Overgrep og overlevelse

Historien handler om en mor (Marta) som forgriper seg på sin lille datter (Jenny). Vi får høre om Marta i den perioden hvor overgrepene foregår, hennes tanker, følelser og ikke minst frustrasjoner. Parallelt får vi historien om Jenny som voksen. Dels i form av noen dagboksnotater fra hennes arbeid med å fri seg fra det som skjedde, dels i en gryende forelskelse til en mann.

om produksjonen

For å snakke om boka og temaet i videregående skole tar Werner utgangspunkt i historien om Marta som ung; fra tida rundt konfirmasjonen og til hun er ca. 17 år.  En ungdom på 1930-tallet som er livredd for at noen skal oppdage at hun er pervers siden hun dras mot jenter, særlig er hun redd sin strenge far som tukter med vold. Som forberedelse til møtet kan elevene lese en tekst som handler om dette siste.

Gjennom opplesning fra boka og samtale vil forfatteren belyse følgende spørsmål:

·    Hva er seksuelle overgrep?

·    Hvem blir overgripere – hvordan tenker elevene seg en overgriper?

·    Når blir seksuell oppmerksomhet et overgrep?

·    Hva er konsekvensene – hva blir ødelagt?

·    Er det mulig å heles?

I samtalen vil hun dra inn elvenes synspunkter og refleksjoner.
Med utgangspunkt i det foregående kan en snakke om hvordan holdninger til seksualitet har endret seg de siste 60 – 70 årene, fra det helt hemmelige og fordekte til dagens Trekant, til dels store pornokonsum og deling av nakenbilder på nett.  Men også den nære situasjonen – hva skjer i fylla?  Jenter som kjenner seg presset til å gå mye lenger enn de egentlig vil.  Hvilke forventninger har guttene på seg? Osv.

om forfatteren

Mette Werner debuterte med novellen Piker i litteraturtidsskriftet Vinduet i 1978. I 1980 ble hun ansatt i Teamfilm as som manusforfatter. Samme år kom novellefilmen Rabies (regi Jan Toreg) og i 1982 novellefilmen Reisen. Werner har skrevet hørespill, artikler, noveller og romanen Jennys mamma fra 2013. I tekstene sine setter hun skarpt søkelys på vanlige mennesker liv. Reisen handler om integrering av psykisk utviklingshemmede i samfunnet mens Jennys mamma tar for seg seksuelle overgrep i familien sett både fra overgriper og offerets side.

Werner har i perioder oppholdt seg i Sveits, USA, India, Spania og Argentina. Etter endt lærerutdanning har hun kombinert undervisning og skriving.

Mer om Mette Werner i
forfatterkatalogen

Foto: Lisbeth Edvardsen

Foto: Lisbeth Edvardsen

produksjonsfakta

Målgruppe
1. – 3. klasse VGS. Dessuten Foreninger, organisasjoner, foreldregrupper i barnehager og skoler.

Produsent
Mette Werner

Arena
Klasserom / møterom / aula. Blending ikke nødvendig.

Teknisk behov
PC / projektor / nett

Programlengde
60 – 120 minutter. Tilpasset opplegg. Maks to forestillinger pr. dag.

Elever
10 – 60 per forestilling

Opprigg/nedrigg
0 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket.

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

status

Hør forfatteren lese utdrag fra boka.

Hør samtale om boka i Radio 1 FM i Molde

KONTAKTINFORMASJON

Mette Werner
Telefon: 95 44 95 49
E-post: mettewerner@hotmail.com