Kan ungdom forandre verden?

Kan ungdom forandre verden? Hjelper det å protestere og demonstrere mot myndigheter som styrer et land dårlig? Under ”Den arabiske våren” var det langt på vei ungdommene som satte i gang revolusjonen.

om produksjonen

Gjennom fortelling, foto og lesning fra boka Egypt – revolusjon i faraoenes land er dette spørsmål jeg vil stille elevene. Her vil elevene møte noen av de egyptiske ungdommene fra Tahrir-plassen jeg snakket med. De får høre om de 18 intense dagene, da tusenvis av ungdommer demonstrerte i Kairo – noe som førte til at president Mubarak måtte gi fra seg makten den 11. februar 2011. Forut for dette hadde det vært stor aktivitet på Facebook. Etter demonstrasjonene satt ungdommene tilbake med sterke opplevelser og et brennende samfunnsengasjement. På nytt opplevde de at landets militærregime tok makten tilbake. Og ytringsfriheten ble igjen strammet inn.

I denne forestillingen vil jeg lese noen av intervjuene fra boka og vise bilder. Her blir det mange foto av den flotte grafittien som ble malt på vegger og murer i tiden rundt revolusjonen i Egypt. Disse motivene er ofte fulle av symboler og kan være utgangspunkt for samtaler med elevene under forestillingen. I tillegg vil jeg spille utdrag fra musikken til den egyptiske musikeren Ramy Essam. Han deltok selv på Tahrir-plassen og hans sanger ble jevnlig sunget under demonstrasjonene.

 

om forfatteren

Torunn Berge er utdannet grafisk designer og har jobbet med bøker og bokdesign hele sitt yrkesliv. Som ung deltok hun selv på mange demonstrasjoner mot krig og miljøødeleggelser. I senere år har hun vært på mange reiser rundt i verden. Boka Egypt – revolusjon i faraoenes land er resultat av to lengre reiser rundt i Egypt, både under og etter revolusjonen.

I 2014–2015 var hun student på Norsk Barnebokinstitutts Forfatterutdanning for sakprosa for barn og ungdom. Hun debuterte i 2013 med boka Langs Silkeveien i Sentral-Asia.

Mer om Torunn Berge i

Foto: Kai Holmen

produksjonsfakta

Målgruppe
8. – 10. klasse og 1. – 3. klasse VGS (tilpasset opplegg)

Produsent
Torunn Berge

Arena
Klasserom / sal / aula

Teknisk krav
PC / prosektor / skjerm / lydanlegg

Programlengde
45 minutter. Maks to forestilling pr dag

Elever
100 pr forestilling

Opprigg / nedrigg
10 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket.

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres

status

Mottaker av produksjonsstøtte fra Litteraturbruket 2016

kontaktinformasjon

Torunn Berge
Telefon: 93 44 50 69
E-post: tb@torunnberge.com