per forestilling

Opprigg
30 minutter

Nedrigg
15 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket.

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

status

Mottaker av Produksjonsstøtte for litterære produksjoner 2014.
Helt ny produksjon, foreløpig uten tilbakemeldinger.

kontaktinformasjon

Arild Vange
E-post: arildvange@gmail.com