Dagen som forsvant

Tormod Haugen har sagt: «Jeg skriver om drømmenes nødvendighet, om fantasiens styrke og skaperevne. Drømmen er en sterk drivkraft. All handling starter med en drøm og en visjon.»
Det ligger noe universelt menneskelig i bøkene til Tormod Haugen, og det er uvesentlig at de ble skrevet på 70, 80 og 90- tallet.

om produksjonen

I barnets øyehøyde og på barnets premisser våger Haugen å snakke om det som ikke er så lett å snakke om. Tematikken kretser alltid rundt barndommen, og særlig det ensomme barnet som ikke blir tatt godt nok hensyn til, og som kommer opp i situasjoner som er vanskelige å mestre. Bøkene var aldri ment å være «lærestykker», men de gir oss enkeltindivider og deres historier. Et sentralt tema er at barnets kamp for integritet kan bli en kamp på liv og død. I den kampen er drømmen og fantasien sterke våpen.

Haugen skal ha sagt at «Jeg skriver om drømmenes nødvendighet, om fantasiens styrke og skaperevne. Drømmen er en sterk drivkraft. All handling starter med en drøm og en visjon.»

Dagens som forsvant

om utøveren og forfatteren

Skuespiller og forfatter Ketil Kolstad har lest bøkene Tormod Haugen. Dere møter Ketil i klasserommet hvor han snakker om og leser fra Haugens fortellinger. Men han vil også snakke om sine egne tanker, funderinger, undring og spørsmål. Men aller mest håper han at mange får lyst til å lese Tormod Haugen sine bøker. Dere kan jo begynne med Skriket fra jungelen –  boka skolen får i gave!

Tormod Haugen, (1945 – 2008) var både barnebokforfatter og oversetter. Han debuterte i 1973 med Ikke som i fjor, og mottok en lang rekke internasjonale litteraturpriser. H.C. Andersen-prisen, som han mottok i 1990, henger svært høyt.

I 1984 ble han som første forfatter nominert til Nordisk Råds litteraturpris for en barnebok,Dagen som forsvant. Haugens forfatterskap startet innenfor den realistiske tradisjonen, men han innførte etter hvert både poetiske og fantastiske elementer.

 

Foto: Bjørn tore Stokke

 

 

 

 

 

 

 

Foto: AlchetronKetil Kolstad

produksjonsfakta

Målgruppe
5. – 7. klasse

Produsent
Turnéorganisasjon for Hedmark v/ Widar Aspeli

Arena
Klasserom. Ved flere visninger på samme skole må produksjonen vises i samme rom!

Teknisk behov
Bærehjelp

Programlengde
45 minutter. Maks to forestillinger per dag.

Elever
30 per forestilling

Opprigg
60 minutter

Nedrigg
30 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket.

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

status

Mottaker av Produksjonsstøtte for litterære produksjoner 2015.
2015: Den kulturelle skolesekken i Hedmark.

Se mer informasjon om produksjonen her.

kontaktinformasjon

Ketil Kolstad
Telefon: 91 11 73 39
E-post: kolstadtekst@gmail.com