Nils og nabokjøterne

Nils og nabokjøterne er en litterær forestilling rundt boken med samme navn, og temaet frykt

OM PRODUKSJONEN

Nils og nabokjøterne er en litterær forestilling rundt boken med samme navn, og temaet frykt. Hovedpersonen i boka er redd for hunder. Så redd er han at han egentlig ikke tør å gå til skolen fordi han møter hunder på veien. Det er ganske fælt å være Nils. Han frykt er ille nok i seg selv, og værre blir det når selv ikke de voksne rundt ham godtar hva han er redd for. Og sånn er det ofte med følelser. Når er det lov å være redd? Når er det lov å være sint, lei seg, trist eller glad? Eller kan noen egentlig bestemme det? Står det noe om dette i Norges lover?  Nei, det gjør det jo ikke. og med produksjonen ønsker jeg å gjøre alle følelser lovlige og velkomne.

Forfattermøte består i at forfatteren leser og viser bilder fra boka.Elevene forteller da ofte om ting de er redde for.  Voksne er jo også redde for ting. Og ofte kan det være veldig rare ting man er redd for.. Og når man er redd for noe, blir det jo som oftest mindre skummelt når man deler det.

Forfatteren samtaler også med  barna om hvordan illustratøren har tenkt når hun har illustrert boken. Hun har valgt noen kule triks som jeg avslører for elevene. Og klarer elevene å finne en liten feil i boka…?

 

OM FORFATTEREN

Jeg, Hege Enersen Bjerkelien, er forfatter av boken «Nils og nabokjøterne» og  debuterte i 2019. Jeg jobbet 8 år som barne- og ungdomsarbeider i barneskolen. Under disse årene, og som mor selv, opplever jeg at vi voksne ofte er dårlige til å godta barns følelser. Kan vi bestemme hva et barn har lov til å være lei seg for? Sint for, eller redd for? Eller glad for? Med dette utgangspunktet skrev jeg historien om Nils.

Det kan fort bli et alvorlig tema. Boken er ganske tullete, og forestillingen rundt den det samme. Jeg ønsker at alle går ut til friminutt med en god latter og et enklere forhold til følelser.

PRODUKSJONSFAKTA

Målgruppe:
2 – 5 klasse

Egner denne produksjonen seg i skolen:
Ja

Tekniske krav:
Muligheter for å vise bilder på skjerm.

Programlengde:
45-60 minutter.

Opprigg/nedrigg
5 min.