Et språk for det som er annerledes

Forfatterbesøk med Tarald Stein.
Hva har skriving med kjønn å gjøre? Jeg forteller om mine erfaringer rundt kropp og skriving. Noen ganger finnes det ikke ord for det man føler. Kan det hjelpe å lage sine egne ord, sitt eget språk? Kan man skrive dikt om sex?

Om produksjonen

– Mange er nysgjerrige på transpersoner og kjønnsidentitet. Jeg deler dobbelttimen i to, der første delen får unna den mest akutte nysgjerrigheten i forhold til kjønn, den andre delen dreier seg om skriving, fordelene ved dikt vs. prosa, forfatterlivet og utgivelse.

Den første delen bruker jeg til å snakke om kjønnsidentitet, pubertetsopplevelser, kroppsbilde, kroppslige endringer og selvforståelse. Dette vil illustreres av dikt fra Framandkar og Frikar.  Jeg legger opp til ca. en halvtime med spørsmål fra elevene mot slutten.

Den andre delen handler mer om skriving og tar opp spørsmål som å finne opp sine egne ord, skrive sin verden, dikt i opposisjon til fortellingen, friheten i poesien, forholdet mellom personlig og privat, det konkrete og det abstrakte, utgivelse og tilbakemeldinger jeg har fått. Også i denne delen leser jeg dikt for å illustrere tematikken. Jeg beregner god tid slik at det blir tid til mange spørsmål fra elevene (og lærere) etterpå.

Både debuten Framandkar (2008) og Frikar (2010) handler om kjønnsidentitet, kropp, kjærlighet og forhold til andre mennesker. Dette er spesielt relevant for ungdom. Mange ungdommer synes også at det er litt spennende at jeg skriver om sex i et språk de kan forstå.

Jeg har holdt kurs og foredrag for frivillige ungdomsorganisasjoner som SAIH og Skeiv Ungdom.

Foto: Tiden.Foto: Tiden.

forberedelser

Elevene bør ha lest diktene fra Framandkar før forfatterbesøket.

Om forfatteren

Tarald Stein sier han er født med jentekropp i 1977. Han er oppvokst på ulike steder på Vestlandet, studerte (bl.a. litteraturvitenskap) i Tromsø, flyttet til Oslo i 2009. Søkte kjønnsbekreftende behandling i 2006, avslag 2008. Mannlig pubertet (testosteron) påbegynt 2008. Personlig pronomen: Han.

UTGIVELSER
Frikar (dikt, Tiden 2010)
Framandkar (dikt, Tiden 2008)

Begge diktsamlingene har fått strålende anmeldelser. H.O. Andersen skriver blant annet i Klassekampen om Frikar at kvart einaste eitt av dei 61 korte dikta er som eit lite smykke av presist handverk og kontrollert utbygging av det poetiske resonnementet. Fartein Horgar holder i Adresseavisa fram et av samlingas kjærlighetsdikt som et av de vakreste erotiske diktene skrevet etter 1970 her til lands, uansett seksuell orientering.

;Mer om Tarald Stein i
forfatterkatalogen

Foto: Roger RobberstadFoto: Roger Robberstad

Produksjonsfakta

Målgruppe
8. – 10. trinn

Produsent
Tarald Stein

Arena
Klasserom/grupperom

Teknisk krav
Tavle/whiteboard

Programlengde
90 minutter

Elever
Maks 30 pr formidling – inntil 2 dobbelttimer pr. dag.

Opprigg / nedrigg
0 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

Status

2012: Nannestad vgs

2013/2014: 9. klasseturne i Oslo

Kontaktinformasjon

Tarald Stein
Telefon: 47 25 37 77
E-post: tarald.stein@gmail.com
Hjemmeside: https://framandkar.wordpress.com/om/cv/