Camilla Collett, født Wergeland

Camilla Collett ble født i en tid da kvinner skulle være tause og underdanige. Men i stedet for å gjøre det alle ventet av henne, gikk hun sine egne veier, og krevde sin rett til å snakke og til å fortelle om sine følelser.

om produksjonen

Camilla Collett (1813-1895) er en av Norgeshistoriens viktigste forfattere og vår første kvinnesakskvinne. Livet hennes var også fylt av dramatikk. Som datter av Nicolai Wergeland, og søster av Henrik, vokste hun opp i en aktiv og samfunnsengasjert familie, men hun erfarte tidlig at kvinner var mindre verdt enn menn. Målet for alle unge piker fra overklassen den gangen, var å gifte seg, og Camilla fikk ikke mer enn tre års skolegang.

Som ung jente, bare 17 år gammel, forelsket hun seg i brorens fiende, Johan Sebastian Welhaven. Den forelskelsen varte i sju år og er kanskje Norgeshistoriens mest berømte, ulykkelige kjærlighetshistorie. Da Camilla var 28 år gammel giftet hun seg med Jonas Collett og fikk fire sønner med ham, men bare ti år senere ble hun enke og alenemor. Uten ektemannen mistet hun all sosial anseelse, og hadde få muligheter til å forsørge seg selv. Likevel avslo hun tilbudet om hjelp fra svogerne. Camilla Collett ville leve som et fritt menneske, og i løpet av tre år hadde hun skrevet Norges første realistiske roman.

Det ble starten på en aktiv forfatterkarriere og et omflakkende liv. Camilla Collett var en aktiv samfunnsdebattant og hadde stor innflytelse i en tid da nasjonen Norge ble formet.

Line Baugstø forteller levende om Camilla Colletts liv og viser frem bilder fra boken «Camilla Collett, født Wergeland». Hun svarer på spørsmål fra elevene.

Camilla Collett, født Wergeland

om forfatteren

Line Baugstø (1961) er født og oppvokst i Kristiansand og bosatt i Oslo. Hun debuterte som forfatter i 1986 med romanen Reise i gult lys. Hun har siden gitt ut en lang rekke romaner, noveller og barnebøker, blant annet lettlestserien om Kaja og Stine. Biografien Camilla Collett, født Wergeland kom i 2013, i forbindelse med stemmerettsjubileet for kvinner, og er skrevet for ungdom.

Line Baugstø er en erfaren formidler. I flere år har hun hatt skrivekurs for både voksne og barn. Hun har også vært ute på en lang rekke turneer på barneskoler, ungdomsskoler og videregående skole, og fortalt om bøkene sine.

Mer om Line Baugstø i
forfatterkatalogen

Foto: Finn Ståle FelbergFoto: Finn Ståle Felberg

produksjonsfakta

Målgruppe
8. – 10. klasse, 1. – 3. klasse VGS (tilpasset opplegg).

Produsent
Line Baugstø

Arena
Klasserom / grupperom

Teknisk behov
Projektor, pc og lerret (har med minnepinne).

Programlengde
45 – 60 minutter. Maks tre forestillinger pr. dag.

Elever
Maks 60 per forestilling

Opprigg / nedrigg
0 minutter

Pris DKS
Rammeavtalen med fylkesnettverket

Foto kan benyttes til promotering av forestillingen. Fotograf skal krediteres.

status

2013: Vest-Agder
2014: Troms
2015: Nord-Trøndelag
2016: DKS Akershus

Kontaktinformasjon

Line Baugstø
Telefon: 97 65 31 24
E-post: lin-bau@online.no