Duun for Dummies – om råskap og sex i en novelle av Olav Duun

Olav Duun var en av Norges mest betydelige forfattere, og i en årrekke var han en av de heteste kandidatene til Nobelprisen i litteratur. I denne produksjonen tar vi utgangspunkt i Millom røvarar og rettferdsmenneske  fra 1932, en novelle handlingsmettet og full av dramatiske vendepunkter.

OM PRODUKSJONEN

I novellen inviterer skurken, røverhøvdingen Blodørna, til en gruppevoldtekt. Dette gir oss mulighet for å snakke om grenser og seksualitet; om det å ivareta sine egne grenser og det å respektere andres. Dessuten ser vi på hva som er likt og ulikt i den mannlige og den kvinnelige seksualiteten. I den utvidede varianten av Duun for Dummies, på 90 minutter, tar vi disse temaene med oss inn i en direkte utveksling med elevene. Dette opplegget er spesielt beregnet på russen, og er tenkt som en bevisstgjøring rundt hvilken rolle sex kan spille eller ikke spille i russetida. Klassen blir da delt slik at jentene går med Kjersti og guttene med Geir til hvert sitt lokale. I hver av gruppene snakkes det om forventninger og uklarheter knyttet både til sex og det motsatte kjønn.

I siste halvdelen av timen møtes de to gruppene til utveksling og dialog. Denne utvidede varianten er svært populær blant elevene, som ofte har mangelfulle informasjonskanaler når det gjelder seksualitet og intimitet (for eksempel i form av porno). Lærerne har ikke tilgang til denne delen av DKS-opplegget.

Duun for Dummies kan med andre ord bestilles både i 45 minutters variant, og i utvidet versjon på til sammen 90 minutter.

Foto: Olav Duun.no

OM FORFATTERNE/UTØVERNE

Kjersti Wold er forfatter med 20 utgivelser. Hun har hatt en lang rekke turneer for Den kulturelle skolesekken, og elsker å formidle litteratur og eksistensielle temaer til unge mennesker.

Geir Vang er pedagog og musiker. Sammen med Kjersti Wold har han skrevet romanen Rapport fra et sandkorn, som de har brukt som utgangspunkt for 150 DKS-forestillinger. Han har ellers turnert med flere musikkproduksjoner i regi av Den kulturelle skolesekken.

 

Foto: Lode Fiey

 

PRODUKSJONSFAKTA

Målgruppe
3. klasse VGS (et spesialopplegg for russen)

Produsent
Kjersti Wold & Geir Vang, Noesis – senter for kreativitet og kommunikasjon

Arena
Klasserom / grupperom / sal

Teknisk krav
Tavle

Programlengde
45-90 minutter. Maks to forestillinger pr. dag.

Elever
30 – 60 per forestilling, men hvis skolen velger utvidet variant kan det være en fordel at det kun er én klasse.

Opprigg / nedrigg
5 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

STATUS

Mottaker av produksjonsstøtte i 2015.

Produksjonen har hatt turné hvert semester siden høsten 2016.
I løpet av det siste skoleåret har «Duun for Dummies» besøkt Porsgrunn vgs, Skogmo vgs, Hjalmar Johansen vgs, Kragerø vgs, Søve vgs, Notodden vgs, Bamble vgs, Vest-Telemark vgs, Rjukan vgs, Bø vgs og Skien vgs.

 

 

KONTAKTINFO

Kjersti Wold
Telefon: 90 94 13 94
E-post: kjwold@online.no